Μια τουαλέτα που μπορεί να παρακολουθεί την υγεία όποιου την χρησιμοποιεί κατασκεύασε μια ομάδα ερευνητών. Πρόκειται για μια πρωτότυπη κατασκευή με αισθητήρες, τεχνητή νοημοσύνη και κάμερες.

Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, η τουαλέτα φτιάχτηκε για εκείνους που αποφεύγουν τις επισκέψεις σε γιατρούς και δεν ελέγχουν τακτικά την υγεία τους.

Όπως λένε οι ίδιοι, με την χρήση της τουαλέτας θα γίνεται έγκαιρα η διάγνωση ενός προβλήματος όπως ο διαβήτης, φλεγμονές στο ουροποιητικό σύστημα κ.α.

Πως δουλεύει:

Η «έξυπνη» τουαλέτα, διαθέτει κάμερα και αισθητήρες. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, μπορεί να ενσωματωθεί σε ήδη υπάρχουσες τουαλέτες και να καταγράψει δείκτες όπως η γλυκόζη ή τα ερυθρά αιμοσφαίρια αλλά και διαφοροποιήσεις στις κενώσεις που μπορεί να σχετίζονται με ασθένειες.

Παράλληλα, στην τουαλέτα υπάρχει και σύστημα ανίχνευσης αποτυπωμάτων προκειμένου να «αναγνωρίζει» αυτόν που την χρησιμοποιεί κάθε φορά

Σημειώνεται ότι για την ώρα η τουαλέτα έχει σχεδιαστεί μόνο για όσους τη χρησιμοποιούν όρθιοι. Οι κατασκευαστές σκοπεύουν να τροποποιήσουν την λειτουργία αυτή ώστε να χρησιμοποιείται και από γυναίκες.

Όπως λένε, ελπίζουν ότι στο μέλλον η εφεύρεσή τους θα μπορεί να ανιχνεύει την παράνομη χρήση ναρκωτικών, σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα καθώς και την παρουσία μικροβίων στο στομάχι.

Πάντως, το 30% των ερωτηθέντων σε έρευνα στο πανεπιστήμιο του Στάντφορντ δήλωσαν προβληματισμένοι για ενδεχόμενη χρήση της επικαλούμενοι κυρίως θέματα προσωπικών δεδομένων.

Πηγή: Dailymail