Blob Fish

Αν εκεί που κολυμπούσατε αντικρίζατε το συγκεκριμένο ψάρι το λιγότερο που θα πεθαίνατε είναι πανικός. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε όμως καθώς το Blob Fish είναι ένας τύπος ψαριού που βρίσκεται κοντά στην ακτή της Αυστραλίας και της Τασμανίας και είναι εξαιρετικά σπάνιο να το συναντήσει κανείς. Το συγκεκριμένο ψάρι ζει σε ένα βάθος περίπου 800 μέτρων που καθιστά τη ζωή αδύνατη για τα περισσότερα ψάρια.

blobfish-735x459


Daubentonia robusta ή Άι-άi

Το άι-άι είναι ένα από τα πιο περίεργα πλάσματα στον κόσμο. Αυτός ο νυκτόβιος και μοναχικός λεμούριος μοιάζει σαν να έχει συναρμολογηθεί από πολλά διαφορετικά ζώα. Το άι-άι μοιάζει με μεγάλη σπιτόγατα με πρόσωπο κουναβιού ή νυφίτσας, αυτιά που μοιάζουν με νυχτερίδας και μπορούν να περιστρέφονται ανεξάρτητα, δόντια που μεγαλώνουν συνεχώς όπως αυτά των τρωκτικών, διαπεραστικά πράσινα μάτια και μαύρα χέρια με ένα κοκκαλιάρικο μεσαίο δάχτυλο που θυμίζει νεκρό κλαράκι.

αιαι-735x459


Star-nosed mole

Ο τυφλοπόντικας με την παράξενη μύτη, που τον κάνει να μοιάζει με αστερία, ζει σε περιοχές κάτω από την γη και τρέφεται με μικρά ασπόνδυλα, υδρόβια έντομα και σκουλήκια. Είναι καλός κολυμβητής και μπορεί να αναζητήσει την τροφή του στον πάτο λιμνών και χειμάρρων. Όπως άλλοι τυφλοπόντικες, το ζωάκι αυτό σκάβει σε ρηχές επιφάνειες τούνελ για να βρει τροφή, τα οποία τούνελ συχνά τον οδηγούν κάτω από το νερό των ποταμών.

Star-Nosed-Mole


Red-Lipped Batfish

Ή αλλιώς το ψάρι που φοράει κραγιόν. Πρόκειται για ψάρι που δεν έχει ιδιαίτερη ικανότητα στο κολύμπι, αλλά χρησιμοποιεί τα θωρακικά του πτερύγια για να περπατήσει στην άμμο του βυθού και να συρθεί ανάμεσα στους βράχους. Ζει ως επί το πλείστον στα νησιά Γκαλαπάγκος αλλά και στις ακτές της Κόστα Ρίκα και τρέφεται με πλαγκτόν αλλά και μικρά θαλάσσια είδη. Η εμφάνισή του προκαλεί εντύπωση και αν και σπάνιο είδος, αποτελεί αγαπημένο θέμα των υποβρύχιων φωτογράφων.

Bilde1-735x459


Χελώνα Matamata

Για τους ντόπιους Νοτιαμερικανούς, «mata mata» σημαίνει «σκοτώνω». Η βάρους 12 περίπου κιλών χελώνα matamata που τρέφεται με ψάρια, δεν κολυμπάει γρήγορα γι' αυτό και παγιδεύει το θήραμά της, μιμούμενη πέτρες, φύλλα ή το εξόγκωμα ενός νεκρού ζώου. Η αλήθεια είναι ότι θα την έλεγε κανείς κακάσχημη όμως όχι και τόσο αθώα. Την ώρα που οι περισσότερες χελώνες μοιάζουν ακίνδυνες και αβλαβείς, η συγκεκριμένη αποτελεί ηχηρή εξαίρεση.

matamata