O τουρισμός είναι «ευλογία» για πολλές χώρες του κόσμου μέχρι η κατάσταση να ξεφύγει από τον έλεγχο. Το γνωρίζουν καλά οι κάτοικοι πόλεων, όπως η Βαρκελώνη για να φέρουμε ένα παράδειγμα, που συχνά διαμαρτύρονται για τον υπερβολικό αριθμό τουριστών και των προβλημάτων που δημιουργούνται: μόλυνση, απορρίμματα, κίνηση στα μέσα μεταφοράς, διαμερίσματα που μετατρέπονται σε Airbnb με αποτέλεσμα οι ντόπιοι να μην βρίσκουν σπίτι.

Στη λίστα προστέθηκε και το Τόκιο της Ιαπωνίας, όπου οι Αρχές αποφάσισαν να απαγορεύσουν τις selfie στα σημεία όπου βλέπει κανείς γκέισες. Τα παράπονα ήταν πολλά: Κακή συμπεριφορά, φωνές, παρενόχληση.

Η απαγόρευση συνοδεύεται από πρόστιμο 80 ευρώ. Γίνεται τώρα εν όψει του κύματος επισκεπτών που αναμένεται στη χώρα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian, τα παράπονα ήταν πολλά σε γειτονιά της πόλης, όπου υπάρχουν πανάκριβα εστιατόρια και καταστήματα. Τουρίστες εκτός ελέγχου να κυνηγούν γκέισες στα στενά για να βγάλουν μια φωτογραφία. Χώρια οι γόπες στο δρόμο και τα σκουπίδια.

Πάντως, οι Ιάπωνες είναι πολύ μπροστά. Από τον Δεκέμβριο θα εφαρμοστεί πιλοτικά ένα πρόγραμμα αποστολής sms σε smartphones τουριστών (στην Ιαπωνία χρειάζεται βίζα για την είσοδο) με μηνύματα καλής συμπεριφοράς και άλλες χρηστικές οδηγίες. Τα μηνύματα θα είναι στα αγγλικά και τα κινέζικα.

Το 2018 η Ιαπωνία δέχθηκε 31 εκατομμύρια τουρίστες με άνοδο 9% σε σχέση με το 2017. Η κυβέρνηση ελπίζει να φέρει 40 εκατομμύρια το 2020, λόγω και των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο. Ο πλέον φιλόδοξος στόχος είναι τα 60 εκατομμύρια τουρίστες μέχρι το 2030.