Έρευνα με επικεφαλής την Catherine Davis, του Augusta University, εξέτασε την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα σε 220 υπέρβαρα ή παχύσαρκα αγόρια και κορίτσια στις ΗΠΑ. Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι η έκθεση στον καπνό σχετιζόταν με σχεδόν όλους τους δείκτες που συνδέονται με την παχυσαρκία στα παιδιά, όπως μεγαλύτερη κοιλιά και συνολικό λίπος.

Η Davis δήλωσε ότι το μήνυμα από την έρευνα είναι ότι η έκθεση των παιδιών στον καπνό συνδέθηκε με 2 αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία, ένα πάνω από το λαιμό και ένα κάτω από αυτόν. Και όλες οι μετρήσεις για τη νοητική επίδοση ήταν πιο φτωχές στα παιδιά που εκτίθεντο στο παθητικό κάπνισμα. Τα ποσοστά σωματικού λίπους στα παιδιά που εκτίθεντο στον καπνό ήταν σημαντικά υψηλότερα από αυτά στους επίσης υπέρβαρους συνομηλίκους τους, ενισχύοντας περισσότερο τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, διαβήτη κλπ.

Ενώ προηγούμενες έρευνες έδειξαν σχέση μεταξύ των παραπάνω κιλών και της μειωμένης νοητικής λειτουργίας, η νέα έρευνα ανακάλυψε ότι το παθητικό κάπνισμα είχε επίδραση και στη νοητική λειτουργία ανεξάρτητα από το πάχος ή το κοινωιικο-οικονομικό επίπεδο. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι σε νεαρή ηλικία το παθητικό κάπνισμα μπορεί ενδεχομένως να έχει μεγαλύτερη επίδραση στην ποσότητα σωματικού λίπους παρά στη μεταβολική δυσλειτουργία, όπως ο διαβήτης, τον οποίο μπορεί να προκαλέσει η παχυσαρκία.
Πηγή:tastyday.gr