Προβάδισμα Καμίνη, σφοδρό «γαλάζιο» εμφύλιο και σκληρή μάχη για «τέσσερις» βγάζει η μεγάλη δημοσκόπηση της Metron Analysis για τον Δήμο Αθηναίων – η πρώτη δημοσκόπηση μετά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων.

Πρόθεση ψήφου

Ο νυν δήμαρχος Γιώργος Καμίνης προηγείται ξεκάθαρα στην πρόθεση ψήφου με 20%, ενώ για τη δεύτερη θέση μαίνεται ο «γαλάζιος» εμφύλιος ανάμεσα σε Νικήτα Κακλαμάνη και Αρη Σπηλιωτόπουλο με οριακό προβάδισμα του πρώτου (14% έναντι 13%). Ακολουθούν στην τέταρτη θέση ο Ηλίας Κασιδιάρης της Χρυσής Αυγής (11%) και ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Γαβριήλ Σακελλαρίδης με 10% - μια εικόνα, που προϊδεάζει για σκληρή μάχη ανάμεσα στους “τέσσερις” για το ποιός θα περάσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Αναλυτικά, τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου είναι τα εξής:

*Γιώργος Καμίνης 20%

*Νικήτας Κακλαμάνης: 14%

*Αρης Σπηλιωτόπουλος: 13%

*Ηλίας Κασιδιάρης: 11%

*Γαβριήλ Σακελλαρίδης: 10%

*Νίκος Σοφιανός: 6%

*Βασίλης Καπερνάρος: 5%

*Γιώργος Αμυράς: 5%

*Αλλος: 1%

*Ακυρο-Λευκό: 3%

*Αποχή: 3%

*Αναποφάσιστοι: 7%

*Δεν γνωρίζω/Δεν απαντώ

Παράσταση νίκης

Παρά το σαφές προβάδισμα Καμίνη, πάντως, η παράσταση νίκης δίνει “ισοπαλία” ανάμεσα στο νυν δήμαρχο και τον Αρη Σπηλιωτόπουλο. Τα ποσοστά και για τους δύο είναι 17%, και ακολουθούν: Ηλίας Κασιδιάρης με 13%, Γαβριήλ Σακελαρίδης με 10%, Νικήτας Κακλαμάνης με 10%, “άλλος” με 3%. Το 30% δηλώνει ότι “δεν γνωρίζει/δεν απαντά”.

Υψηλή είναι και η πρόθεση συμμετοχής των ψηφοφόρων της Αθήνας στις εκλογές, καθώς το 87% δηλώνει ότι “σκέφτεται να πάει να ψηφίσει”.

Κόμματα, “αντάρτες” και ανεξάρτητοι

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης σε ό,τι αφορά τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων με βάση την κομματική τους τοποθέτηση:

Στον “γαλάζιο” εμφύλιο, ανάμεσα σε εκείνους που δήλωσαν ότι ψήφισαν Νέα Δημοκρατία στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, το 32% επιλέγει Αρη Σπηλιωτόπουλο και το 23% Νικήτα Κακλαμάνη, ενώ ένα ποσοστό 16% προτιμά τον Γιώργο Καμίνη.

Από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το 42% επιλέγει τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ένα ποσοστό 12% δηλώνει ότι θα ψηφίσει Γιώργο Καμίνη, ενώ το 9% προτιμά Νικήτα Κακλαμάνη.

Ο Γιώργος Καμίνης συγκεντρώνει τις προτιμήσεις του 70% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, ενώ υψηλότατη είναι η συσπείρωση των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής που σε ποσοστό 83% δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν για δήμαρχο τον Ηλία Κασιδιάρη.

Οι νέοι “ψηφίζουν” Κακλαμάνη

Σε ό,τι αφορά την ηλικιακή “κατανομή” της ψήφο, οι νεότερες ηλικίες δέιχνουν σαφή προτίμηση στο Νικήτα Κακλαμάνη και τον Γιώργο Καμίνη: Ο κ. Κακλαμάνης συγκεντρώνει το 22% των προτιμήσεων των νέων μεταξύ 18 και 34 ετών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον κ. Καμίνη είναι 19%. Ο κ. Καμίνης, πάντως, συγκεντρώνει το υψηλότερο ποσοστό του (28%) στην ηλικιακή ομάδα των 65 ετών και άνω, ενώ ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 20% των προτιμήσεων των ψηφοφόρων ηλικίας 55 έως 64 ετών.

Δημοτικότητες-Αναγνωρισιμότητα

Ανεξαρτήτως πρόθεσης ψήφου, στις δημοτικότητες των υποψηφίων είναι ενδιαφέρον ότι οι αρνητικές και μάλλον αρνητικές γνώμες είναι πολύ υψηλότερες από τις θετικές για τους περισσότερους υποψηφίους. Και εδώ, πάντως, προηγούνται ο Νικήτας Κακλαμάνης (με θετικές και μάλλον θετικές γνώμες 39%) και ο Γιώργος Καμίνης (39%). Στην τρίτη θέση είναι ο Αρης Σπηλιωτόπουλος με 36%, στην τέταρτη ο Βασίλης Καπερνάρος και ο Γιώργος Αμυράς με 31% αμφότεροι και ακολουθούν ο Νίκος Σοφιανός με 25% και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης με 20%.

Ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζει και η κάρτα για την αναγνωρισιμότητα των υποψηφίων, όπου καταγράφεται μεγάλη απόσταση ανάμεσα στους "παλαιούς" της πολιτικής σκηνής - Κακλαμάνη, Σπηλιωτόπουλο, Καμίνη - και τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ Γαβριήλ Σακελλαρίδη: Είναι ενδεικτικό ότι μόλις το 53% δηλώνει ότι γνωρίζει τον κ. Σακελλαρίδη.

Η ψήφος των μεταναστών και ο σταυρός προτίμησης

Από τη δημοσκόπηση προκύπτουν δύο ακόμη σημαντικά ευρήματα για θέματα πολιτικής αιχμής – την ψήφο των μεταναστών και την απόφαση να διεξαχθούν οι ευρωεκλογές με σταυρό προτίμησης και όχι με λίστα.

Στο ερώτημα αν η ψήφος των μεταναστών ήταν μια θετική εξέλιξη, το 47% απαντά “ναι”, το 48% “όχι, και το 1% έχει ουδέτερη θέση. Ωστόσο, το 52% υποστηρίζει ότι μετά την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική την ψήφο των μεταναστών πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε να ψηφίζουν οι μετανάστες.

Συντριπτική είναι η αποδοχή του σταυρού προτίμησης, με τον οποίο θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές, ανάμεσα στους ψηφοφόρους του δήμου Αθηναίων. Το 78% θεωρεί ότι είναι προτιμότερο να βγαίνουν οι ευρωβουλευτές με σταυρό, έναντι 17% που προτιμά τη λίστα.

Η ταυτότητα της έρευνας

*Η έρευνα της Metron Analysis διεξήχθη από 12-13/02/2014 σε δείγμα 801 ατόμων ηλικίας 18 ετών και άνω, κατοίκους και ψηφοφόρους του Δήμου Αθηναίων.

Πηγή: thetoc.gr