H ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και ασφάλειας μπορεί να δώσει νέα πνοή και νόημα για την έννοια της Ευρώπης στη συνείδηση των Ευρωπαίων πολιτών, τόνισε, μεταξύ άλλων, η επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ, Μαριέττα Γιαννάκου, εκφράζοντας σε παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, στη διάρκεια της συζητήσεως που πραγματοποιήθηκε σε αυτό ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 19-20 Δεκεμβρίου, που – ως γνωστόν – είναι αφιερωμένη στην άμυνα στο πλαίσιο της ΕΕ.

 Η ίδια εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι τα θέματα της άμυνας και της ασφάλειας στην Ευρώπη θα βρεθούν ξανά, δέκα χρόνια μετά τα πρώτα θεσμικά βήματα δημιουργίας αμυντικής συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο επίκεντρο της ερχόμενης Συνόδου Κορυφής.

Αξιολόγηση για τι τί υπήρξε μέχρι σήμερα επιτυχές, ανάπτυξη  αμυντικών ικανοτήτων και ευρωπαϊκές αμυντικές βιομηχανίες, είναι το τρίπτυχο που μπορεί να φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα εφόσον οι αρχηγοί των κρατών μελών δείξουν την απαραίτητη πολιτική βούληση, τόνισε η επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ, καλώντας ταυτόχρονα το Συμβούλιο να ακολουθήσει  τις κατευθυντήριες γραμμές του ΕΚ, όπως αυτές εκφράστηκαν σε μια σειρά σχετικών εκθέσεων για όλα τα επιμέρους στοιχειά της πολιτικής άμυνας και ασφάλειας στην Ευρώπη.

«Στην ερώτηση εάν σε μια εποχή κρίσης με τόσο μεγάλη ανεργία εμείς θέλουμε να ασχοληθούμε με την άμυνα, η απάντηση είναι ναι. Γιατί αυτό σημαίνει ότι μπαίνουμε στην καρδία μιας πιο ενωμένης Ευρώπης. Είναι μείζον πολιτικό θέμα. Μπορούμε μέσα από τα δημοσιονομικά μέτρα να ικανοποιήσουμε τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις και να δώσουμε περισσότερη ασφάλεια και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στον ευρωπαίο πολίτη σε σχέση με το τί είναι και τί αισθάνεται πως είναι η ΕΕ» σχολίασε δηκτικώς η κυρία Γιαννάκου καταλήγοντας στην παρέμβασή της.

Λ.Σ.Μ.