Στο Παρίσι μεταβαίνει ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς μετά και την χθεσινοβραδινή ολοκλήρωση της διαδικασίας της ελληνικής Βουλής για την πρότασης μομφής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Όσο και τον καθημερινό «βραχνά» της κυβέρνησης, που δεν είναι άλλος από τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, συνεχίζονται και όλα δείχνουν ότι θα κρατήσουν αρκετά ακόμη. Μέχρι τότε, ο  Αντώνης Σαμαράς θα επισκεφθεί την Γαλλική πρωτεύουσα, όπου αύριο 12 Νοεμβρίου και μεθαύριο 13 Νοεμβρίου ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, διοργανώνει ευρωπαϊκή διάσκεψη για την ανεργία.

Στην ανεπίσημη αυτή «σύνοδο» είναι προσκεκλημένοι όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες με πρώτη και καλύτερη, τη Γερμανίδα καγκελάριο, ’νγκελα Μέρκελ. Πάντα με γνώμονα τις πιέσεις της Τρόικας στην Αθήνα για το δημοσιονομικό και το ασφαλιστικό, ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει για άλλη μία φορά να θέσει το πολιτικό πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

Αναγνωρίζει όμως πλέον και ο ίδιος - όπως έδειξε και στην πρόσφατη συνέντευξη του στον Γιάννη Πρετεντέρη - ότι πολιτική διαπραγμάτευση είναι δύσκολο να γίνει αυτή τη στιγμή. Εξάλλου η κ. Μέρκελ κατά την τελευταία σύντομη συνάντηση τους στο περιθώριο της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής παρέπεμψε στην Τρόικα τον κ.Σαμαρά.

Όσον αφορά την «ανεργία των νέων»,  όπου ήταν και το αντικείμενο της διάσκεψης αυτής, η Αθήνα ελπίζει σε επίσπευση της λήψης μέτρων από την Ευρώπη, με ιδιαίτερη μέριμνα για τις χώρες του νότου. Όσο για τον κ. Ολάντ, όπου είχε διοργανώσει τη αντίστοιχη συνάντηση και τον περασμένο Μάιο, η συνάντηση αυτή πάλι έρχεται μετά την υποβάθμιση της Γαλλίας από ΑΑ+ που ήταν στις αρχές του 2012 σε ΑΑ από τον οίκο Standard & Poors στην οποία ο Γάλλος πρόεδρος απάντησε με επιμονή στην πολιτική του και στο τρίπτυχο εξοικονόμηση χρημάτων στο Δημόσιο, βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και μάχη κατά της ανεργίας.