Βροχή πέφτουν οι τροπολογίες εν όψει των εκλογών και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η «φωτογραφική» τροπολογία που καταργεί το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του βουλευτή με την υποψηφιότητα ευρωβουλευτή.

Η ρύθμιση που έφερε προς ψήφιση ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια, θα αίρει το κώλυμα που υπάρχει σήμερα στον εκλογικό νόμο για τους υποψηφίους ευρωβουλευτές, που για να ανακηρυχθούν, θα πρέπει να έχουν προηγουμένως να έχουν παραιτηθεί από βουλευτές.

Η ρύθμιση αφορά κυρίως την Ελενα Κουντουρά, νυν βουλευτή και υπουργό Τουρισμού, αλλά και τον βουλευτή Ηρακλείου, πρώην Ποτάμι, σήμερα ανεξάρτητο συνεργαζόμενο με τον ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρο Δανέλλη.

Με τις τροπολογίες, διατηρείται, το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του βουλευτή με εκείνη του ευρωβουλευτή.

Με τον τον τρόπο αυτό το Μαξίμου διατηρεί τις ψήφους των «προθύμων» για να δηλώνει στη Βουλή πλειοψηφία και να περνούν τα νομοσχέδια.

Διότι στην περίπτωση που ίσχυε ο σημερινός εκλογικός νόμος, αν η κ. Κουντουρά εντασσόταν στο ευρωψηφοδέλτιο θα έπρεπε και να παραιτηθεί.

Η βουλευτική της έδρα όμως ανήκει στους ΑΝΕΛ και ως εκ τούτου στη θέση της θα ορκιζόταν ο πρώτος αναπληρωματικός από το κόμμα.

Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση του Σπ. Δανέλλη. Η έδρα ανήκει στο Ποτάμι και ενδεχόμενη παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα θα σήμαινε την αντικατάστασή του από τον πρώτο αναπληρωματικό του κόμματος.

Με τον τρόπο η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει τη συζήτηση για πρόωρες εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές.

Ωστόσο, η συζήτηση παραμένει ζωντανή. Ο Τσίπρας δηλώνει Οκτώβριο, αλλά «γαργαλιέται» για Μάιο.