Πανικό σκόρπισε στο Μαξίμου, αλλά και στα φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ μέσα ενημέρωσης, η ομολογία του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι η ΝΔ είναι πολύ πιθανό να κερδίσει τις εκλογές. Ο υπουργός Οικονομικών το είπε στα αγγλικά -μιλώντας στο CNBC- τα οποία ομιλεί απταίστως, φαίνεται όμως ότι δεν τα ομιλούν εξίσου απταίστα όσοι πανικοβλήθηκαν. Τα έβαλαν μάλιστα με τη Νέα Δημοκρατία...

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε: «Θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανό να έρθουν στην εξουσία. Στην ατυχή περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο, αν αυτό ήταν ένα από τα βασικά στοιχεία όσων θα ήθελαν να κάνουν, θα τους στηρίζαμε».

Η στήριξη είχε να κάνει με το θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας ένα 24ωρο νωρίτερα στο ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο.

Ερωτηθείς ο κ. Τσακαλώτος εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα στήριζε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης των στόχων για το πλεόνασμα, εάν βγει η ΝΔ στην κυβέρνηση, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα άλλαζε τη θέση του μόνον επειδή στην εξουσία θα βρισκόταν η ΝΔ.

 Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι δεν διαφωνεί καθόλου με τον πρόεδρο της ΝΔ «πως πρέπει να το κάνουμε και θα ήταν καλό η ΝΔ να είχε λιγότερο συγκρουσιακή στάση, ώστε πράγματι να μπορέσουμε να έχουμε συναίνεση στο θέμα αυτό».

«Υπάρχει ομοφωνία σε όλο το πολιτικό φάσμα για το ζήτημα αυτό. Εχω πει εδώ και πολύ καιρό ότι το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για πολύ χρονικό διάστημα είναι υπερβολικά υψηλό, ιδιαίτερα για μια χώρα που έχασε το 27% του ΑΕΠ, δεν νομίζω πως αυτό είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει να διαφωνήσουμε. Θα πρέπει να πάμε μαζί σε μια Ευρώπη που έχει πάρει το μάθημα από την άνοδο της ακροδεξιάς και των λαϊκιστικών δυνάμεων, πως οι τόσο υψηλοί πρωτογενείς στόχοι απλώς τροφοδοτούν τη δυσαρέσκεια όχι μόνο στα κόμματα αλλά και στην ίδια την πολιτική διαδικασία» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

Προφανέστατα, οι οδηγίες για το είδος αντιπολίτευσης που πρέπει να ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άρεσαν στο Μαξίμου. 

Πάντως, η δήλωση Τσακαλώτου συνιστά αλλαγή πλεύσης και για τον ίδιο, δεδομένου ότι πριν από αρκετό καιρό είχε βάλει στο πολιτικό παιχνίδι την διάσημη ηθοποιό Σκάρλετ Γιοχάνσον, προκειμένου να εξηγήσει πόσες πιθανότητες έχει η προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με tweet έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Γνωρίζοντας και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ καλά αγγλικά, έγραψε: «Ο κ. Τσακαλώτος δεν μας έχρισε ακόμα κυβέρνηση».

Προφανώς, ο κ. Τσακαλώτος δεν γνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών, απλά είπε: «Ι think it's very likely they will be in power» (Θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανό να έρθουν στην εξουσία).

Kοινώς, έκανε μια πρόβλεψη. Ο ίδιος, εφόσον ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν εύχεται να επιβεβαιωθεί αυτή η πρόβλεψη και είναι δικαίωμά του. Για αυτό και συνέχισε: «Ιn the unfortunate eventuality that they are in power, οf course if that was one of their main building blocks, what they wanted to do, we would support them...» (στην ατυχή περίπτωση που έρθουν στην εξουσία, ασφαλώς αν αυτό ήταν ένα από τα βασικά στοιχεία όσων θα ήθελαν να κάνουν, θα τους στηρίζαμε...)

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστηκε προσωπικά τον κ. Τσακαλώτο, που ξέχασε την Σκάρλετ Γιοχάνσον και «παραδέχθηκε επιτέλους ότι τα πλεονάσματά του καταστρέφουν την οικονομία και δεσμεύθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει την προσπάθεια που καταβάλλω εδώ και 3 χρόνια για να τα μειώσω».