Σε ένα ακόμη προσκλητήριο για τη συγκρότηση μεγάλου προοδευτικού μετώπου ενόψει των εκλογών στην αυτοδιοίκηση, των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε εκδήλωση του Δ.Παπαδημούλη με αφορμή τον απολογισμό του έργου του στο ευρωκοινοβούλιο.

Στην εκδήλωση το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων οι κ.κ. Γιάννης Ραγκούσης, που στις εκλογές για την αρχηγία του ΚΙΝ.ΑΛ. πήρε 4.162 ψήφους (2,39%), ένα χρόνο πριν, αποκαλούσε τον Τσίπρα στο τουίτερ ως τον πιο ανέντιμο πρωθυπουργό της μεταπολίτευσης και σήμερα λέει πως η «κυριαρχία του στην Κεντροαριστερά είναι αδιαμφισβήτητη». Επίσης, το «παρών» έδωσε και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, που από Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, πέρασε στο αντιμνημόνιο και μετά στην κυβέρνηση Τσίπρα, ο Νίκος Μπίστης, ο Στέφανος Τζουμάκας και η Μαρία Ρεπούση.

Να σημειωθεί ότι νέο προοδευτικό μέτωπο που συγκροτεί ο Αλέξης Τσίπρας πλαισιώνεται, επίσης, από τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, ο οποίος στηρίζει την κυβέρνηση αλλά παραμένει βουλευτής των ΑΝΕΛ, την Κατερίνα Παπακώστα, η οποία το 2014 είχε αποκαλέσει τους μετανάστες «κατσαρίδες» και τον Τέρενς Κουίκ για τον οποίον είχε γράψει η Αυγή το 2014 «Τι να την κάνεις την Χ.Α. όταν έχεις τον Τέρενς;»

Το νέο άνοιγμα Τσίπρα στην Κεντροαριστερά, πάντως, δεν φαίνεται να ανησυχεί τη Χαριλάου Τρικούπη, που κάνει λόγο για το καινούργιο παραμύθι που προωθεί το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να δείξει στον σκληρό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ, ότι θέλει να ξεχαστεί η συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο.

Στο ερώτημα μάλιστα πως σχολιάζουν το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά για τη δημιουργία ενιαίου προοδευτικού μετώπου, πηγές του ΚΙΝΑΛ απαντούν αιχμηρά:

«Δεν πρόκειται για άνοιγμα , αλλά για ρεσάλτο προκειμένου να αλώσει τη Δημοκρατική Παράταξη και ως τέτοιο το αντιμετωπίζουμε. Διαμορφώνουμε την δική μας ισχυρή ιδεολογική, πολιτική και προγραμματική ταυτότητα που αναδεικνύει τις διακριτές μας διαφορές από τις δυνάμεις της συντήρησης και του λαϊκισμού». 

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν: «Δεν υπάρχει περιθώριο για μέτωπο με κανένα. Προχωράμε το δικό μας δρόμο. Η φιλολογία περί μετώπων και από το ΣΥΡΙΖΑ και από τη ΝΔ απλά εξυπηρετεί τους εκλογικούς σχεδιασμούς τους.

Ιδιαίτερα δε η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να υποδυθεί «κόντρα ρόλο» εμφανιζόμενος ως δήθεν κεντροαριστερός τώρα στα στερνά του, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια ακόμα προσπάθεια εμπαιγμού για την πολιτική του επιβίωση. Αποζητά αναλώσιμα εργαλεία στην προσπάθειά του να εμφανίσει αντίβαρα στα ακροδεξιά βαρίδια με τα οποία συγκυβερνά».