Νέα σκιά ρίχνει στον κυβερνητικό συνασπισμό η πρόταση για τον διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης.

Από την πλευρά της η Εκκλησία είναι σαφές, πλην κάποιον εξαιρέσεων ότι υποστηρίζει τη θέση πως το καθεστώς των διακριτών ρόλων Εκκλησίας – Πολιτείας με το νέο Σύνταγμα της Μεταπολιτεύσης του 1975 είναι σαφέστατα οριοθετημένο για τα δεδομένα της ελληνικής κοινωνίας.

Το Μαξίμου γνωρίζει ότι σ’ αυτό το πλαίσιο είναι και η θέση του κυβερνητικού εταίρου, Πάνου Καμμένου και των ΑΝΕΛ, αλλά ευελπιστεί πως θα αποφύγει το νέο ενδοκυβερνητικό μέτωπο εάν δεν αυξηθούν οι τόνοι κυρίως από την πλευρά της Κουμουνδούρου και μερίδας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν πιο ριζοσπαστικές απόψεις.

Πάντως, ενδεικτικό της στάσης των ΑΝΕΛ, είναι το γεγονός ότι έσπευσε η υφυπουργός Άμυνας Μαρία Κόλλια Τσαρουχά να συναντήσει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και να δηλώσει: «Θα παραμείνουμε αμετακίνητοι στο δρόμο που εκείνοι έδειξαν, εργαζόμενοι για το Ιδανικά της Πατρίδας, για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό».

Οι απόψεις ωστόσο του Φίλη για κατάργηση του άρθρου 3 και του προοιμίου του Συντάγματος δεν αποκλείεται να ανεβάσουν τους τόνους και η κυβέρνηση να βρεθεί μπροστά  σε δύο μέτωπα. Ένα με τον κυβερνητικό εταίρο και ένα εντός της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.