Στην πανελλαδική σύναξη των «53» του ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται ο Μικροπολιτικός των Νέων. «Στη συνάντηση ήταν πολλοί και μη εξαιρετέοι. Κατ' αρχάς ο άτυπος επικεφαλής της τάσης και υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Αλλά και ο Νίκος Φίλης, που πάει πάντα και έχει ακουμπήσει καιρό τώρα στη ράχη της τάσης, χωρίς να είναι μέλος της. Εκεί όμως ήταν και ο Αριστείδης Μπαλτάς που στάθηκε εξόχως απολογητικός για την παρουσία του στη συνεδρίαση των προεδρικών στο Κάραβελ πριν από καιρό, της λεγόμενης υπερτάσης. Είπε πως πήγε απλώς να κάνει εισήγηση, ενώ ως γνωστόν σε εκείνη τη σύναξη ήταν παρόντες και τρεις εκ των '53': η Κνήτου, ο Δρίτσας και ο Κλαυδιανός. Παρεμπιπτόντως, το προσεχές διάστημα οι «υπερτασικοί» θα ξαναμαζευτούν και μαθαίνω πως θα ξαναπάει να τους δει ο Δρίτσας.

Τρία ζητήματα τους απασχόλησαν τους '53'. Η επόμενη μέρα του κόμματος και της κυβέρνησης. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές και οι συνεργασίες σε αυτές. Αλλά και το σχήμα της νέας Πολιτικής Γραμματείας, που ως γνωστόν αποτελεί θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ για το επόμενο διάστημα. Γενικά, μου μεταφέρθηκε ένα καλύτερο κλίμα από άλλες φορές, τύπου: άντε, βγήκαμε από το Μνημόνιο, να κάνουμε και κάτι δικό μας. Βεβαίως εδώ ήταν, όπως σας είπα, ο Φίλης. Που βρίσκεται σε αντιπολιτευτική ρέντα. Και που υπενθύμισε με νόημα πως τη συμφωνία των Πρεσπών τη θέλουν και παράγοντες που δεν είναι ακριβώς σύμμαχοι της Αριστεράς. Εννοώντας τους Αμερικανούς. Εδώ οι 53 δυσφόρησαν αφού σύσσωμη η τάση υποστηρίζει τη συμφωνία.

Είπε όμως επίσης πως πρέπει το κόμμα να επανέλθει σε μια αριστερή κανονικότητα. Κάτι που προκάλεσε το ερώτημα του Τσακαλώτου: 'Ποια είναι ακριβώς αυτή, υπήρξε ποτέ;'. Ο Τσακαλώτος γενικά υπεραμύνθηκε των μαχών της κυβέρνησης και είπε πως μπορεί να δεχθεί κριτική για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Υποστήριξε όμως πως και όσα έχει κάνει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση, πρέπει να στηριχθούν από το κόμμα. Γενικά αυτό άρεσε στους παρισταμένους. Και μόνον ως παραφωνία ακούστηκε από μέλος των '53' ότι πρέπει στην επόμενη Πολιτική Γραμματεία να μη συμμετέχουν κυβερνητικά στελέχη για να μπορεί το κόμμα να ελέγχει το 'γκουβέρνο'.

Ηταν και η Θεανώ Φωτίου στη μάζωξη που είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την τύχη να έχει καθαρή πολιτική ατζέντα η ΝΔ και άρα τους δίνει τον χώρο να μιλήσουν πολιτικά. Αν και συμπλήρωσε πως αυτά που έχουν γίνει μέχρι στιγμής πρέπει να επικοινωνηθούν καλύτερα στον κόσμο. Α, υπήρξε ενθουσιασμός και για την εκλογή Σκουρλέτη ως γραμματέα στο κόμμα. Με τον οποίο η τάση έχει επίσης δίαυλο.»