Αποστολή στη ΔΕΘ:

Δημήτρης Γιαννακόπουλος

H παρουσία του πρωθυπουργού το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη στιγματίστηκε από πλήθος άγνωστων έως αποσιωπημένων γεγονότων που φανερώνουν θέση αδυναμίας ελέγχου του μηχανισμού εξουσίας αλλά και προσπάθειας διάδοσης χειραφετημένων πληροφοριών, πολύ χειρότερων από τα fake news. Όλα είδανε το φως της δημοσιότητας, σε κανέναν όμως δεν επετράπη να τα «διυλίσει» κι αυτός ήταν ο βασικότερος λόγος που δεν επετράπη σε κανένα μέσο που του ασκεί κριτική (σς ούτε φυσικά στα «Παραπολιτικά») να υποβάλλουν στον Αλ. Τσίπρα ερώτηση χθες το μεσημέρι στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου.

Στην αρχή της περιήγησης του στα περίπτερα της έκθεσης ο πρωθυπουργός έγινε δεκτός με χειροκροτήματα έστω κι αν επρόκειτο για στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κατά κύριο λόγο κλακαδόρους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ των παγετώνων και της λάσπης. Φτάνοντας στο περίπτερο του ΜΕΤΡΟ και βλέποντας στις μακέτες την πρόοδο των εργασιών, αναφώνησε ως άλλος Σημίτης ότι «το ανέκδοτο δεν είναι πια ανέκδοτο». Βέβαια, μια βόλτα παραδίπλα στην Εγνατίας με τις σκαλωσιές, τις μπουλντόζες και τα εργοτάξια του ΜΕΤΡΟ που βρίσκονται στα ίδια σημεία 10-12 χρόνια τώρα, αρκεί για να καταλάβει κανείς ποιο είναι το ανέκδοτο.

Το νόημα των επιδείξεων

Με τον συγκυβερνήτη του, υπουργό Άμυνας Π. Καμμένο, και τους στρατηγούς πήγαν στο περίπτερο των Ενόπλων Δυνάμεων παρακολουθώντας άσκηση καθόδου από κτίριο των ειδικά εκπαιδευμένων στρατιωτικών. Την αυτή άσκηση είδαν και στο τέλος από ΕΚΑΜίτες αστυνομικούς οι οποίοι δεμένοι με σχοινιά έπεσαν από τον περιστρεφόμενο πυργίσκο του ΟΤΕ. Το… μήνυμα δεν αφορούσε βέβαια τον εξωτερικό εχθρό αλλά τον …ψηφοφόρο. Από τη μια μεριά οι κουκουλοφόροι του Κράτους (αστυνομικοί, ΟΥΚάδες) και από την άλλη οι κουκουλοφόροι του παρακράτους στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, τρόμαξαν τον κόσμο καταπνίγοντας την όποια διάθεση του για αυθόρμητη αντίδραση. Όμως μαζί με τους ανυπεράσπιστους πνίγηκαν (σς στα δακρυγόνα) και οι υπερασπιστές των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Πήγαν «αυθόρμητα» να δουν την ομιλία Τσίπρα στα σκαλιά του Βελλιδείου και έτρεχαν να γλιτώσουν από τα χημικά γιατί φύσηξε ανάποδος αέρας και τους «έπνιξε». Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού παρατηρήθηκε τέτοια κατάσταση στον συνεδριακό χώρο. Ψηφοφόροι και αστυνομικού προσπαθούσαν να καλυφθούν αδειάζοντας εντελώς για αρκετά λεπτά τον χώρο μπροστά από την ΔΕΘ. Εξ΄ αυτού του γεγονότος ο πρωθυπουργός καθυστέρησε να πάει 45 λεπτά και άλλο τόσο άργησε να ξεκινήσει την ομιλία του η οποία διήρκεσε 1 ώρα. Εις μάτην. Οι παρακρατικοί και οι χούλιγκανς (σς τέτοιοι ήταν) αδεν έλεγαν να φύγουν από τα «ορύγματα» κι αστυνομικοί συνέχιζαν να τους «φλιτάρουν» και να ρίχνουν κρότου λάμψης βόμβες. Από τις 7 το απόγευμα, τα επεισόδια κατέληξαν 3 ώρες αργότερα. Ο Αλ. Τσίπρας αποχώρησε περί τις 10.20 μμ από το Βελλίδειο και το κοινό του με τα μαντήλια στο στόμα έφευγε ασθμαίνοντας προς τη βόρεια πλευρά του κτιριακού συγκροτήματος μπας κι ανασάνει.

Στις ΗΠΑ

Για την τιμώμενη χώρα, τις ΗΠΑ, ήταν ο καλύτερος οικοδεσπότης. Σύσσωμη σχεδόν η κυβέρνηση του σε στάση προσοχής ή ημιανάπαυσης (σς παραλίγο και με το χέρι στην καρδιά) άκουσε την σοπράνο να τραγουδά acapella τον ύμνο της αστερόεσσας ενώ στον σύντομο λόγο του ο ίδιος αναφέρθηκε στους κοινούς αγώνες με τους Αμερικανούς για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Τσιμουδιά δεν έβγαλε για τις δηλώσεις Τραμπ μία μέρα νωρίτερα που ανεβοκατέβαζε «Μακεδονία» τα Σκόπια, 6 φορές σε κείμενο 120 λέξεων. Αντιθέτως όπως είπε και στη συνέντευξη , έκλεισε ένα σωρό δουλειές μαζί τους ακόμη και στο … πόδι.

Συνέντευξη

Τον Σεπτέμβριο του 2009 ο Καραμανλής ανεβαίνει στη ΔΕΘ ως πρωθυπουργός έχοντας – μεταξύ πολλών άλλων - στην πλάτη του α) την υπόθεση του Βατοπεδίου που λιάνισε τους στενούς συνεργάτες του, β) το ολοκαύτωμα των «Δεκεμβριανών», γ) την παγκόσμια οικονομική κρίση, δ) τη Siemens με τη διαφυγή των Χριστοφοράκου, Καραβέλα, ε) την ήττα από τον Παπανδρέου στις Ευρωεκλογές, το «λεφτά υπάρχουν» και ένα σωρό φωτιές στο Λεκανοπέδιο. Ελλείψει άλλου βασικού συνεργάτη παίρνει τον Β. Αντώναρο κοντά τον οποίο στο μεταξύ έχει κάνει κυβερνητικό εκπρόσωπο. Η συνέντευξη τύπου διήρκεσε ελάχιστα και αφορούσε ελάχιστους δημοσιογράφους αφού οι επιτελείς του Καραμανλή υποστήριζαν ότι μπορούσε να γλιτώσει τη συντριβή αν δεν απαντούσε διεξοδικά και ζωντανά στις ερωτήσεις των εκπροσώπων του Τύπου, κυρίως των πραγματικών ρεπόρτερ του πεζοδρομίου που δεν χαρίστηκαν ποτέ και σε κανέναν. Εννιά χρόνια σε πανομοιότυπο μοτίβο ο Τσίπρας αποκλείει όσους δεν μπορεί να αντιμετωπίσει. Επίδειξη ισχύος; Όχι. Το σχέδιο του δεν είναι η διασπορά fake news αλλά ο δημόσιος κολασμός τους και η απόδοση τους στην αντιπολίτευση ώστε να κρατήσει για πάρτι του το … προνόμιο της παραπληροφόρησης. Η επινόηση αυτή εισήχθη στην πολιτική στις αρχές του ’70 από τη Ρωσία και χρησιμοποιήθηκε για να διατηρηθεί το κατεστημένο «προσδίδοντας σε αυτή (σς την παραπληροφόρηση) τη χρήση της αντεπίθεσης». Μαρξιστές και καταστασιακοί (σς κυρίως οι δεύτεροι που ξέφυγαν από τους πρώτους) αναφέρουν ότι «σε αντίθεση με το καθαρό ψέμα , η παραπληροφόρηση εμπεριέχει πάντα κάποιο ποσοστό αλήθειας, αλλά και αλλοιωμένο εσκεμμένα από κάποιον επιτήδειο εχθρό. Στην ουσία πρόκειται για κακοποιημένη αλήθεια» προερχόμενη από την εξουσία και ελεγχόμενη από τον κατασκευασμένο εχθρό. Στη σχέση αυτή ουδείς παρεμβάλλεται παρά μόνον όσοι την τροφοδοτούν. «Ελάχιστοι μιλάνε σήμερα» έλεγε ο Καμύ στο «Ούτε δήμιοι ούτε θύματα»: « Κι όσοι το κάνουν επαναλαμβάνουν τα προηγούμενα». Έστω κι έτσι όμως, κάτι μπορεί να γίνει…