Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, έχει επισημάνει σε όλους τους τόνους ότι επιθυμεί την αυτόνομη πορεία του Ποταμιού. Το ερώτημά του, βέβαια, είναι αν η εκλογική βάση και τα μέλη του κόμματος συμφωνούν σε αυτή την απόφασή του.

Για τον λόγο αυτό, ο επικεφαλής του Ποταμιού επέλεξε να προκηρύξει ένα εσωκομματικό δημοψήφισμα, προκειμένου να αντιληφθεί σε τι μήκος κύματος κινούνται τα μέλη του κόμματός του.

Μέλη και στελέχη έχουν λάβει στα e-mail τους γράμμα από την Οργανωτική του Ποταμιού, με το οποίο καλούνται να απαντήσουν σε 28 ερωτήσεις. 

Το ερωτηματολόγιο περιλαμβάνει πολιτικά ερωτήματα, όπως «Εκτιμάτε ότι η κοινοβουλευτική μας παρουσία έχει διακριτό στίγμα σε σχέση με τη Νέα Δημοκρατία;» καθώς και άλλα αμιγώς ιδεολογικά: «πώς θα προσδιορίζατε το Ποτάμι; Κεντρώο, Φιλελεύθερο, Κεντροαριστερό, Κεντροδεξιό, «κανένα από τα παραπάνω γιατί οι ταμπέλες αυτές δεν έχουν σημασία».

Η διχογνωμία εντός του κινήματος φαίνεται και από τις δηλώσεις των στελεχών του. Ο Γρηγόρης Ψαριανός, για παράδειγμα, δήλωσε στα «Παραπολιτικά 90.1 FM» ότι επιθυμεί τη σύμπλευση του Ποταμιού με τη Νέα Δημοκρατία ενώ ο Γιώργος Μαυρωτάς παρέπεμψε στο συνέδριο του Οκτωβρίου.

Η μεγάλη εικόνα του Ποταμιού πάντως, όπως φημολογείται τον τελευταίο καιρό, είναι ότι Ψαριανός και μαυρωτάς κοιτούν προς Πειραιώς ενώ Δανέλλης και Κύρκος προς Κουμουνδούρου. Ο Σταύρος και η ομάδα του επιλέγουν την αυτόνομη πορεία.