Οι καιροί έχουν γυρίσµατα. Αυτό έλεγαν οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγµατα στη Θεσσαλονίκη, αναλογιζόµενοι τη σχέση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα µε την πόλη. Μια σχέση που ξεκίνησε µε χαµόγελα, κορδέλες και εγκαίνια και κατέληξε σήµερα να είναι ιδιαίτερα προβληµατική.

Με ΜΑΤ, δακρυγόνα, αντισυγκεντρώσεις και εγκλεισµούς σε ξενοδοχεία. Θυµίζουµε τα πολλά «ταρατατζούµ» που είχαν ακουστεί όταν τον ∆εκέµβριο του 2016 είχε ιδρυθεί το πρωθυπουργικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη.

Με τις διαβεβαιώσεις ότι ο πρωθυπουργός θα έρχεται στην πόλη σχεδόν µία φορά το δεκαπενθήµερο και ότι εδώ θα διεκπεραιώνει πολλές από τις δουλειές που αφορούν στη Θεσσαλονίκη να δίνουν και να παίρνουν. Αυτό υλοποιήθηκε στην αρχή εν µέρει, αλλά τους τελευταίους µήνες η κατάσταση έχει γίνει ιδιαίτερα έκρυθµη. Μόλις τον περασµένο Μάρτιο, το αναπτυξιακό συνέδριο που διοργάνωσε η κυβέρνηση θα µπορούσε να φέρει τον τίτλο «Ο αποκλεισµένος πρωθυπουργός».

Αυτό συνέβη τις ώρες που ήταν στο «Grand Hotel» ο Τσίπρας, καθώς δεν βγήκε ούτε λεπτό από το ξενοδοχείο.

Το ίδιο συνέβη και την Τετάρτη στην τελευταία εµφάνιση του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη για την τετραµερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας-Ρουµανίας. Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στη Θεσσαλονίκη στις 4 το απόγευµα και έφυγε αργά το βράδυ, χωρίς να τολµήσει να ξεµυτίσει από το «Hyatt», όπου έγινε η συνάντηση.

Σε σχέση µε τον Μάρτιο, όλα ήταν τα ίδια: το κλίµα µέσα και οι διαµαρτυρίες απ’ έξω. Μόνο το ξενοδοχείο διέφερε. Και οι εξυπνακίστικες προβλέψεις του πρωθυπουργού για τον νικητή του Μουντιάλ…