Η 5η Ιουλίου 2015 δεν είναι μια τυχαία ημερομηνία, καθώς πριν από 3 χρόνια πραγματοποιήθηκε το δημοψήφισμα για το «περήφανο 'όχι'», όπως έλεγε η κυβέρνηση, στην πρόταση Γιούνκερ για το νέο οικονομικό πρόγραμμα. Όλα αυτά προτού έρθει το τρίτο μνημόνιο της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου, τον Αύγουστο εκείνου του έτους.

Είναι όμως και μια μέρα που έρχεται στο νου αρκετών η Μπέτυ Μπαζιάνα, η σύζυγος του πρωθυπουργού. Αφορμή η συνέντευξη-έκπληξη που έδωσε τον Ιανουάριο του 2018 στην Εφημερίδα των Συντακτών, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ημερομηνία του δημοψηφίσματος.

Σε ερώτηση για την αποχώρηση συντρόφων του ΣΥΡΙΖΑ μετά το «αριστερό» μνημόνιο η κυρία Μπαζιάνα εξομολογείται ότι «προσωπικά μιλώντας, τα τελευταία τρία χρόνια κάθε 5η Ιουλίου κλαίω από νεύρα, από οργή - ναι, κυριολεκτώ. Πώς είναι δυνατόν να υποτιμήθηκε τόσο η γνώμη ενός λαού από τους ισχυρούς-δυνάστες του; Ποια 'δημοκρατία' των ισχυρών μπορεί να αγνοήσει την επιλογή ενός λαού να ακολουθήσει άλλο δρόμο; Θυμηθείτε, το μήνυμα που διαδόθηκε παγκόσμια σαν φλόγα εκείνο το βράδυ της μοιραίας διαπραγμάτευσης: This is a coup...».  

Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Die Welt και σε ερώτηση για το δημοψήφισμα, απαντά ότι με τη γνώση που έχει τώρα θα μπορούσε να είχε αξιολογήσει διαφορετικά τα πράγματα. Αναφέρει συγκεκριμένα: «Η κατάσταση τότε ήταν πολύ δύσκολη. Εκ των υστέρων και με τη γνώση που έχουμε τώρα, μπορούμε φυσικά να αξιολογήσουμε διαφορετικά τα πράγματα. Αλλά πρέπει να αποφασίζουμε, όταν τα έχουμε μπροστά μας. Και αντίθετα με όσα λέτε, δεν επρόκειτο για δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή στο ευρώ. Ήταν ψηφοφορία για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για τη χώρα μου.»