Μπορεί να φαίνεται ότι ο Καμμένος χαλάει την ρητορική του Αλέξη Τσίπρα και οι απειλές ότι θα ρίξει την κυβέρνηση όταν έρθει η συμφωνία στη Βουλή, όπως έκανε και σήμερα με την συνέντευξή του, στην οποία επιχείρησε να παρουσιαστεί ως ο «Μακεδονομάχος» εκ του ασφαλούς ωστόσο και πάντα με την κυβερνητική του καρέκλα συνοδεία, όμως το παρασκήνιο φαίνεται να είναι διαφορετικό.

Οι απειλές του Πάνου Καμμένου χαρακτηρίζονται ως… άσφαιρες, όχι μόνο δεν πιάνουν στο ΣΥΡΙΖΑ, αφού και το Μαξίμου αντιμετωπίζει πια την περίπτωσή του χαλαρά, με κυβερνητικά στελέχη να σχολιάζουν ότι οι «απειλές» γίνονται σε μια προσπάθεια συσπείρωσης των ΑΝΕΛ, μετά τις αποχωρήσεις στελεχών και βουλευτών με αφορμή το Σκοπιανό.   Από την πλευρά του ωστόσο και ο Τσίπρας, με την ρητορική της ρήξης και των διαχωριστικών γραμμών, σε θέματα οικονομίας και εθνικά και με την αναφορά του σε ακροδεξιούς, δείχνει να παίρνει τις αποστάσεις του από τον Πάνο Καμμένο.

Εφόσον καταγγέλλει τους ακροδεξιούς, προφανώς δεν μπορεί και να κυβερνά μαζί τους.  

Ο Καμμένος δεν είναι πλέον χρήσιμος στον Αλέξη Τσίπρα,  και την ίδια στιγμή ο Πάνος Καμμένος θα χρειαστεί μια ηρωική έξοδο από την συγκυβέρνηση προκειμένου να πείσει τους εναπομείναντες ΑΝΕΛ για τον πατριωτισμό του, ο οποίος αποδείχθηκε ότι είναι αρκετά ελαστικός, έτσι όπως τον εννοεί τουλάχιστον ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος. Θέλει ο ένας να απαλλαγεί από τον άλλον;

Πολλοί εκτιμούν πως η απάντηση είναι «ναι», ενώ στηρίζουν και το σενάριο ότι αυτό θα γίνει με «συμφωνία» και σε χρόνο που θα βολεύει και τον Αλέξη Τσίπρα. Σίγουρα μετά τον πανηγυρισμό της 21ης Αυγούστου, και ίσως, λίγο πριν έρθει η συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή ή λίγο πριν το 2019 που θα πρέπει να εφαρμοστούν τα νέα μέτρα – περικοπές συντάξεων, αφορολόγητο κλπ.