Πλήθος κόσμου , περισσότερου από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια, συμμετείχε χθες το βράδυ στην περιφορά του Επιταφίου της  Μητρόπολης Αθηνών. Πάνω από 10.000 πιστοί και εκατοντάδες  τουρίστες  κατέκλυσαν  την οδό Μητροπόλεως από το προαύλιο του καθεδρικού  ναού μέχρι το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου, σε κλίμα  κατάνυξης  και βαθιάς προσήλωσης στο  Θείο Δράμα. 

Η έκπληξη των εκκλησιαστικών αρχών ήταν πολύ μεγάλη   και ο Αρχιεπίσκοπος  Ιερώνυμος  κατέβηκε στο πλήθος  στην πλατεία Συντάγματος εμφανώς  συγκινημένος από την αυθόρμητη  παρουσία του κόσμου στη γλυκιά αθηναϊκή  νύχτα την  οποία «έντυνε» με τις πένθιμες μελωδίες της  και στο τέλος με τον Εθνικό  Ύμνο , η μπάντα των Ενόπλων Δυνάμεων  και των Σωμάτων Ασφαλείας. Ο περικαλλής  και ολάνθιστος με τουλίπες, τριαντάφυλλα και ανοιξιάτικα λουλούδια  Επιτάφιος  ήγειρε ρίγη συγκίνησης με αποτέλεσμα  φέτος να μην ακουστούν ο παραμικρός ψίθυρος ή σχόλιο εναντίον  πολιτικών και άλλων επισήμων,  όπως συνέβαινε κατά το παρελθόν. 

«Ουκ ήλθον διακονηθήναι, αλλά διακονήσαι» είπε  ο  κ. Ιερώνυμος επικαλούμενος τη,  κατά Μάρκον,  ρήση του Κυρίου ζητώντας από το  πλήρωμα της εκκλησίας  να πράξει όπως  Εκείνος και  να εξυπηρετήσουν , να διακονήσουν το καλό  σε τέτοιες περιόδους . Ο λόγος του συγκινητικός αν και πολλοί περίμεναν  ότι θα αναφερθεί στις  τρέχουσες εξελίξεις, ως συνηθίζει έστω  και έμμεσα κάθε  Μεγάλη Παρασκευή.  Εν τούτοις,  έχοντας μπροστά του τη  «μεγάλη εικόνα»   στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη  «να γίνει  σύνθημα της εποχής μας» η ρήση του  Ευαγγελίου  «και να  μιμηθούμε τον  Ιησού υπηρετώντας  ο ένας τον άλλον». 

«Εχθροί του  Χριστού υπήρξαν  και τότε και τώρα και θα υπάρχουν  πάντα.  Πρέπει να αγωνιστούμε ώστε οι φίλοι Του να γίνουν περισσότεροι» κατέληξε. 

Στη μεγαλειώδη  Εξόδιο Ακολουθία, παρέστησαν από την πλευρά της κυβέρνησης  οι υφυπουργοί  Πολιτισμού  Κ.  Στρατής  και Εξωτερικών Χ. Αμανατίδης  (προερχόμενος μάλιστα  απευθείας από ταξίδι στο εξωτερικό),  οι αντιπρόεδροι της  Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης και  Γιάννης  Τραγάκης, ο πρόεδρος   της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης,  ο   κοινοβουλευτικός  εκπρόσωπος  της Χ.Α. Ηλίας  Κασιδιάρης,  οι βουλευτές  Ελ.  Αυλωνίτου  (ΣΥΡΙΖΑ) και Χρ. Καρράς  (ΔΗΣΥ)   και από τους ΑΝΕΛ ο Ντ. Αργυρόπουλος. 

Αξίζει  να σημειωθεί ότι αντίστοιχη αθρόα συμμετοχή στην περιφορά του Επιτάφιου κατεγράφη χθες σε όλες τις εκκλησίες του  ιστορικού αθηναϊκού κέντρου με  αποτέλεσμα η  Τροχαία  να διακόψει την  κυκλοφορία των οχημάτων  μεταξύ  Ομόνοιας και Συντάγματος για δύο περίπου ώρες.