Το δύσκολο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής που ουκ ολίγες φορές βρέθηκε στο στόχαστρο ακόμη και μελών της κυβέρνησης, καθώς το μεταναστευτικό έφερε πολλούς τριγμούς στις σχέσεις κυβέρνησης με την ελληνική κοινωνία. Ο κ. Μουζάλας, για λόγους υγείας, τους οποίους επικαλείται ο ίδιος, δεν επιθυμεί να συνεχίσει στο υπουργείο.

Το θέμα του αντικαταστάτη του ήταν κάτι που προβλημάτιζε ιδιαίτερα το Μαξίμου όσο καιρό έγραφε και έσβηνε ονόματα.

Ωστόσο, ακούγεται έντονα το όνομα του κ. Βίτσα. Σε περίπτωση που μετακινηθεί ο κ. Βίτσας, ο οποίος θεωρείται και καλός γνώστης του μεταναστευτικού ζητήματος, θα προκληθεί κενό στη θέση του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. 

Ο Τσίπρας δεν είναι σε καμία περίπτωση διατεθειμένος να αφήσει τον Πάνο Καμμένο μόνο του στο συγκεκριμένο υπουργείο. Ως αντικαταστάτης του κ. Βίτσα ακούγεται ο κ. Ξυδάκης. Ωστόσο, δεν λείπουν και στην περίπτωση του Ξυδάκη οι ενστάσεις από την Κουμουνδούρου, καθώς στο παρελθόν είχε έρθει πολλές φορές σε αντιπαράθεση με την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγμή ο Γιάννης Μπαλάφας εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αναβαθμιστεί σε υπουργό και πάρει τη θέση του Μουζάλα, κάτι που φαίνεται να επιθυμεί και ο ίδιος.