Το σκάνδαλο Novartis που επιχειρεί να αναδείξει με μεγάλη… πρεμούρα η κυβέρνηση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά ως γνωστόν έχει προεκτάσεις όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και παγκόσμιες.

Ωστόσο, η «ανάγκη» της κυβέρνησης να στοχοποιήσει πολιτικά πρόσωπα και μάλιστα μετά τις τοποθετήσεις ότι πρόκειται για ένα σκάνδαλο «το μεγαλύτερο από συστάσεως του ελληνικού κράτους», και ότι, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό είναι η αιτία για όλα τα δεινά της χώρας, ακόμη και για το μνημόνιο, στέλνει «λάθος», αν όχι επικίνδυνο μήνυμα στο εξωτερικό και δη στους δανειστές.

Η εικόνα διαφθοράς τόσο στο πολιτικό σύστημα όσο και στον κοινωνικό ιστό καθώς η υπόθεση αφορά και γιατρούς, αλλά και πρόσωπα της δημόσιας διοίκησης και φορέων του κράτους, είναι αυτή που διαμορφώνεται στο εξωτερικό για τη χώρα, και μάλιστα με ευθύνη του Αλέξη Τσίπρα.

Οι εξελίξεις αυτές θυμίζουν πολύ την περίπτωση του Γιώργου Παπανδρέου όταν, ενώ διεκδικούσε βοήθεια από τα κράτη της Ευρώπης, μιλούσε για μια διεφθαρμένη χώρα, κάτι που επιχείρησε αργότερα να μαζέψει, αλλά οι εντυπώσεις παρέμειναν… Ο Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο, έρχεται να επιβεβαιώσει τους φόβους των δανειστών ότι «δανείζουν» μια διεφθαρμένη χώρα...