Πολλές παρουσίες αλλά και ηχηρές απουσίες καταγράφηκαν σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο στο πλαίσιο των ευχετηρίων για τη νέα χρονιά από τους εκπροσώπους των ηγέτιδων δυνάμεων της χώρας.

Η κυριότερη ήταν του δημάρχου της πρωτεύουσας Γιώργου Καμίνη. Σε άλλους καιρούς μια τέτοια απουσία δεν θα σχολιάζονταν απλώς έντονα αλλά θα αποδοκιμάζονταν. Φέτος δεν προσήλθε ούτε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας , πολύ πιθανόν γιατί ήθελε να αποφύγει τα καθιερωμένα «πηγαδάκια» με τον Αλ. Τσίπρα και τους κυβερνητικούς παράγοντες στο μεγάλο σαλόνι του Μεγάρου.

Ο πρωθυπουργός με ταμπά παπούτσι και εύθυμη διάθεση αντάλλαξε ευχές με τον κ. Παυλόπουλο ενώ με ίδιου χρώματος υπόδημα εμφανίστηκε και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής. Από τους 120 περίπου επισήμους που πέρασαν σήμερα το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου, 3 ασπάστηκαν σταυρωτά τον Πρόεδρο, η επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, ο ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, η υπουργός Πολιτισμού Έλενα Κουντουρά και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης ύψωσε παραπάνω τον τόνο της φωνής του για να τον ακούσουν οι δημοσιογράφοι την ώρα που ζητούσε από τον κ. Παυλόπουλο να επιμείνει στις θέσεις του για το Σκοπιανό.

Τον Πρόεδρο πλησίασαν παραπάνω από το προβλεπόμενο ψιθυρίζοντας του μια κουβέντα, ο πρόεδρος του ΣτΕ Ν. Σακελαρίου και ο αν. υπουργός Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος. Εκείνος όμως απέφυγε διακριτικά την οποιαδήποτε περαιτέρω έκφραση.

Σε αντίθεση με τον απόντα Καμίνη , το παρών όπως πάντα έδωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Γιώργος Πατούλης, εκ των υποψηφίων για τη διαδοχή στον δήμο της Αθήνας. Για μία ακόμη χρονιά παρέστη στην τελετή ο – έστω και για 24 ώρες – πρώην πρόεδρος της Βουλής Βύρωνας Πολύδωρας.

Τα πρωτεία πάντως κατέχει ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Τραγάκης ο οποίος από το 1974 , με εξαίρεση τις περιόδους που δεν είχε εκλεγεί , απευθύνει ανέκαθεν τα δέοντα στον πολιτειακό θεσμό. Μετά το τέλος της εκδήλωσης ο ΠτΔ κατευθύνθηκε στους δημοσιογράφους με τους οποίους συνομίλησε και φωτογραφήθηκε μαζί τους όπως και με τους φωτογράφους και τους κάμεραμαν.