Υπάρχουν ορισμένα σημεία στην εθιμοτυπία τα οποία αν αξιοποιηθούν ή παρακαμφθούν σωστά, δύνανται να οξύνουν τις σχέσεις και να προκαλέσουν μεγάλη ένταση, αδιόρατη μεν στο ευρύ κοινό αλλά εξοργιστική μεταξύ των εμπλεκομένων. Αυτές οι μικρές «παγίδες» είναι που κάνουν τη διαφορά και στην περίπτωση της επίσκεψης του ζεύγους Ερντογάν φαίνεται πως στήθηκαν δύο φορές, μία ανεπιτυχώς και μία πολύ επιτυχημένα.

Έχουμε και λέμε λοιπόν. Η εξήγηση που δόθηκε από την Τουρκική αποστολή ότι η Εμινέ Ερντογάν αισθάνθηκε αδιαθεσία και ματαίωσε την επίσκεψη της στο Μουσείο της Ακρόπολης, δεν έπεισε ιδιαίτερα. Τα parapolitika.gr πληροφορήθηκαν ότι η σύζυγος του Τούρκου προέδρου αντιλήφθηκε την τελευταία στιγμή (σ.σ. ή τουλάχιστον οι επιτελείς της) πως μεταξύ των εκθεμάτων του Μουσείου υπάρχουν πολλά γυμνά αγάλματα, γυναικεία και ανδρικά, τα οποία δεν ήταν δυνατόν να δει λόγω του αυστηρού θρησκευτικού πλαισίου το οποίο καθορίζει την καθημερινότητα της.

Ούτε δυνατόν φυσικά ήταν να… θαυμάσει τα σκεύη και τα αντικείμενα με τα οποία τελούνταν οι κολάσιμες για τη Μουσουλμανική πίστη, τελετές και συμπόσια των αρχαίων. Κάπως έτσι αποφάσισε να καλέσει για τσάι την κ. Μπαζιάνα στο «Μεγάλη Βρεταννία» η οποία προσήλθε νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης σεμνά ενδεδυμένη με την μπεζ κάπα της και το γεωμετρικά ισορροπημένο ταγιέρ της. Άλλωστε από αυτή τη συνάντηση τραβήχτηκε μόλις μία φωτογραφία από το περιβάλλον της συζύγου του Τούρκου προέδρου, καθώς αποκλείστηκαν τα μέσα ενημέρωσης από την κάλυψη της.

Στην εξέλιξη της ημέρας η κ. Μπαζιάνα αποδείχθηκε ιδιαίτερα ευφυής. Εν προκειμένω, το βράδυ στο δείπνο του Προεδρικού Μεγάρου επέλεξε εξώπλατο κι αμάνικο έντονα κόκκινο φόρεμα σπάζοντας τα στερεότυπα και εγείροντας τον θαυμασμό των … υποψιασμένων καθώς η κ.Ερντογάν φορούσε ολόσωμο ένδυμα ενώ ομοίως προσηλωμένες στο πρωτόκολλο ήταν η κ. Σίσσυ Παυλοπούλου και η κ. Μαρέβα Γκραμπόφσκι.

Ως εκ τούτου λοιπόν πέραν των τυπικών χειραψιών μεταξύ του ζεύγους Τσίπρα και του ζεύγους Ερντογάν καμία άλλη προσέγγιση δεν υπήρξε στη διάρκεια του δείπνου. Ο κ. Ερντογάν συνομιλούσε κυρίως με τον έλληνα ομόλογο του και με ορισμένους εκ των παρισταμένων, ο δε κ. Τσίπρας με τους δικούς του υπουργούς.

Η κ. Μπαζιάνα δεν κινήθηκε προς την πλευρά της πρώτης κυρίας της Τουρκίας καθώς η κ. Ερντογάν παρέμεινε «καρφωμένη» στην καρέκλα της.

Για την ιστορία σημειώνεται ότι ο Αλ. Τσίπρας όταν είχε επισκεφθεί την Άγκυρα τον Νοέμβριο του 2015 ήταν ο μόνος Έλληνας πρωθυπουργός που αρνήθηκε να αποτίσει φόρο τιμής στο μαυσωλείο του Κέμαλ τον οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικαλέστηκε στην ομιλία του το βράδυ της περασμένης Πέμπτης προκειμένου να «πατήσει τον κάλλο» του Ερντογάν αφού είναι ο γνωστό πως ο Τούρκος πρόεδρος ηγείται μεν της «αυτοκρατορίας» του επί 15 χρόνια, όσα και ο Κεμάλ , αλλά δεν είναι Ατατούρκ, δηλαδή διαθέτει περιορισμένη λαοφιλία.