Το θέµα του κυβερνητικού ανασχηµατισµού συζήτησαν σε µία από τις τελευταίες συναντήσεις τους ο πρωθυπουργός και ο κυβερνητικός εταίρος του Πάνος Καµµένος. Όπως προκύπτει από όσα εκµυστηρεύθηκαν σε πολύ στενούς τους συνεργάτες, η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα είναι να µη γίνουν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήµα πριν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, την οποία προσδιορίζει στο τέλος του χρόνου.

Κατά συνέπεια, θεωρεί πως η καταλληλότερη περίοδος είναι ο Ιανουάριος.

Οι πρώτοι υπουργοί που βρίσκονται στο «στόχαστρο» είναι αυτοί τους οποίους στο Μέγαρο Μαξίµου αποκαλούν στις µεταξύ τους συζητήσεις «γκαφατζήδες». Εκείνοι δηλαδή που µε δηµόσιες τοποθετήσεις ή µε λανθασµένες κινήσεις έχουν προκαλέσει σοβαρές ρωγµές στη δηµόσια εικόνα της κυβέρνησης.

Το «βαθµολόγιο» των υπουργών έχουν αναλάβει πολύ κοντινοί άνθρωποι του Αλ. Τσίπρα, όπως ο Αλέκος Φλαµπουράρης, ενώ τα πρόσωπα που συζητούνται για να αναλάβουν πόστα στο νέο σχήµα δεν θα προέρχονται αποκλειστικά από τους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά επιθυµία του κ. Τσίπρα είναι να υπάρξουν «µεταγραφές» από την κεντροαριστερά. Όσο για τον κ. Καµµένο, επιθυµεί διακαώς να ενισχύσει την παρουσία των ΑΝΕΛ στο επόµενο κυβερνητικό σχήµα, καθώς δέχεται πολύ ισχυρές πιέσεις από βουλευτές του που δεν έχουν υπουργοποιηθεί.

Οι πιο σοβαρές είναι αυτές που προέρχονται από τον Θανάση Παπαχριστόπουλο και δευτερευόντως από τον Θεόδωρο Κατσίκη.