Πανηγυρική υποδοχή, από ένα μικρό όμως κοινό επιφύλασσαν στον πρόεδρο της «Ανυπότακτης Γαλλίας», Ζαν-Λυκ Μελανσόν οι παρευρισκόμενοι στο κτίριο του Piraeus Academy για τα εγκαίνια της τριήμερης εκδήλωσης της Πλεύσης Ελευθερίας. Τον Γάλλο ηγέτη υποδέχθηκαν η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Διαμαντής Καραναστάσης, ενώ εγκάρδιος ήταν και ο χαιρετισμός του με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, τον Νίκο Χουντή, τον Δημήτρη Στρατούλη και τον σκιτσογράφο Στάθη Σταυρόπουλο.

Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο Διαμαντής Καραναστάσης, δηλώνοντας ότι «όλα είναι χειροποίητα σ' αυτό το κίνημα», ενώ χαρακτήρισε το εγχείρημα της Πλεύσης Ελευθερίας «κάλεσμα ευθύνης», ακολουθώντας το σύνθημα της εκδήλωσης «Πάρε την Ευθύνη».
 
«Τη Ζωή περισσότερο σαν πολίτη τη νιώθω, παρά σαν πολιτικό με την παλιά έννοια» είπε 20χρονος νεολαίος της Πλεύσης.
 
Ένα γαλλικό καρτούν με τίτλο «Ποιος επωφελείται από το ελληνικό χρέος» εγκαινίασε τις διεργασίες του τριημέρου των εκδηλώσεων της Πλεύσης Ελευθερίας. Το καρτούν απεικονίζει έναν τραπεζίτη που κολυμπάει σε πισίνα με τον γιό του και να του εξηγεί πώς έγινε η διάσωση των τραπεζών. Το φιλμ παρουσιάζει ως αίτιο της ελληνικής κρίσης την είσοδο της Ελλάδας στο ευρώ, την οικονομία των δανείων που αυτή ανέπτυξε και την αφαίμαξη του δημοσίου χρήματος για χάρη της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Το φιλμ σχεδίασε και σκηνοθέτησε ο Γάλλος καρτουνίστας Yakana.