Καθυστερεί χαρακτηριστικά και εκνευριστικά για το Μέγαρο Μαξίµου ο νέος «Καλλικράτης», δηλαδή η νοµοθετική παρέµβαση του υπουργείου Εσωτερικών, µε την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να αποκτήσει µεγαλύτερη επιρροή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικότερα στους δήµους και τις περιφέρειες. Όπως αναφέρει δημοσίευμα του «Secret», ένθετου της εφημερίδας «Παραπολιτικά», ο αρµόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του λέει πως µέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ψήφισης από τη Βουλή των αλλαγών που αφορούν την εφαρµογή της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ήδη µια οµάδα ανθρώπων που λειτουργεί υπό την καθοδήγησή του καταρτίζει το προσχέδιο σε σχέση µε τις αλλαγές που θα υπάρξουν στο εκλογικό σύστηµα και θα είναι τέτοιες που να βολεύουν τα κυβερνητικά σχέδια. Στο ίδιο προσχέδιο υπάρχουν και ζητήµατα που αφορούν την εκχώρηση αρµοδιοτήτων των Αποκεντρωµένων ∆ιοικήσεων στις Περιφέρειες. Ωστόσο, στις Αποκεντρωµένες ∆ιοικήσεις θα παραµείνουν όλες οι αρµοδιότητες που αφορούν τη διαχείριση δασών και υδάτων, όπως και σε όλο τον λεγόµενο «σκληρό πυρήνα» του Συντάγµατος.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι στο Μέγαρο Μαξίµου κάθε άλλο παρά ικανοποιηµένοι είναι από τη µεγάλη καθυστέρηση η οποία έχει προκύψει στην ολοκλήρωση του νέου «Καλλικράτη». Κι αυτό γιατί στο τελευταίο υπουργικό συµβούλιο πριν από τις διακοπές του Αυγούστου ανακοινώθηκε εν χορδαίς και οργάνω πως το νοµοσχέδιο θα είχε κατατεθεί µέσα στον Σεπτέµβριο. Ο αρχικός σχεδιασµός ήταν για τον Ιούνιο, ωστόσο για κάποιον λόγο όλα πήγαν πίσω, µε πιθανό νέο ορόσηµο των αλλαγών τον ∆εκέµβριο.

«Το σύνολο των αλλαγών αυτών θέλουµε να κατατεθεί ως νοµοσχέδιο µέσα στο 2017 – ιδανικά πριν από τον ∆εκέµβριο. Ο στόχος είναι µέσα στο 2017 να έχουµε το νέο πλαίσιο που θα διέπει την Αυτοδιοίκηση. Είναι µια δουλειά αρκετά δύσκολη, που αφορά πολλά υπουργεία… Υπάρχει δουλειά που δεν έχει γίνει παλαιότερα. Πρέπει να µάθουµε ότι όταν νοµοθετεί ένα υπουργείο πρέπει να συνεργάζεται µε τα άλλα συναρµόδια υπουργεία, να έχουµε ένα µοντέλο νοµοθέτησης ολοκληρωµένο και σωστό», δήλωσε πρόσφατα ο κ. Σκουρλέτης προκειµένου να δικαιολογηθεί. Αποτέλεσµα, οι -έτσι κι αλλιώς όχι ιδιαίτερα καλές- σχέσεις του υπουργού Εσωτερικών µε τον πρωθυπουργό να έχουν επιδεινωθεί ακόµα περισσότερο.