Μπορεί ακόμα να έχουμε δύο χρόνια μπροστά μας έως την άνοιξη του 2019, ωστόσο από τη μια η διαρροή ότι η κυβέρνηση προτίθεται να μεταθέσει τις αυτοδιοικητικές για το φθινόπωρο του 2018, από την άλλη το νέο σύστημα της απλής αναλογικής, που ετοιμάζεται να θεσμοθετηθεί, έχουν τα κομματικά επιτελεία, πάντως, βρίσκονται
ήδη σε αναζήτηση υποψηφίων.

Στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη ετοιμάζονται από τώρα. Στόχος τους είναι σε κάθε Περιφέρεια και δήμο να γίνουν οι καλύτερες επιλογές αναφορικά με τους υποψηφίους, καθώς, όπως έχει διαμηνύσει ήδη η οδός Πειραιώς, δεν πρέπει να επιτραπούν η διάσπαση δυνάμεων και ο τοπικός διχασμός της εκλογικής τους βάσης.

Ο γραμματέας της Ν.Δ., Λ. Αυγενάκης, έχει ζητήσει από όλους τους βουλευτές, τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, αλλά και από τις «γαλάζιες» Τοπικές και Νομαρχιακές Οργανώσεις προτάσεις και παρατηρήσεις ακόμη και για τον πλέον απομακρυσμένο δήμο της χώρας. Η προσπάθεια αυτή γίνεται σε συνεργασία με τον γραμματέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Τ. Γαϊτάνη, ενώ ήδη έχουν σταλεί μηνύματα ότι δεν θα επιτραπούν από κανέναν μικροκομματικές μεθοδεύσεις, που οδηγούν στην ήττα και τις τοπικές διενέξεις και συγκρούσεις.

Ωστόσο, η απόφαση του Γ. Πατούλη να παρουσιάσει τον Ομιλο Ενεργών Πολιτών «Αθήνα, Πρωτεύουσα Ξανά» το μεσημέρι της Πέμπτης στον Διόνυσο ήρθε να ταράξει τα νερά στον χώρο της Κεντροδεξιάς σχετικά με τον υποψήφιο που θα λάβει το χρίσμα για τον πρώτο δήμο της χώρας.

Η κίνηση του κ. Πατούλη ήδη έχει προκαλέσει πολλούς προβληματισμούς, καθώς, σε συνδυασμό με την απλή αναλογική, είναι πιθανό να υπάρξουν μεμονωμένες προσωπικότητες εκτός πολιτικής που θα θελήσουν ριφερειακών εκλογών διεκδικώντας τον δημαρχιακό θώκο. Μια τέτοια περίπτωση μοιάζει και του Ηλ. Ψινάκη.

Ο κ. Ψινάκης είχε διατελέσει παλαιότερα δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων, ενώ πληροφορίες τον θέλουν να σκέπτεται σοβαρά να να διεκδικήσει τη δημαρχία της Αθήνας στις επόμενες εκλογές.

Προβληματισμός υπάρχει και στο κυβερνών κόμμα. Κοινοβουλευτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με μακρά θητεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μίλησε στο «Secret» λέγοντας: «Να μεριμνήσουμε από τώρα, για να υπάρξει νικηφόρα παρουσία μας στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, σε τρία χρόνια, σε όλους τους καλλικρατικούς δήμους, με αυτοδιοικητικές κινήσεις που θα συσπειρώνουν ευρύτερες, υγιείς και δρώσες δυνάμεις της κοινωνίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κινηθεί με όρους νίκης στις επόμενες εκλογές, με ανοιχτές στην κοινωνία διαδικασίες, συμμετοχικές, με συμμαχίες και ανοίγματα σε συλλογικότητες, κινήματα και όχι με επιλογές αποστειρωμένης, αυστηρής κομματικής καθαρότητας ή εσωκομματικών ισορροπιών και συσχετισμών. Διαφορετικά, το 2019 θα βρεθούμε προ εκπλήξεων, αδιεξόδων και επιλογών ήττας».

Οι φόβοι αυτοί έχουν οδηγήσει την Κουμουνδούρου στη σκέψη να κατεβάσει ονόματα πρώτης γραμμής στις επόμενες αυτοδιοικητικές. Σύμφωνα με πληροφορίες του «S», στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος πιθανή είναι η υποψηφιότητα του υπουργού Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλή, ενώ στον Δήμο Θεσσαλονίκης ακούγεται το όνομα του υφυπουργού Εξωτερικών, Γ. Αμανατίδη, όπως και της διευθύντριας του πρωθυπουργικού γραφείου στη συμπρωτεύουσα, Κ. Νοτοπούλου. Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, από την άλλη, ακούγεται το όνομα του βουλευτή Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βέττα.

Οπως και να έχει, το προσεχές διάστημα προβλέπεται να δοθεί μεγάλη μάχη για τις υποψηφιότητες τόσο εντός των κομμάτων όσο και εκτός. Γεγονός, πάντως, είναι ότι οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές φέρεται να κρύβουν μεγάλες εκπλήξεις.