Τ ο καφενείο της Βουλής, όπως και το εντευκτήριο αποτελούν τους κατ’ εξοχήν χώρους παραγωγής… παραπολιτικών εντός του Κοινοβουλίου. ∆ύο χώρους που βρίσκονται µακριά από τα φώτα της δηµοσιότητας και στους οποίους οι βουλευτές, πέρα από στιγµές χαλάρωσης, έχουν την ευκαιρία να συνοµιλούν και να ανταλλάσσουν απόψεις. Τα τελευταία χρόνια, ειδικά από τη στιγµή που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, οι χώροι αυτοί έχουν κατά κάποιον τρόπο χωριστεί, παραπέµποντας στους… Βόρειους και τους Νότιους. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν επιλέξει το καφενείο της Βουλής, που χωρίζεται σε χώρους για καπνίζοντες και µη καπνίζοντες, ενώ εκείνοι της Ν.∆. έχουν επιλέξει το εντευκτήριο, στο οποίο, αν και το κάπνισµα απαγορεύεται, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει. Στην ουσία, το εντευκτήριο και το καφενείο αποτελούν τους χώρους όπου καταφεύγουν οι βουλευτές για να πάρουν µια ανάσα από το βεβαρηµένο κοινοβουλευτικό τους πρόγραµµα.

ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ

Νοτιοδυτικά της αίθουσας της Ολοµέλειας βρίσκονται το καφενείο και το εντευκτήριο των βουλευτών, τα µπαλκόνια του οποίου έχουν θέα προς τον Εθνικό Κήπο. Οι αναπαυτικοί καναπέδες και οι µεγάλες µπαλκονόπορτες δηµιουργούν ένα κλίµα ιδιαίτερα χαλαρωτικό. Στους τοίχους υπάρχουν τα πορτρέτα των διατελεσάντων προέδρων της Βουλής, οι οποίοι έχουν αποβιώσει από τον ∆ηµήτριο Υψηλάντη και τον Πετρόµπεη Μαυροµιχάλη µέχρι τους πιο πρόσφατους προέδρους. Στο εντευκτήριο, οι βουλευτές της Ν.∆. συνήθως κάθονται σε συγκεκριµένες παρέες. Από τις πιο συνηθισµένες είναι εκείνη ανάµεσα στους «νέους». Ετσι αποκαλούνται οι βουλευτές που εκλέχτηκαν για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2015 και πρόκειται για τους Ανδρέα Κατσανιώτη, Χρήστο Μπουκώρο, Στέργιο Γιαννάκη, Κώστα Βλάσση και Βασίλη Γιόγιακα. Στην παρέα των «νέων» έχει προστεθεί και ο βουλευτής Λευκάδας της Ν.∆., Αθανάσιος Καββαθάς, ο οποίος εκλέχτηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέµβριο του 2015. «Πόλος έλξης» για πολλούς βουλευτές αποτελεί η παρέα του Κώστα Αχ. Καραµανλή.

Ο Καραµανλής junior, αν και δεν έχει σταθερή παρέα, φαίνεται να περνά αρκετό χρόνο στο εντευκτήριο µε τον βουλευτή Χρίστο ∆ήµα και την οµάδα των «νέων», µιας και εκλέχτηκαν την ίδια περίοδο. Μια άλλη «οµάδα» είναι αυτή του Βασίλη Οικονόµου και του Ιάσονα Φωτήλα. Οι δυο τους επιλέγουν αρκετές φορές να πιουν τον καφέ τους στο εντευκτήριο συζητώντας για θέµατα που άπτονται του «γαλάζιου» τοµέα υγείας, του οποίου προΐστανται. Οι «Επικρατείας» έχουν στήσει το δικό τους παρεάκι, καθώς Θόδωρος Φορτσάκης και Νίκη Κεραµέως, αν και εµφανίζονται σπάνια στο εντευκτήριο, όταν το επιλέγουν, συνήθως είναι µαζί.

Ο έτερος βουλευτής Επικρατείας της Ν.∆., ∆ηµήτρης Σταµάτης, κάνει περισσότερο παρέα µε την Ελενα Ράπτη, λόγω κοινής καταγωγής από τη Βόρεια Ελλάδα. Μια άλλη «τάξη» βουλευτών είναι εκείνη του 2012, αν και αυτή χωρίζεται σε διάφορες παρέες. Για παράδειγµα, ο Γ. Κεφαλογιάννης, η Μαρία Αντωνίου και ο Χρήστος Κέλλας είναι από εκείνη την «οµάδα» µε σχεδόν καθηµερινή παρουσία στο εντευκτήριο της Βουλής. Στη συγκεκριµένη παρέα δίνει αρκετές φορές το «παρών» και η Ολγα Κεφαλογιάννη, η οποία εµφανίζεται περισσότερο στο εντευκτήριο σε κρίσιµα νοµοσχέδια. Στην ίδια «τάξη» εντάσσονται οι Μάκης Βορίδης, Αννα-Μισέλ Ασηµακοπούλου και Γιώργος Στύλιος, οι οποίοι αποτελούν µια άλλη παρέα. Ενα από τα «δίδυµα» του εντευκτηρίου είναι και οι «γαλάζιοι» Μάνος Κόνσολας και Απόστολος Βεσυρόπουλος. «Κόνσολας και Βεσυρόπουλος δεν κάνουν παρέα οι δύο τους, αλλά με τα κινητά τους», ήταν το σχόλιο «γαλάζιου» συναδέλφου τους.

Ο λόγος είναι ότι οι δύο βουλευτές βρίσκονται συνεχώς με ένα τηλέφωνο στο χέρι. Αχώριστο δίδυμο αποτελούν η Αννα Καραμανλή και η Φωτεινή Αραμπατζή, τις οποίες αρκετές φορές επιλέγει ως παρέα ο Σίμος Κεδίκογλου. Από την άλλη, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Κώστας Κουκοδήμος, ο Κώστας Γκιουλέκας και ενίοτε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης αποτελούν ένα σταθερό «πηγαδάκι». Αν ήταν στον Στρατό, θα χρησιμοποιούσαμε τον όρο «παλιοσειρές». Πρόκειται για βουλευτές που έχουν πάνω από μία δεκαετία κοινοβουλευτικής δράσης. Σε αυτή την κατηγορία οι παρέες έχουν δημιουργηθεί με το πέρασμα των χρόνων. «Γαλάζιοι», όπως ο Κώστας Τασούλας, ο Θανάσης Δαβάκης, ο Γεράσιμος Γιακουμάτος και ο Γιώργος Βλάχος, επιλέγουν συνήθως τα δύο τραπέζια με τις καρέκλες που βρίσκονται στον χώρο του εντευκτηρίου και όχι εκείνα με τους μεγάλους, αναπαυτικούς καναπέδες. Αλλο «πηγαδάκι» είναι εκείνο που σχηματίζουν ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., Κώστας Τασούλας, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος και ο Κώστας Τζαβάρας, στους οποίους προστίθεται και η Ντόρα Μπακογιάννη.

Οι πρώην ΠΑΣΟΚοι, οι «νεολαίοι», οι «παλιοί» και οι «θεριακλήδες»

Στο καφενείο, το οποίο επιλέγουν οι περισσότεροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι παρέες δεν είναι τόσο σταθερές όσο στο νεοδημοκρατικό στρατόπεδο. Η ανάγκη για ένα τσιγάρο οδηγεί τους ΣΥΡΙΖΑίους βουλευτές στον χώρο αυτόν, όπου επιτρέπεται το κάπνισμα. Σταθερή παρέα εκεί αποτελούν οι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Παραστατίδης, Μάρκος Μπόλαρης και Θεοδώρα Τζάκρη. Η νεότερη γενιά του ΣΥΡΙΖΑ αποτελείται από τους Δημήτρη Βέττα, Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, Παναγιώτα Δριτσέλη, Κώστα Μπάρκα και Βασίλη Τσίρκα. Οι «παλιοί», που έχουν γράψει χιλιόμετρα στην… Αριστερά και συνεχίζουν να έχουν τη δική τους παρέα, είναι ο Νίκος Μανιός, ο Γεράσιμος Μπαλαούρας και ο Νίκος Ξυδάκης. Από τους Ανεξάρτητους Ελληνες, το γνωστό «δίδυμο» του καφενείου είναι ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ο Κώστας Κατσίκης.

Στον ίδιο χώρο καταφεύγουν σχεδόν πάντα, χωρίς συγκεκριμένη παρέα, οι λεγόμενοι «θεριακλήδες». Στην κατηγορία αυτή ανήκουν ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ολγα Γεροβασίλη, ο πρώην υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης, ο «γαλάζιος» βουλευτής Χρήστος Μπουκώρος, αλλά και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Κωστοπαναγιώτου και Χαρίλαος Τζαμακλής.

ΟΙ «ΠΡΑΣΙΝΟΙ»

Σε σχέση με άλλες εποχές, όταν το εντευκτήριο πλημμύριζε από «πράσινους» βουλευτές του άλλοτε κραταιού Κινήματος, σήμερα οι ΠΑΣΟΚοι μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Εφη Χριστοφιλοπούλου, Γιάννης Κουτσούκος, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Κώστας Σκανδαλίδης Ανδρέας Λοβέρδος και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος είναι η μόνιμη παρέα των «πράσινων». Τέλος, τα μεσημέρια το πολιτικό ενδιαφέρον… μετακομίζει στον ημιώροφο, μεταξύ πρώτου και δεύτερου ορόφου, πάνω από το εντευκτήριο. Στο περίφημο 1Α βρίσκεται το εστιατόριο της Βουλής. Οι βουλευτές ειδικά της επαρχίας προτιμούν να γευματίζουν εκεί.

Οι συνδαιτυμόνες σχεδόν καθημερινά είναι οι ίδιοι, ενώ τις περισσότερες φορές μάλιστα επιλέγουν να κάθονται και στα ίδια τραπέζια. Μία από τις πιο τακτικές παρέες του εστιατορίου αποτελεί η «φράξια» των «53» του ΣΥΡΙΖΑ. Την απαρτίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία και Χρήστος Καραγιαννίδης, ενώ πολύ συχνά στην παρέα προστίθεται και ο γενικός γραμματέας της Βουλής Κώστας Αθανασίου. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ συνηθίζουν να κάθονται στο βάθος της αίθουσας, όπου κανείς μπορεί να συναντήσει τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, Βασίλη Κεγκέρογλου, να συντρώγει συνήθως με εργαζομένους στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ενώ πολλές φορές στο ίδιο τραπέζι βλέπει κανείς τη βουλευτή Εύη Χριστοφιλοπούλου, τον Γιάννη Μανιάτη και τον πρώην βουλευτή Παναγιώτη Ρήγα. Καθημερινοί πελάτες του εστιατορίου είναι και ο Γιώργος Μαυρωτάς και ο Γιώργος Κατσανιώτης του Ποταμιού, ο Θεόδωρος Καράογλου της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος των ΑΝ.ΕΛ