Με ένα εντυπωσιακό πάνελ και συζήτηση υψηλού επιπέδου για την εξωτερική πολιτική τα χρόνια της λιτότητας πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του συλλογικού τόμου που επιμελήθηκαν ο Αναπλ.Καθηγητής Σπ.Λίτσας και ο Καθηγητής Αρ.Τζιαμπίρης στο αμφιθέατρο του Υπ.Εξωτερικών.

Το βιβλίο που έχει τίτλο ‘Foreign Policy Under Austerity: Greece’s Return to Normality?’ και κυκλοφορεί από το διεθνούς φήμης βρετανικό εκδοτικό οίκο Pallgrave-Macmillan παρουσίασαν κορυφαίες προσωπικότητες όπως ο πρέσβης των ΗΠΑ Geoffrey R. Pyatt, ο Αναπλ. Πρέσβης της Γερμανίας Marc Bogdahn, ο Αντιπρόεδρος της Ν.Δ Κωστής Χατζηδάκης και ο τέως αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ παρόντες ήταν σημαντικές προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, των media και στρατιωτικοί.

Ενδεικτικά είδαμε τους κ. Δ.Κοντομηνά, Ν.Ντούβα, τους Χρ.Δήμα, Θ.Σκυλακάκη, Σ.Ιωαννίδη, Χρ.Χατζηεμμανουήλ. Η συζήτηση, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος Αρ.Πελώνη κινήθηκε γύρω από τις προκλήσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής τα χρόνια της οικονομικής λιτότητας, ενώ αρκετό ενδιαφέρον είχαν οι παρεμβάσεις των ομιλητών που έδωσαν το στίγμα της εποχής.

Πιο συγκεκριμένα, ο Αμερικανός Πρέσβης κ. Pyatt τόνισε για άλλη μια φορά τις στενές σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον, τη στρατηγική αξία της Ελλάδας που τονίζεται ακόμη περισσότερο από τη σημερινή ρευστότητα στη ΝΑ Μεσόγειο, ενώ ο Γερμανός Αναπλ.Πρέσβης κ. Bogdahn έκανε χαρακτήρισε το βιβλίο ως ένα χρήσιμο εγχειρίδιο για κάθε διπλωμάτη που έρχεται να υπηρετήσει στην Ελλάδα για να κατανοήσει τα ειδικά χαρακτηριστικά της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Ο Κωστής Χατζηδάκης προσέγγισε την ελληνική εξωτερική πολιτική ως μια διαρκή άσκηση εξυπηρέτησης από τη μια του εθνικού συμφέροντος αλλά και διατήρησης της θέσης της Ελλάδας στον δυτικό πυρήνα, ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αφού αναφέρθηκε με θερμά λόγια στην ακαδημαϊκή διάσταση του έργου μίλησε για τις προκλήσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που ο ίδιος αντιμετώπισε ως τέως Υπουργός Εξωτερικών κάνοντας ειδική μνεία στις προκλήσεις της περιοχής.