Της Ελένης Καλογεροπούλου 

Την ανάσα που αναζητούσε πήρε χθες  τελικά η ελληνική κυβέρνηση από τους εταίρους και δανειστές προκειμένου να προχωρήσουν οι συζητήσεις για την επίτευξη της συμφωνίας. Παρά το γεγονός ότι   προχθές το απόγευμα το Μέγαρο Μαξίμου είχε δραματοποιήσει την διαδικασία της διαπραγμάτευσης  αφήνοντας μέσα από ένα  non papers θα διαφανεί ότι θα υπάρξει ναυάγιο στις  συνομιλεί  εξ αιτίας των αντιθέσεων των δανειστών χθες λίγο μετά το μεσημέρι φύσηξε ούριος άνεμος ο οποίος έφερε και τα καλά νέα.

Προφανώς μέσα σε λίγες ώρες ούτε μεταπείστηκαν οι εταίροι και δανειστές ούτε η κυβέρνηση τράπηκε σε άτακτη υποχώρηση. Όλα δείχνουν ότι οι διεργασίες που έφεραν αυτή την τροπή στην διαπραγμάτευση έχουν να κάνουν με  τις συζητήσεις που  κάνει όλο το τελευταίο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας με την Αγκελα Μέρκελ τον Φρανσουά Ολαντ και τον Ζαν Κλοντ Γιουνκερ .

Είναι δηλαδή η εξέλιξη αυτή η απόρροια της πολιτικής διαπραγμάτευσης  την οποία έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό ο Αλέξης Τσίπρας αφού πίστευε ότι μέσω αυτού του δρόμου θα βρεθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα. Παράλληλα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης στην συνάντηση που είχε με τον Μάριο Ντράγκι τον διαβεβαίωσε ότι υπάρχει πρόθεση από την Ελλνική κυβέρνηση να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες  και απ ότι φαίνεται τον έπεισε .

Φυσικά η εξέλιξη αυτή δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα υπάρξει και  άμεσα λύση στο ελληνικό πρόβλημα. Ο δρόμος που έχει να διασχίσει η κυβέρνηση μέχρι την τελική λύση είναι και μακρύς και επίπονος . Ιδιαίτερα σημαντικό είναι τοEurogroup της 11 Μαΐου αφού  εκεί θα δοθεί το πράσινο φως για να υπάρξει ρευστότητα στην χώρα ενώ αύριο  Παρασκευή θα συνεδριάσει το Euroworking group προκειμένου να επιβεβαιώσει την πρόοδο στις συνομιλίες .

Από εκεί και ύστερα θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τα θέματα αγκάθια όπως το ασφαλιστικό και τα εργασιακά τα οποία αναμένεται να απασχολήσουν επί μακρόν την διαπραγμάτευση. Δεδομένων των διαφωνιών που υπάρχουν μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ γι αυτά τα θέματα οι πιο αισιόδοξοι  μιλούν για  λύση μέσα στο καλοκαίρι ενώ οι   πιο ρεαλιστές  μεταθέτουν την οποία συμφωνία για τον Σεπτέμβριο .