Σήμερα, η Επιτροπή δημοσίευσε την πέμπτη αξιολόγησή της για τη λειτουργία του συστήματος της μη-θεώρησης διαβατηρίων (visa-free) με την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία. Σχολιάζοντας την έκθεση, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, τόνισε την αναγκαιότητα συνεργασίας και άμεσης εμπλοκής των εν λόγω χωρών.

Η αξιολόγηση υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, την αναγκαιότητα λήψης πρόσθετων μέτρων προκειμένου να διασφαλιστεί η ακεραιότητα του συστήματος της μη-θεώρησης διαβατηρίων και να αντιμετωπιστούν οι πιθανές καταχρήσεις στο σύστημα ασύλου της ΕΕ.

Σχολιάζοντας την έκθεση, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, τόνισε την αναγκαιότητα συνεργασίας και άμεσης εμπλοκής των εν λόγω χωρών. Συγκεκριμένα, ανέφερε τα εξής:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει προσηλωμένη στη διατήρηση των ταξιδιών χωρίς θεώρηση για τους πολίτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Τα οφέλη του συστήματος της μη-θεώρησης διαβατηρίων είναι ξεκάθαρα, καθώς ενισχύονται, τόσο οι πολιτισμικές και διαπροσωπικές επαφές, όσο και οι επιχειρηματικές ευκαιρίες», ενώ στη συνέχεια τόνισε ότι: «Ωστόσο, η κατάχρηση του συστήματος για την αίτηση άσυλου στην ΕΕ, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με συστηματικό τρόπο και με σωστή διαχείριση πόρων. Η αξιολόγηση της Επιτροπής διατυπώνει μια σειρά από συστάσεις για την αντιμετώπιση της αύξησης της παράτυπης μετανάστευσης μέσω της κατάχρησης του συστήματος και ως εκ τούτου, ζητώ την πλήρη υποστήριξη και εμπλοκή των χώρων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα».