Κηδεύτηκε σήμερα στο κοιμητήριο στρατιωτικών σκύλων του Ντητρόϊτ στις ΗΠΑ, με πλήρεις στρατιωτικές τιμές, ο Λοχίας του Αμερικανικού Στρατού Shaman. 

Ο Shamman ήταν ένας 12χρονος συνταξιούχος γερμανικός ποιμενικός,  στρατιωτικός σκύλος Κ-9 του Αμερικανικού Στρατού, ο οποίος πέθανε από σε ηλικία 12 ετών (περίπου 84 ετών σε ανθρώπινες αντιστοιχίες). Μαζί με το συνοδό του Επιλοχία Dennis Asher, ο Saman ήταν «ζευγάρι» από την αρχή της στρατιωτικής τους συνεργασίας μέχρι τη στιγμή της πρόωρης συνταξιοδοτήσεώς του στα 8 του χρόνια εξαιτίας σοβαρού προβλήματος στη μέση του. 

Συνοδός και στρατιωτικός σκύλος, ο οποίος ήταν σκύλος περιπολίας και ανιχνευτής ναρκωτικών και ανήκε σε μονάδα της Στρατονομίας του Αμερικανικού Στρατού, είχαν υπηρετήσει επανειλημμένως στο Ιράκ, όπου ο σκύλος είχε σώσει τις ζωές 26 Αμερικανών στρατιωτικών. 

Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Στρατό, ο όρος «πλήρεις στρατιωτικές τιμές» στην περίπτωση ενός συνταξιούχου στρατιωτικού σκύλου, περιλαμβάνουν τιμητική φρουρά άλλων οκτώ Κ-9 και των συνοδών τους, οι οποίοι την στιγμή της ταφής θα πραγματοποιήσουν την «τελευταία περιπολία» κάνοντας κύκλο γύρο από το σημείο ταφής, ενώ εν συνεχεία ο συνοδός του Επιλοχίας Asher θα λάβει την Αμερικανική Σημαία, με τη οποία θα είναι καλυμμένο το ανοικτό φέρετρο του σκύλου.

«Αμερικανιές» μπορεί να πει κάποιος! Εμείς απλώς θα το λέγαμε ΤΙΜΗ στον πολεμιστή από μία χώρα που σέβεται στρατιωτικούς και νεκρούς της. 

Λ.Σ.Μ.