Το χαρτοφυλάκιο του νέου Έλληνα Επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου, συζητήθηκε στη συνάντηση που είχαν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς και ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.Ο κ. Γιούνκερ επιβεβαίωσε ότι οι αρμοδιότητες του κ. Αβραμόπουλου αποτέλεσαν αντικείμενο της συζήτησης, δεν θέλησε ωστόσο να αποκαλύψει περισσότερα. Πάντως, από τα λεγόμενά του διαφαίνεται ότι υπήρξε συμφωνία στο θέμα αυτό μεταξύ των δύο ανδρών.

Από την πλευρά του, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Σαμαράς είπε ότι «έχει εμπιστοσύνη» στον κ. Γιούνκερ και είναι βέβαιος πως, με την εμπειρία του, θα λάβει μια απόφαση, που θα ικανοποιεί την ελληνική πλευρά.

Με θερμά λόγια μίλησε για τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο άνδρες αμέσως μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. «Ο κ. Γιούνκερ στήριξε την Ελλάδα όταν πύκνωναν οι φωνές για απομάκρυνση από το ευρώ. Αυτό δεν το ξεχνάμε. Του το αναγνωρίζουμε όλοι», τόνισε ο κ. Σαμαράς.

«Τον κ. Γιούνκερ σήμερα τον αναγνωρίζει όλη η Ευρώπη ως το πρώτο εκλεγμένο πρόεδρο της Κομισιόν. Τιμή για μας που πρώτος σταθμός της περιοδείας του ήταν η Αθήνα», τόνισε ο πρωθυπουργός, ξεκινώντας τις δηλώσεις του. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σχέση του με τον κ. Γιούνκερ, τον οποίο όπως ανέφερε τον γνωρίζει προσωπικά από παλιά. «Έχαιρε από τότε της εκτίμησης όλων για την πείρα του αλλά κυρίως για την προσφορά στο ευρωπαϊκό ιδεώδες», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν και πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου «τον γνωρίσαμε όλοι όταν η κρίση έφτανε στο αποκορύφωμά της. Τότε έδειξε τρεις αρετές: τόλμη να αντιμετωπίζει τα προβλήματα, διορατικότητα να βλέπει μπροστά από τις εξελίξεις και ικανότητα να ενώνει».

«Είναι ο πρώτος πρόεδρος της Κομισιόν πουν αναδείχθηκε με την ψήφο των πολιτών. Αυτό προσδίδει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς πρόσθετη δημοκρατική νομιμοποίηση», συνέχισε ο κ. Σαμαράς.

Αναφερόμενος στην πολιτική της Ευρώπης, σημείωσε πως «οφείλει να λαμβάνει υπόψη από δω και εμπρός όχι μόνο τους αριθμούς αλλά και την κοινωνική συνοχή. Το πρόγραμμα που παρουσιάζει ο κ. Γιούνκερ ως νέος πρόεδρος της Κομισιόν εκφράζει πολλές από τις δικές μας αγωνίες για την οικονομική ανάπτυξη, που πρέπει να είναι προτεραιότητα από δω και στο εξής».

«Η Ελλάδα μετά από μια κοπιαστική προσπάθεια, σήμερα βγαίνει από την κρίση με τις πολύ οδυνηρές θυσίες των Ελλήνων αλλά και με χωρίς προηγούμενο ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», τόνισε ο κ. Σαμαράς, για να προσθέσει πως η Ελλάδα πιάνει πια όλους τους στόχους της, βγαίνει από την ύφεση και μπαίνει στη νέα εποχή με ανταγωνιστικότητα και χωρίς εσωστρέφεια. «Συζητήσαμε για τη νέα εποχή με τον κ. Γιούνκερ… δεν πρέπει να εφησυχάσουμε, αν μην αφήσουμε να επαναληφθεί ξανά μια τέτοια κρίση, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να επιστρέψουμε στα ελλείμματα…».

Γιούνκερ: Νιώθω τον Σαμαρά αδερφό και φίλο

Αδερφό και φίλο αποκάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις δηλώσεις του ως εκλεγμένος πρόεδρος της Κομισιόν. Όπως είπε ο κ. Γιούνκερ, σε δηλώσεις του στο Μέγαρο Μαξίμου, «τα τελευταία χρόνια είχα την ευκαιρία να συνάψω δεσμούς αδερφότητας με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Τον νιώθω φίλο και αδερφό μου».  Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τόνισε επανειλημμένα ότι ήρθε στη χώρα μας ως ο εκλεγμένος πρόεδρος της Κομισιόν και χωρίς να είναι (για την ώρα) ο πρόεδρός της αφού, όπως συμπλήρωσε, στις Βρυξέλλες τον αποκαλούν «εκλεγμένο». 

Ο κ. Γιούνκερ συνεχάρη τον Αντώνη Σαμαρά για την εμπιστοσύνη που του έδειξε και τη στήριξη στο πρόσωπό του και πρόσθεσε ότι κατά την παραμονή του στη χώρα μας θα συναντηθεί και με άλλα στελέχη της κυβέρνησης.  Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφέρθηκε και στη μάχη που έδωσε η χώρα μας να βγει από την κρίση και τόνισε ότι «η Ελλάδα κατάφερε να επιβάλλει τη βούλησή της να αναλάβει δράση». «Ήμουν πρόεδρος του Eurogroup στις χειρότερες στιγμές της. Κατάφερα να πείσω τους υπολοίπους ότι η Ελλάδα αξίζει να χαίρει της εμπιστοσύνης μας. Έδωσα μάχη με εκείνους που ήθελαν να απομακρύνουν την Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ιστορία της χώρας μας από τη δικτατορία και μετά. 

Καταλήγοντας ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι: «Αγαπώ τους Έλληνες και ελπίζω να συνεχίσουν να με αγαπούν».