Το σύμφωνο στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων  (ΕΑΣ) και της Αμερικανικής  εταιρίας Alliant Techsystems (ΑΤΚ), που αφορά τη συμπαραγωγή και την από κοινού ανάπτυξη πυρομαχικών των 30 mm για ελικόπτερα “Apache”, πυρομαχικών L60 των 40 mm και πέντε ακόμα προγραμμάτων μελλοντικής συνεργασίας, υπογράφτηκε παρουσία των Υπουργού Εθνικής Αμύνης Δημήτρη Αβραμόπουλου και της ΑΝΥΕΘΑ Φώφης Γεννηματά. Το σύμφωνο υπέγραψαν ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΑΣ Σωτήρης Χριστογιάννης και ο αντιπρόεδρος της ΑΤΚ Dan Olson.

Στην τελετή παραβρέθηκαν το σύνολο της στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, με επικεφαλής τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, ο Ειδικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ Αντώνιος Οικονόμου, ο βουλευτής Επικρατείας Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα David Pearce, ο πρόεδρος των ΕΑΣ Αντιναύαρχος ε.α. Γιάννης Δεμίρης ΠΝ καθώς και στελέχη των δύο εταιρειών. 

Ως «ένα σημείο καμπής στο μέλλον της αμυντικής βιομηχανίας στην Ελλάδα αλλά και στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ, σε αυτόν τον τομέα» και «ψήφο εμπιστοσύνης για την προοπτική των ΕΑΣ» χαρακτήρισε τη συμφωνία ο ΥΕΘΑ Δ.Αβραμόπουλος στη σύντομη ομιλία του. 

Ο ίδιος, αφού αναφέρθηκε στις έντονες διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν για την διατήρηση των ΕΑΣ εν λειτουργία, καθώς και στο ρόλο που διαδραματίζουν για την εύρυθμη επιχειρησιακή λειτουργία των ΕΔ, τόνισε: «Είναι μία ψήφος εμπιστοσύνης για την προοπτική των ΕΑΣ και αυτή είναι μόνο η αρχή. Τα ΕΑΣ βασιζόμενα στις γνώσεις, το προσωπικό, την εμπειρία και την υποδομή τους μπορούν και πρέπει να αποκτήσουν το δικό τους μερίδιο στις διεθνείς αγορές και να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας. Συγχαίρω τα συμβαλλόμενα μέρη για την αμοιβαία ωφέλιμη συμφωνία και έχω την πεποίθηση για εποικοδομητική και αποδοτική συνέχεια».

Από την πλευρά της η ΑΝΥΕΘΑ Φ.Γεννηματά, αρμόδια για θέματα αμυντικής βιομηχανίας, μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για επισφράγιση «μιας στρατηγικής επιλογής…που φέρνει κοντά τις αμυντικές βιομηχανίες των παραδοσιακών φίλων, εταίρων και συμμάχων, της Ελλάδας και των ΗΠΑ». Και πρόσθεσε: «Ο μεγάλος της εταίρος, η ATK, αποτελεί μια εταιρία με αξιοπιστία και εγνωσμένη ισχύ στο διεθνές γίγνεσθαι. Η συγκεκριμένη στρατηγική επιλογή δείχνει την πρόθεση για ευρύτερη συνεργασία όχι μόνο των δυο εταιριών , αλλά και των δυο χωρών. Αποτελεί μια στρατηγική επιλογή που δείχνει βάθος χρόνου και βασίζεται σε κοινές αρχές και αξίες και δεν έχει καμία σχέση με καιροσκοπισμό ή ευκαιριακές, συγκυριακές συμφωνίες. Η λέξη συμφωνία αποδεικνύει ότι σήμερα δεν αναλωνόμαστε σε ευχολόγια ή κάποια δυνητική σύμπραξη».

Λ.Σ.Μ.