Αποστολή στην Ουάσινγκτον: Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

Σε θέμα του αυστηρού πρωτοκόλλου του Υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ, αποδίδει αμερικανική πηγή, που ερωτήθηκε σχετικώς από τα parapolitika.gr, αναφορικά με τον λόγο που τον μεν Σουηδό Υπουργό Αμύνης υποδέχτηκε ο Αμερικανός Αναπληρωτής ΥΠΑΜ, ενώ τον Έλληνα Πάνο Καμμένο η πρώτη τη τάξη υφυπουργός Αμύνης επί Πολιτικών θεμάτων κυρία Ουώρμαουθ.

«Ο Σουηδός υπουργός είναι αρχαιότερος στο αξίωμά του από τον Έλληνα συνάδελφό του που έχει μόλις μερικούς μήνες στο σημερινό του αξίωμα», ήταν η απάντηση στο ερώτημά μας, αν και τελικώς πιστεύουμε ότι η συγκεκριμένη ενέργεια του Αμερικανού ΥΠΑΜ να ακυρώσει με τόσο άγαρμπο τρόπο προγραμματισμένα ραντεβού του δύο ημερών, λόγω της σημερινής συσκέψεως στον Λευκό Οίκο για θέματα ασφαλείας, μάλλον περισσότερα προβλήματα δημιούργησε παρά έλυσε.

Κατά τα άλλα, συμφώνως με το σχετικό δελτίο Τύπου του Αμερικανικού Υπουργείου Αμύνης οι Ουώρμαουθ και Καμμένος συζήτησαν διμερή θέματα ασφαλείας και αμύνης, μεταξύ των οποίων η διά μέσου της Μεσογείου θαλάσσης παράνομη μετανάστευση, η τρομοκρατία, η αστάθεια στα Βαλκάνια, τη Λιβύη και τη Μέση Ανατολή, καθώς και οι «επιθετικές πράξεις της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στο δελτίο του Αμερικανικού Πενταγώνου.

Από την πλευρά της η Αμερικανίδα Υφυπουργός ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη φιλοξενία και τις διευκολύνσεις που παρέχονται στις αεροναυτικές εγκαταστάσεις της Σούδας, καθώς και για τις ελληνικές συμμετοχές στο Αφγανιστάν και στο Κοσσυφοπέδιο, ενώ αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στην ελληνική συμβολή στις επιχειρήσεις εναντίον του ISIL.

Επίσης , συμφώνως πάντα με το Αμερικανικό Πεντάγωνο, η κυρία Ουωρμάουθ και ο κ.Καμμένος συμφώνησαν ότι η κατάσταση ασφαλείας στη Νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ επιβάλλει αυξημένο σκεπτικισμό και προσοχή και κάλεσαν τη Συμμαχία να αναπτύξει τη «νότια στρατηγική της», ως ελέχθη. Τέλος σημειώνεται η επιθυμία του Αμερικανού ΥΠΑΜ να συναντήσει τον κ.Καμμένο και να συνεργαστεί μαζί του κατά την προσεχή σύνοδο των ομολόγων τους του ΝΑΤΟ.