Στη στρατηγική επιλογή αλλά και δυνατότητα της Ελλάδος να πραγματοποιεί ταυτόχρονα κοινές ασκήσεις τόσο με το Ισραήλ όσο και με την Αίγυπτο και να συνεργάζεται ομαλά στον στρατιωτικό τομέα με τους Ισραηλινούς αλλά και με τους Άραβες στην αντιμετώπιση από όλους μαζί των σύγχρονων ασύμμετρων απειλών προέβη ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Πάνος Καμμένος, μιλώντας στη διάρκεια του 3ου Ετησίου Συνεδρίου για την Άμυνα και την Ασφάλεια “EXPOSEC 2015”, που συνδυοργανώθηκε από την «Συμεών Γ. Τσομώκος ΑΕ» και το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, και τελούσαι υπό την αιγίδα του ΥΠΕΘΑ.


Μιλώντας στο συνέδριο ο ΥΕΘΑ κατέταξε τις προκλήσεις σε δυο κατηγορίες: «H πρώτη αφορά τα παραδοσιακά προβλήματα ασφαλείας, τα οποία αν και υψηλής επικινδυνότητας, από τη φύση της στρατιωτικής απειλής που εμπεριέχουν, βρίσκουν βαλβίδες εκτόνωσης μέσα από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας. Η δεύτερη, αφορά μια νέα κατηγορία προβλημάτων που μέχρι πρόσφατα δεν αποτελούσαν μέρος του παραδοσιακού ορισμού των απειλών ασφαλείας.

Στην κατηγορία των απειλών αυτών εντάσσονται σαφώς οι εθνοτικές και θρησκευτικές συγκρούσεις, οι επιθέσεις φανατικών ισλαμιστών που εκδηλώνονται πλέον μέσω οργανωμένων στρατών, οι μαζικές μεταναστευτικές ροές ως συνέπεια της εμφύλιας σύρραξης στη Συρία και τη Λιβύη, η διασπορά μεγάλων ποσοτήτων οπλισμού και πυρομαχικών σε μη κυβερνητικές δυνάμεις, μετά την κατάρρευση των κρατικών δομών στις χώρες αυτές, και η δημιουργία θυλάκων ανομίας σε περιοχές των χωρών της ευρύτερης περιοχής, που ευνοούν τον εξτρεμισμό, την τρομοκρατία και την πειρατεία (Λιβύη, υποσαχάρια Αφρική, Συρία)» σημείωσε ο Υπουργός για να προσθέσει: «Η Ελλάδα διαθέτει ισχυρό αμυντικό σύστημα και αξιόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις…Το αποδεικνύουν κάθε μέρα σε κάθε επιχειρησιακή αποστολή, σε κάθε πολυεθνική επιχείρηση και άσκηση. Μας επιλέγουν οι καλλίτεροι για να εκπαιδευτούν μαζί μας».


Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο ίδιος επεσήμανε: «Θα συνεχίσουμε τις ασκήσεις αυτές με χώρες οι οποίες βρίσκονται στο ευρύτερο δημοκρατικό τόξο και χώρες οι οποίες αυτή τη στιγμή δέχονται επίθεση από την πλευρά του ισλαμικού φονταμενταλισμού. Για μας, Ισραήλ, Αίγυπτος, είναι οι γείτονες με τους οποίους θα προχωρήσουμε σε κοινές ασκήσεις, σε αμυντική συνεργασία και σε συνεργασία ανταλλαγής πληροφοριών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να μιλάει την ίδια στιγμή με το Ισραήλ και με χώρες του αραβικού κόσμου.

Προχωράμε σε συνεργασίες και σε σχέση με την αμυντική μας βιομηχανία».
Απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σίμο Αναστασόπουλο του υποσχέθηκε ότι αποτελεί υποχρέωση του κάθε ΥΕΘΑ, σε κάθε του ταξίδι, να συνοδεύεται από Έλληνες επιχειρηματίες της κρατικής και ιδιωτικής αμυντικής βιομηχανίας. «Ζήτησα από όλους τους ΑΚΑΜ να είναι και οι ίδιοι πρεσβευτές του συνόλου της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας» τόνισε εμφαντικώς.

Λ.Σ.Μ.