Την άμεση προκήρυξη δημοψηφίσματος, το οποίο μάλιστα χαρακτήρισε "μονόδρομο", πρόταξε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος, μιλώντας στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 και τον Σεραφείμ Κοτρώτσο.

Όπως τόνισε ο κ. Μητρόπουλος, "ο έντιμος συμβιβασμός από την αρχή ήταν ανέφικτος", ενώ πρόσθεσε ότι "γίνεται όλο και επιτακτικότερη η προσφυγή σε δημοψήφισμα".

"Το ΔΝΤ δεν θέλει να χρεωθεί το Βατερλό του θεσμού στο ελληνικό πείραμα. Από τις 20 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα το θέμα θα ήταν ή συμφωνία ή ρήξη. Η ρήξη ήταν κάτι που δεν θέλαμε, θα ήταν λάθος. Η κυβέρνηση με συνέπεια όρθωσε κόκκινες γραμμές και τις στήριξε μέχρι σήμερα", είπε ο αντιπρόεδρος της Βουλής.

Συνεχίζοντας, ανέφερε:  "Ζητούν την ακύρωση της δανειακής σύμβασης και ζητούν στην ουσία ακύρωση της λαϊκής βούλησης. Λαμβάνουν υπόψιν τους μόνο μεγέθη. Είμαστε μπροστά σε ένα τραγικό αδιέξοδο. Η διάθεση του λαού δεν μπορεί να διαχειριστεί ρήξη, γιατί θα οδηγηθούμε σε τραγωδία. Εύχομαι στο τέλος να κάτσουν στο τραπέζι και να συζητήσουν με την ελληνική πλευρά όπως πρέπει οι δανειστές".

"Και σήμερα θεωρώ αναγκαιότητα όσο ποτέ άλλοτε αφού ενημερωθεί ο λαός να αποφασίσει για εντός ή εκτός ευρώ, εντός ή εκτός Ευρωζώνης… αλλά ποτέ εντός ή εκτός μνημονίων. Πρέπει να καταλάβουν ότι ο λαός θέλει διαγραφή χρέους εντός του ευρώ. Το πακέτο μέτρων που προσπαθούν να μας επιβάλλουν είναι εκτός των προγραμματικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης. Για αυτό και εγώ πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα καταλήξει στο δημοψήφισμα. Είναι μονόδρομος ως εθνικό χρέος όλων των πατριωτικών δυνάμεων. Θεωρώ την άμεση προκήρυξη του δημοψηφίσματος ως το μοναδικό και τελευταίο μέσο ισχυροποίησης της κυβέρνησης που στηρίζουμε μήπως και οι δανειστές μας ξαναζυγίσουν και να μας λάβουν σοβαρότερα υπόψιν τους. Ο λαός πρέπει να ερωτηθεί. Διότι οι ελίτ οι προηγούμενες άλλα έλεγαν και άλλα έκαναν. Δεν ψήφισε ο λαός τα μνημόνια", δήλωσε χαρακτηριστικά.