Επιχειρηματικά συμφέροντα πίσω από την επίθεση που δέχθηκε για την ανάθεση των 500 εκατομμυρίων ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών P3 κατήγγειλε από τη Βουλή ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος υποστηρίζοντας πως από τη μία υπήρχε η επιλογή η δική του και από την άλλη η επιλογή συμφερόντων.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Κεφαλογιάννη ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας υποστήριξε ότι η επιλογή του ήταν η συμφερότερη για το ελληνικό δημόσιο καθώς και η αυστραλιανή κυβέρνηση αλλά και η γερμανική πλήρωσαν πάνω από δύο δισεκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμιση των ίδιων αεροσκαφών. Ο κ. Καμμένος απέδωσε την επίθεση που δέχθηκε «στην πίεση και τα ερωτήματα που μπαίνουν από εκπροσώπους όσους έχασαν την μπίζνα».

«Η άλλη λύση είναι να πηγαίναμε σε αγορά νέων αεροσκαφών. Θα κόστιζαν 250 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα. Αυτό όμως θα σήμαινε ότι το αεροπλάνο έχει συμπεριλάβει μόνο την αξία κτήσης. Θα χάναμε 49 εκατομμύρια ευρώ ανταλλακτικά, 10 εκατομμύρια ευρώ από τους κινητήρες και θα χάναμε και ολόκληρη την εκπαίδευση. Το κόστος της άλλης εταιρείας ήταν ένα δις ευρώ. Από τη στιγμή που το Πολεμικό Ναυτικό συμφωνούσε με αυτό που επιλέξαμε δεν υπήρχε περίπτωση να υπογράψω την άλλη προσφορά. Η επιλογή ήταν μία. Αυτή που υπογράψαμε. Δεν θα πήγαινα εγώ φυλακή. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη όπως αναβαθμίζονται είναι καινούρια» είπε ο κ. Καμμένος.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υποστήριξε επίσης ότι με την επιλογή που προκρίθηκε η χώρα θα αποκτήσει το πρώτο αεροσκάφος σε 12 μήνες , ενώ διαφορετικά θα έπρεπε να περιμένουμε 19 μήνες, και αντί η χώρα να εκταμίευε 49 εκατομμύρια ευρώ τον πρώτο χρόνο θα έπρεπε να δώσει 85 εκατομμύρια ευρώ ως προκαταβολή 30%. Αντικρούοντας μάλιστα το επιχείρημα περί γηρασμένου στόλου ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι τα βομβαρδιστικά Β52 που έχει στη διάθεσή του ο αμερικάνικός στόλος είναι της δεκαετίας του 1950. «Πολλοί αντιπρόσωποι ήθελαν την άλλη λύση. Επίσης θέλω να σας πω ότι το επιχείρημα «όχι τώρα» δεν υπάρχει. Ή τώρα θα υπογράφαμε ή θα χάναμε τα αεροσκάφη» είπε.

Αίσθηση ωστόσο προκάλεσαν και όσα είπε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας γενικότερα για το ζήτημα των εξοπλιστικών προαναγγέλλοντας νέες φυλακίσεις αλλά και η εμπλοκή των εσωκομματικών της Νέας Δημοκρατίας. «Η κα Ράικου έχει αρκετούς φακέλους για τα εξοπλιστικά ανοικτούς, από την εποχή του Σημίτη ακόμα. Θα πάνε πολλοί φυλακή» είπε ο κ. Καμμένος. Δεν δίστασε μάλιστα να δώσει πόντους στον Νίκο Δένδια λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν μπούμε σε διαφωνίες για το ποιος θα πάρει την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και αν ο Δένδιας πρέπει να χτυπηθεί από μέσα εγώ δεν μπαίνω» είπε ο κ. Καμμένος.