Των Δημήτρη Κουνιά - Θανάση Φουσκίδη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Στη λογική της εξοικείωσης με την έξοδο του Αντώνη Σαμαρά από την ηγεσία της Ν.Δ. κινείται πλέον το στενό περιβάλλον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο έχει αποδεχθεί το μότο «lose-lose» που αποτυπώνει τις σκέψεις και τους σχεδιασμούς της συντριπτικής πλειονότητας των «γαλάζιων» στελεχών. Βλέπετε, είναι πια πανθομολογούμενο πως, με δεδομένες και τις δημοσκοπήσεις, η Ν.Δ. δεν μπορεί να επωφεληθεί από την αβεβαιότητα που προκαλεί στις τάξεις του εκλογικού σώματος η αδυναμία εξεύρεσης λύσης μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

Ανάλογες, βεβαίως, είναι οι αναλύσεις εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, αφού ακόμη και οι βουλευτές που είτε στηρίζουν σταθερά τον Αντ. Σαμαρά είτε έδωσαν μετά την 25η Ιανουαρίου πίστωση χρόνου στον τέως πρωθυπουργό, υπό το βάρος της κρίσιμης για τη χώρα συγκυρίας, αναγνωρίζουν πως δεν μπορεί να ηγηθεί της παράταξης σε μια ακόμα εκλογική αναμέτρηση.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια αναφορικά με τον χρόνο και τον τρόπο με τον οποίο θα τρέξουν οι διαδικασίες διαδοχής στο «γαλάζιο» στρατόπεδο. Αμφότερα, φυσικά, είναι απολύτως συνδεδεμένα με το τοπίο που θα διαμορφωθεί στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, το οποίο και θα κρίνει τη μακροημέρευση ή μη του παρόντος κυβερνητικού σχήματος.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ

Στην περίπτωση που τελικά όλα κυλήσουν ομαλά και επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους, τότε αυτόματα θα εξαντληθούν και τα τελευταία αποθέματα του πολιτικού κεφαλαίου του Αντώνη Σαμαρά, αφού αφενός θα έχουν εκλείψει τα επιχειρήματα της παραμονής του στον προεδρικό θώκο της Ν.Δ και αφετέρου θα έχει παρέλθει ο χρόνος που δόθηκε τόσο από την πλευρά Καραμανλή, όσο και από τους δελφίνους.

Ως εκ τούτου, οι μυημένοι στα μυστικά του κόμματος επισημαίνουν πως η συνδιάσκεψη του καλοκαιριού ουσιαστικά θα σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους για την ηγεσία του Μεσσήνιου πολιτικού. «Στη συνδιάσκεψη θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για σύγκληση συνεδρίου για το θέμα της προεδρίας», υπογραμμίζουν οι εν λόγω κύκλοι. Με βάση δηλαδή το συγκεκριμένο σενάριο, ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα αναγκαστεί να πατήσει ο ίδιος το κουμπί της εκκίνησης των διαδικασιών διαδοχής, αφού, αν η κυβέρνηση Τσίπρα ξεπεράσει τον κάβο της συμφωνίας, τότε μοιραία θα «απελευθερωθούν» ακόμη περισσότερο εκείνοι που ζητούν αλλαγή σελίδας, ενώ οι φωνές αυτές αναμένεται να ενισχυθούν και από έναν σημαντικό αριθμό βουλευτών και στελεχών, που σε αυτή τη φάση τηρούν στάση αναμονής, προτιμώντας να δείχνουν περισσότερο «ενωτικοί».

Τέτοιες περιπτώσεις θεωρούνται η Ολγα Κεφαλογιάννη, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε δεύτερο επίπεδο ο Αδωνις Γεωργιάδης και, κυρίως, οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάκης Βορίδης, που έχουν μπει εδώ και καιρό στο κάδρο των δελφίνων. Ωστόσο, σημαντικό παράγοντα στη σχετική εξίσωση θα αποτελέσει η πιθανότητα διεκδίκησης από τον Αντώνη Σαμαρά εκ νέου της αρχηγίας, ενδεχόμενο που αν και δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες θα μπορούσε να ανακατέψει την τράπουλα σε όλα τα επίπεδα. «Μια τέτοια κίνηση θα ήταν διχαστική», λένε έμπειροι κομματικοί παράγοντες.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα βεβαίως, θα εντοπιζόταν στην δεξιά πτέρυγα, (που έχει ταυτιστεί με τον Αντώνη Σαμαρά) τα κορυφαία ονόματα της οποίας (Βορίδης, Γεωργιάδης κ.ά) δεν βλέπουν με καλό μάτι την προοπτική αυτή. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τον εμφανή κίνδυνο -αν προχωρήσει ένα τέτοιο σχέδιο- να εγκλωβιστούν εσωκομματικά και να χάσουν έδαφος στην κομματική επετηρίδα, αφού θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να στηρίξουν τον σημερινό πρόεδρο.

Ταυτόχρονα, ξεκάθαρα αντίθετος με μια εκ νέου υποψηφιότητα Σαμαρά για την αρχηγία δηλώνει σε συνομιλητές του και ο Κώστας Καραμανλής, φοβούμενος τυχόν διάσπαση του κόμματος. «Ο Κ. Καραμανλής είχε δώσει γραμμή να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι μετεκλογικά, αφού δεν ήταν δυνατό η Ελλάδα να βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και η Ν.Δ. να αναζητά αρχηγό. Ομως, δεν θα ήταν ποτέ διατεθειμένος να συναινέσει σε επικίνδυνα παιχνίδια, που θα μπορούσαν να αποβούν μοιραία για την ίδια την ύπαρξη του κόμματος», τονίζουν τακτικοί επισκέπτες της Παναγή Κυριακού. 

Αλλαγή από τώρα, αφού δεν κερδίζει σε εκλογές

Σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτό να συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές, είναι πια κοινή πεποίθηση ακόμη και μεταξύ των ακραιφνών σαμαρικών βουλευτών, πως η Ν.Δ. υπό τον Αντ. Σαμαρά, παρά τις συνέπειες που θα είχε ένα τέτοιο ενδεχόμενο για τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα είναι σε θέση να κερδίσει τις εκλογές που πιθανότατα θα προκηρυχθούν (μια και το δημοψήφισμα τοποθετείται σε δεύτερο πλάνο στις σχετικές αναλύσεις). Μάλιστα, όπως είχαν γράψει την προηγούμενη εβδομάδα τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», με δεδομένο ότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες, αν υπάρξει οριστικό αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θέτουν από τώρα ζήτημα αλλαγής του τρόπου εκλογής της νέας ηγεσίας, με στόχο την επίσπευση των διαδικασιών για την έγκαιρη εκλογική προετοιμασία του κόμματος.

Πληροφορίες, αναφέρουν ότι μια σημαντική ομάδα βουλευτών έχει αποφασίσει να ζητήσει από τον πρώην πρωθυπουργό να συμβάλλει προς την κατεύθυνση αυτή, και να παραμείνει προσωρινά σε ρόλο άτυπου προέδρου ενώ το κόμμα να κατέλθει στις κάλπες υπό την καθοδήγηση προσώπου που θα επιλέξει η ΚΟ. Ετσι, ο πυρήνας αυτός αναζητεί φόρμουλα για να ξεπεραστεί ο κάβος των προβλέψεων του καταστατικού (περί εκλογής από τη βάση) και να αναδειχθεί ο διάδοχος του πρώην πρωθυπουργού από τους «γαλάζιους» βουλευτές.

Οπως γίνεται αντιληπτό, για να προχωρήσει η οποιαδήποτε πρόταση, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συναίνεση του κ. Σαμαρά, ώστε να αποφευχθεί ένας τυχόν ανεξέλεγκτος εσωτερικός διχασμός. Ωστόσο, αν ευδοκιμήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, οι γνωρίζοντες πρόσωπα και πράγματα στη Ν.Δ. δίνουν προβάδισμα στην Ντόρα Μπακογιάννη, αν και ερείσματα ανάμεσα στους συναδέλφους του, κυρίως της δεξιάς τάσης, έχει και ο Μ. Βορίδης. Τη λύση της άλλοτε επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας θα έβλεπε με καλό μάτι εν μέσω μιας πιθανής κατάστασης εκτάκτου ανάγκης και ο Κώστας Καραμανλής (όπως σημειώνουν στελέχη πέριξ του πρώην πρωθυπουργού), γεγονός που ενισχύει σημαντικά τη θέση της, καθώς η συμμετοχή της καραμανλικής πτέρυγας είναι αναγκαία συνθήκη για την υλοποίηση του σεναρίου.

Κύκλοι συνδέουν την αίσθηση αυτή και με το γεγονός ότι η πρώην υπουργός έχει αναλάβει εργολαβικά (με τη σύμφωνη γνώμη των Ευ. Στυλιανίδη, Ν. Δένδια, και άλλων βουλευτών, που παίζουν ενεργό ρόλο στις ζυμώσεις) τον συντονισμό για τη συλλογή υπογραφών προκειμένου να τεθεί επίσημα ζήτημα διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου. Παρ’ όλο που μέχρι νεωτέρας έχει επικρατήσει η άποψη να μπει φρένο στη διαδικασία αυτή, ενόψει των κομβικών ημερών για τη χώρα, θεωρείται βέβαιο πως η βουλευτής της Α’ Αθήνας και οι λοιποί δελφίνοι θα επανέλθουν στα χαρακώματα. Στο τραπέζι έχει πέσει δυνατά και το όνομα του Δ. Αβραμόπουλου, ωστόσο το γεγονός ότι δεν διαθέτει κοινοβουλευτική ιδιότητα αποτελεί τροχοπέδη για την προώθηση της περίπτωσής του.

Ο «Ευρωπαϊκός Συναγερμός»…

Καλά κρατούν οι διεργασίες για το ενδεχόμενο συμμαχίας Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και «Ποταμιού» στη βάση της σύστασης ενός «Ευρωπαϊκού Συναγερμού», που θα μπορούσε να αναχαιτίσει το δημοσκοπικό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, σε περίπτωση πρόωρων εκλογών τους επόμενους μήνες. Ρόλο-κλειδί στις συζητήσεις διαδραματίζει το τελευταίο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον οποίο διατηρεί σχέσεις εμπιστοσύνης ο κ. Θεοδωράκης, μια και ο επικεφαλής του «Ποταμιού» δείχνει ακόμη εξαιρετικά επιφυλακτικός έναντι των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου. Εσχάτως, στο παρασκήνιο των σχετικών διεργασιών, ιχνηλατούνται τα περιθώρια δημιουργίας ενός αυτοτελούς κόμματος, με τρεις συνιστώσες, προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια του εκλογικού νόμου σε ό,τι έχει να κάνει με τις προβλέψεις για την κάθοδο συνεργαζόμενων πολιτικών σχηματισμών. Με την προοπτική αυτή συμφωνεί ένα σημαντικό κομμάτι νέων κυρίως βουλευτών τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΠΑΣΟΚ.

Νέος γύρος ζυμώσεων και δημοσκοπήσεις

Δεν είναι τυχαίο ότι η Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στη Βουλή με τον Μάκη Βορίδη. Εκεί η βουλευτής της Α’ Αθήνας υποστήριξε την ανάγκη συλλογής υπογραφών προκειμένου το κόμμα να οδηγηθεί σε έκτακτο συνέδριο. Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Υγείας, αν και απέρριψε τη δρομολόγηση πρωτοβουλιών που θα επιβάρυναν το κλίμα σε εσωκομματικό επίπεδο, κινείται στο παρασκήνιο για την ενίσχυση της επιρροής του στο εσωτερικό της Ν.Δ., με επαφές και συμμαχίες.

Για παράδειγμα, είναι κοινό μυστικό ότι ο κ. Βορίδης συνομιλεί σε καλό κλίμα με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ενώ εσχάτως ταυτίζεται με πολλές από τις θέσεις που εκφράζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον οποίο λέγεται στο παρασκήνιο ότι «τα βρίσκει σε όλα τα επίπεδα, αν και διαφωνεί με ορισμένες νεοφιλελεύθερες απόψεις του». Την ίδια στιγμή, συνομιλητές και των δύο πολιτικών εκτιμούν ότι όταν υπάρξουν ουσιαστικές εξελίξεις εντός της Ν.Δ. «θα βρουν ένα κοινό modus operandi».

Σε ό,τι αφορά τον πρώην πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ευ. Μεϊμαράκη, μετά από μια μακρά περίοδο αγρανάπαυσης, ενεργοποιείται εκ νέου στο πεδίο των «γαλάζιων» διεργασιών, με τους μυημένους στα μυστικά της Ν.Δ. να επιμένουν ότι η ιδέα της ανάδειξής του ως μεταβατικού αρχηγού εξακολουθεί να τον απασχολεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Μεϊμαράκης τα είπε το μεσημέρι της Τρίτης για αρκετή ώρα στο «Αθηναϊκόν» με τον Νίκο Δένδια, ενώ διατηρεί ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας και με τους κ. Μητσοτάκη και  Αβραμόπουλο. Στο μεταξύ, εντός της εβδομάδας υπήρξε πλήθος συναντήσεων και πρωτοβουλιών κορυφαίων και μεσαίων στελεχών, όπως και πρώην και νυν βουλευτών, με κυρίαρχο ζητούμενο την ανασυγκρότηση και την ανασύνθεση της Κεντροδεξιάς.

Στην κατεύθυνση αυτή, μια ομάδα στελεχών της Ν.Δ. με προέλευση από τον παλιό καραμανλικό, μητσοτακικό και εβερτικό «πυρήνα» προετοιμάζει εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 18 Μαΐου στο Θέατρο Χατζηχρήστου, στο κέντρο της Αθήνας, ύστερα από πρωτοβουλία των Θεόδωρου Μπεχράκη, πρώην αντιδημάρχου Αθηναίων, Κυριάκου Γριβέα και Αντώνη Σγαρδέλη (πρώην διευθυντές της Ν.Δ.) και Κώστα Κωστούλα.

Αντίστοιχη εκδήλωση αναμένεται και από την πρώην υπουργό Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει αναπτύξει κινητικότητα, πραγματοποιώντας συναντήσεις με παλιά στελέχη της κυβέρνησης Καραμανλή. Η πρώην υπουργός την επόμενη εβδομάδα θα δει τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Τους ίδιους προβληματισμούς μοιράστηκαν και οι 21 πρώην βουλευτές της Ν.Δ., που συναντήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και κατέληξαν στη διαπίστωση ότι με τη σημερινή ηγεσία δεν μπορεί το κόμμα να επανακάμψει. Εκεί, μεταξύ άλλων, έδωσαν το «παρών» οι πρώην βουλευτές Δάνης Τζαμτζής (που είχε την πρωτοβουλία της σύναξης), Κώστας Κουτσογιαννακόπουλος, Γιώργος Κοντογιάννης, Ανδρέας Κουτσούμπας, Φεβρωνία Πατριανάκου, Ανδρέας Μαρίνος, Ελένη Μακρή, Αννα Μάνη, Γεωργία Μπατσαρά, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Ευθύμης Καρανάσιος, Θόδωρος Σολδάτος, Ηλίας Βλαχογιάννης, Ασπασία Μανδρέκα, Κώστας Κλειτσιώτης, Ζέττα Μακρή, Θανάσης Νταβλούρος, Γιώργος Κωνσταντόπουλος και Ασημίνα Σκόνδρα. Οι 15 εξ αυτών απέστειλαν την Πέμπτη επιστολή προς τον Αντώνη Σαμαρά, παρουσιάζοντας τις θέσεις τους.

Μέσα σε όλα αυτά, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, διενεργήθηκαν και οι πρώτες μυστικές δημοσκοπήσεις σχετικά με τη δημοφιλία των δελφίνων στην εκλογική βάση της Ν.Δ. κατά την παρούσα συγκυρία. Η πρώτη έγινε για λογαριασμό της Ντόρας Μπακογιάννη και η δεύτερη για τον Νίκο Δένδια. Οπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», και στις δύο μετρήσεις η πρώην υπουργός έχει το προβάδισμα, ενώ ίδια είναι τα ευρήματα και για τις υπόλοιπες θέσεις της κατάταξης, όπου φιγουράρουν κατά σειρά οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Μάκης Βορίδης (με μικρή μεταξύ τους διαφορά) και Νίκος Δένδιας.