Με ικανοποίηση έγινε δεκτή στην Αθήνα η παρέμβαση του Γερμανού προέδρου Ιωακειμ Γκαουκ στην Sueddeutsche Zeitung για το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων. Η δήλωση του ότι «είναι το σωστό, για μια χώρα που έχει συναίσθηση της ιστορίας, όπως η δική μας, να εξετάσει τι πιθανότητες μπορεί να υπάρχουν για αποζημιώσεις», έρχεται λίγο πριν την επίσκεψη στο Βερολίνο του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου ο οποίος μόλις πριν από μερικές μέρες είχε απευθυνθεί στους Γερμανούς μέσω του Spiegel.

Η παρέμβαση Παυλόπουλου ειχε προκαλέσει αίσθηση στην Γερμανία καθώς δεν εστιάστηκε μόνο στο ηθικό αλλά κυρίως στο νομικό μέρος του ζητήματος: «Οι δύο χώρες θα πρέπει να βρουν ένα κοινό έδαφος για να κριθεί το θέμα, όπως για παράδειγμα το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο λύνουν τις διαφορές τους οι πολιτισμένες χώρες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα λίγους μήνες νωρίτερα με την ιδιότητα του βουλευτή είχε απαντήσει σε δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών και είχε πει ότι «όχι μόνον δεν υφίσταται ζήτημα παραγραφής ή προηγούμενης ρύθμισης, όπως ισχυρίζεται ο κ. Σόιμπλε, αλλά όλως αντιθέτως οι ελληνικές απαιτήσεις είναι πλήρως ενεργές από νομική άποψη»

Οι δηλώσεις του Έλληνα Προέδρου στο Spiegel είναι προφανώς ότι λειτούργησαν θετικά προς την κατεύθυνση της χθεσινής παρέμβασης του Γερμανού ομολόγου του και έτσι αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η συζήτηση του θέματος κατά την επίσκεψη του στην Γερμανία που θα γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, σε μια περίοδο κρίσιμη για την Ελλάδα αφού κορυφώνονται και οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές