Νέο άρθρο - παρέμβαση δημοσιεύθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην ιστοσελίδα iskra.gr που εκφράζει τις απόψεις της «Αριστερής Πλατφόρμας» του Παναγιώτη Λαφαζάνη στον ΣΥΡΙΖΑ. Με τίτλο «"Εταίροι" και δανειστές καλούν την κυβέρνηση σε ταπεινωτική συνθηκολόγηση», σχολιάζονται οι τελευταίες εξελίξεις στην κρίσιμη διαπραγμάτευση, που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, είναι κοντά στην συμφωνία.

«Είναι πλέον φανερό ότι οι κυρίαρχοι αντιδραστικοί κύκλοι των διεθνών πολιτικο-οικονομικών ελίτ και οι "θεσμικοί" εκπρόσωποι τους επιχειρούν να σύρουν την ελληνική κυβέρνηση σε πλήρη συνθηκολόγηση με μια νέο-μνημονιακής κοπής συμφωνία, με εφαλτήριο και την ετεροβαρή συμφωνία της 20ης Φλεβάρη. Στρατηγικός τους στόχος είναι να ταπεινώσουν τον ελληνικό λαό και να παραδειγματίσουν, παράλληλα, και τους υπόλοιπους λαούς που συνθλίβονται από τις αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές που θέλουν να επιβάλλουν ως μονόδρομο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος.

«Μόνη προοδευτική διέξοδος για το λαό, η κυβέρνηση να εφαρμόσει αταλάντευτη το ριζοσπαστικό πρόγραμμά της», αναφέρεται επίσης.

Ολόκληρο το άρθρο όπως δημοσιεύθηκε στο iskra.gr:

«ΕΤΑΙΡΟΙ» ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΚΑΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕ ΤΑΠΕΙΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΘΗΚΟΛΟΓΗΣΗ

Αισιόδοξος ότι «είμαστε κοντά σε συμφωνία, η οποία θα κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχει λάβει η κυβέρνηση και θα ορίζεται από τις κόκκινες γραμμές που έχει βάλει» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει στη Βουλή από το απόγευμα της Τετάρτης.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους υπουργούς για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες ενώ παράλληλα έκανε αναφορά στα ανοιχτά ζητήματα, αλλά και στις κόκκινες γραμμές.

«Η κυβέρνηση εμμένει στις κόκκινες γραμμές της», διεμηνύαν, εξάλλου, κυβερνητικές πηγές, εν όψει της νέας συνεδρίασης του Brussels Group και τόνιζαν ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει τη λαϊκή εντολή να φέρει μια συμφωνία που θα απέχει από τα όρια των κόκκινων γραμμών που έχει θέσει.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές κόκκινες γραμμές παραμένουν «τα εργασιακά, η μείωση μισθών και συντάξεων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, η αύξηση του ΦΠΑ».

Την ίδια ώρα που στην Αθήνα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο, ο επικεφαλής του Eurogroup αλλά και εκπρόσωπος του ΔΝΤ εκπέμπουν σαφή κελεύσματα προς την ελληνική κυβέρνηση για ταπεινωτική υποχώρηση από τις κόκκινες γραμμές της, συνοδευόμενα, κατά την πάγια τακτική τους, από τα συνήθη εκβιαστικά τελεσίγραφα.

Γ. ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ: "ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ «PLAN B» ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ"

Όπως μεταδίδει το Reuters ο Γερουν Νταισελμπλουμ δήλωσε,απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια συνάντησης με μέλη του ολλανδικού κοινοβουλίου, πως ''η Ευρώπη είναι προετοιμασμένη για οποιαδήποτε έκβαση σχετικά με τη διαπραγμάτευση Ελλάδας-δανειστών''.

«Επιδιώκουμε μία σταθερή συμφωνία που θα οδηγήσει σε μέτρα μεταρρυθμίσεων», ανέφερε ο Γ. Νταισελμπλουμ κάνοντας φανερό ότι οι ''θεσμοί'' εμμένουν στις αξιώσεις για αντιλαϊκά μέτρα και νεοφιλέλεύθερες απορρυθμίσεις με όπλο τη χρηματοδοτική ασφυξία την οποία έχουν επιβάλλει στη χώρα. Μάλιστα, σε ερώτηση αν υπάρχει plan B για την Ελλάδα, απάντησε: «Εάν η ερώτηση είναι αν η Ολλανδία ή η Ευρωζώνη είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα, τότε η απάντηση είναι "ναι"» δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ακόμη ότι το ελληνικό πακέτο μεταρρυθμίσεων μπορεί να περιλαμβάνει τον κατώτατο μισθό. Πρόσθεσε ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι ανεξάρτητη» και πως «θα αποφασίσει μόνη της για την προσαρμογή του ορίου του ELA», δήλωση που μόνο ως προκλητική ειρωνεία μπορεί να εκληφθεί.

Ο επικεφαλής του Εurogroup, τέλος, σε μια ακόμη προκλητική αποστροφή του λόγου του, συνέστησε στην ελληνική κυβέρνηση «να αφιερώνει λιγότερο χρόνο σε συνεντεύξεις και περισσότερο για να αποφύγει την άβυσσο».

ΔΝΤ: "ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ ΜΕΡΙΚΑ ΜΟΝΟ ΜΕΤΡΑ, ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΛΗΡΕΣ ΠΑΚΕΤΟ - ΔΕΝ ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ GREXIT, ΑΛΛΑ ΕΞΕΤΑΖΟΥΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΕΝΑΡΙΑ"

Η συμφωνία της Ελλάδας με το ΔΝΤ δεν μπορεί να κλείσει και το Ταμείο δεν μπορεί να εκταμιεύσει καμία δόση προς την Ελλάδα αν πρώτα η ελληνική κυβέρνηση δεν συμφωνήσει σε ένα ολοκληρωμένο, συνολικό και συνεκτικό πακέτο μέτρων και μεταρρυθμίσεων. Αυτό είναι το περιεχόμενο του εκβιαστικού τελεσιγράφου που εξέπεμψε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του Ταμείου Τζέρι Ράις κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στην έδρα του στην Ουάσινγκτον.

Ο Τ. Ράις είπε χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία "με μερικά επιμέρους μέτρα μόνο" που προτείνει η Ελλάδα ενώ απέφυγε να προσδιορίσει ένα χρονικό πλαίσιο για το πότε αναμένει να υπάρχει κατάληξη στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με το Brussels Group.

Ο Τ. Ράις έστειλε και δεύτερο μήνυμα – κάλεσμα σε ταπεινωτική συνθηκολόγηση μνημονιακής κοπής προς την ελληνική κυβέρνηση .

Συγκεκριμένα διευκρίνισε ότι το ΔΝΤ συνεχίζει στην "σκληρή γραμμή" που είχε χαράξει η Κριστίν Λαγκάρντ με το γράμμα που είχε αποστείλει στον Γέρουν Ντάισελμπλουμ την επομένη της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου. Σε εκείνη την επιστολή η Κρ. Λαγκάρντ άφηνε να εννοηθεί ότι η νέα κυβέρνηση δεσμεύεται από το σύνολο των μεταρρυθμίσεων με τις οποίες είχε συμφωνήσει η Ελλάδα με το Μνημόνιο, βρίσκοντας την λίστα μεταρρυθμίσεων Βαρουφάκη "περιοριστική". Ο Τ. Ράις επιβεβαίωσε ότι τα όσα ανέφερε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ σε εκείνο το γράμμα της, ισχύουν και σήμερα ενώ έκανε σαφές ότι το Ταμείο είναι διατεθειμένο να επιδείξει «ευελιξία» στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα υπό τον όρο- όπως τόνισε- ότι «οι στόχους του προγράμματος που έχουν συμφωνηθεί διατηρούνται αμετάβλητοι και δεν αλλάζουν.

Ερωτηθείς για το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel που σύμφωνα με non paper του οργανισμού, το ΔΝΤ μελετάει την περίπτωση ενός Grexit, ο εκπρόσωπος τύπου απάντησε ότι "αυτό (σ.σ.:Grexit) είναι κάτι που δεν πιστεύουμε ότι θα συμβεί, αλλά ότι "είναι δουλειά του Ταμείου να εξετάζει διαφορετικά σενάρια για διαφορετικές χώρες'', επισημαίνοντας παράλληλα ότι "η ίδια η ελληνική κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει ότι θέλει την παραμονή της χώρας στο ευρώ".

Σε άλλη ερώτηση για την αποπληρωμή των δόσεων της Ελλάδας προς το ΔΝΤ, ο Τ. Ράις υπενθύμισε ότι «η Ελλάδα έχει εκφράσει την πρόθεσή της να πληρώσει τις δόσεις των δανείων προς το Ταμείο και μέχρι στιγμή η ελληνική κυβέρνηση έχει εκπληρώσει την υπόσχεσή της». Σημείωσε ότι η επόμενη πληρωμή της Ελλάδας προς το Ταμείο είναι προγραμματισμένη για της 6 Μαΐου και είναι ύψους 200 εκατ. ευρώ, προερχόμενη από τόκους προηγούμενων δανείων που είχε λάβει η χώρα από το ΔΝΤ. "Στις 12 Μαίου ακολουθεί και δεύτερη πληρωμή ύψους 450 εκατ. ευρώ" επισήμανε και παρέπεμψε, επίσης, στην 14η Μαΐου όπου - όπως ανακοίνωσε - αναμένεται συνάντηση Κριστίν Λαγκάρντ και Μάριο Ντράγκι στην Ουάσινγκτον.

ΜΟΝΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΑΤΑΛΑΝΤΕΥΤΗ ΤΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ

Είναι πλέον φανερό ότι οι κυρίαρχοι αντιδραστικοί κύκλοι των διεθνών πολιτικο-οικονομικών ελίτ και οι «θεσμικοί» εκπρόσωποι τους επιχειρούν να σύρουν την ελληνική κυβέρνηση σε πλήρη συνθηκολόγηση με μια νέο-μνημονιακής κοπής συμφωνία, με εφαλτήριο και την ετεροβαρή συμφωνία της 20ης Φλεβάρη. Στρατηγικός τους στόχος είναι να ταπεινώσουν τον ελληνικό λαό και να παραδειγματίσουν, παράλληλα, και τους υπόλοιπους λαούς που συνθλίβονται από τις αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές που θέλουν να επιβάλλουν ως μονόδρομο.

Η μάχη που δίνει η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να έχει επιτυχημένη έκβαση μόνο με την εφαρμογή μέχρι τέλους και ενάντια σε κάθε εκβιασμό του ριζοσπαστικού της προγράμματος, το οποίο ενέκρινε ο ελληνικός λαός και το οποίο σε σημαντικό βαθμό συμπυκνώνει αιτήματα των αγώνων που έδωσε τα χρόνια της μνημονιακής λεηλασίας. Η εξελισσόμενη αναμέτρηση ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της διαθέτει σαφή ταξικά χαρακτηριστικά και ιστορικές διαστάσεις. Οι λαοί της Ευρώπης, που ασφυκτιούν στη μέγγενη της μονεταριστικης λιτότητας του άτεγκτου ευρωενωσιακού πλαισίου ακουμπούν τις ελπίδες τους στην προοδευτική για τον ελληνικό λαό διέξοδο, που θα αποτελέσει φάρο ελπίδας και για τους ίδιους.

Η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνοντας το ιστορικό αυτό βάρος καλείται να εμψυχώσει τον ελληνικό λαό με την αταλάντευτη στάση της και να του μιλήσει απερίφραστα για τις εναλλακτικές επιλογές που διαθέτει η χώρα, μακριά από δαιμονοποιήσεις και αφορισμούς, που καταλήγουν να ρίχνουν νερό στο μύλο της εκβιαστικής κινδυνολογίας η οποία εκπορεύεται από τους πιο αντιδραστικούς κύκλους του διεθνούς πολιτικο-οικονομικού κατεστημένου και των εγχώριων εκπροσώπων του.