Η Ελλάδα θα φύγει από την Ευρωζώνη εκτιμά μια μεγάλη πλειοψηφία αναλυτών, επενδυτών, οικονομολόγων και traders, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Bloomberg.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, το 52% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η Ελλάδα θα φύγει κάποια στιγμή από το ευρωπαϊκό μπλοκ, έναντι ποσοστού 43% που θεωρεί ότι η χώρα μας θα παραμείνει στη ζώνη στο άμεσο μέλλον.

Το κλίμα έχει αντιστραφεί καθοριστικά, αφού στην ίδια δημοσκόπηση τον Ιανουάριο, το 31% των ερωτηθέντων θεωρούσε πιθανό ένα Grexit έναντι του 61% που εκτιμούσε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος.

"Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι η Αχίλλειος πτέρνα της Ελλάδας, και αν η ΕΚΤ αποφασίσει να σταματήσει την χρηματοδότηση η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο εύθραυστη απ' όσο είναι αυτή τη στιγμή. Αυτό μπορεί να πυροδοτήσει ένα Grexit στο τέλος" τονίζει ο Diego Iscaro, επικεφαλής οικονομολόγος στην IHS Global Insight στο Λονδίνο.

Το 18% των ερωτηθέντων προβλέπει ότι η έξοδος θα γίνει το 2015, ενώ ένα 22% εκτιμά ότι το Grexit θα συμβεί πριν τα τέλη του 2016. Ένα μικρότερο ποσοστό, το 12% εκτιμά ότι η Ελλάδα θα καταπολεμήσει τα άμεσα προβλήματά της αλλά θα αφήσει το ευρώ μετά το 2016.

Ο κίνδυνος μετάδοσης της ελληνικής κρίσης στην Ευρωζώνη έχει περιοριστεί, υποστηρίζει ο Gizem Kara, οικονομολόγος στην BNP Paribas.

"Τον Μάρτιο είχαμε μια σημαντική αύξηση του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη και ο λόγος γι' αυτό είναι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Τα χαμηλότερα επιτόκια δίνουν ώθηση στις επενδύσεις και η μεγαλύτερη ζήτηση δίνει ώθηση στις επιχειρήσεις να επενδύσουν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας" τονίζει.

Η δημοσκόπηση του Bloomberg, που πραγματοποιήθηκε στις 14-15 Απριλίου, δείχνει ότι το 39% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης βελτιώνεται, έναντι ποσοστού 14% τον Ιανουάριο. Αντίθετα, το 33% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η κατάσταση επιδεινώνεται, δηλαδή το μισό ποσοστό σε σχέση με τον Ιανουάριο. Το 26% εκτιμά ότι η κατάσταση παραμένει σταθερή.

Σε ερώτηση του Bloomberg, προς τους επενδυτές, να επιλέξουν μια-δυο αγορές οι οποίες παρουσιάζουν τις καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες τους επόμενους 12 μήνες, το 35% είχε ως πρώτη επιλογή την Ευρωζώνη κι όχι τις ΗΠΑ, τις οποίες διάλεξε το 33%.

Παρ' όλα αυτά, δεν πρέπει να υποτιμούνται τα ρισκα, αφού η Ελλάδα δεν είναι ο μόνος κίνδυνος, δηλώνει ο Ludovic Subran, επικεφαλής οικονομολόγος στην Euler Hermes.

"Οι περισσότεροι βλέπουν την Ελλάδα ως γάγγραινα αλλά τα προβλήματα της Ευρώπης δεν θα λυθούν εάν αποκοπεί η χώρα. Η μεγαλύτερη εικόνα δείχνει αδυναμία στην ανάπτυξη επιχειρήσεων και αδύναμη ανάκαμψη της αγοράς εργασίας" τονίζει προσθέτοντας ότι εν τέλει η μοίρα της Ελλάδας βρίσκεται στα χέρια της Άνγκελα Μέρκελ.

"Μια ελληνική χρεοκοπία γίνεται ολοένα και περισσότερο πιθανή αλλά δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει Grexit γιατί κανείς δεν θέλει μια τέτοια εξέλιξη να είναι η κληρονομιά του" καταλήγει.