Του Γιώργου Λυκουρέντζου

Την επανεξέταση όλων των αδειών διεξαγωγής διαδικτυακού στοιχήματος ανακοίνωσε από τη Βουλή ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης κατά την ακρόαση του νέου Προέδρου της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων Αντώνη Στεργιώτη από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ο Υπουργός υποστήριξε ότι έτσι όπως λειτουργεί σήμερα η αγορά του διαδικτυακού στοιχήματος ομοιάζει πολύ με την αγορά του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου όπου όλοι λειτουργούν με προσωρινές άδειες, καθεστώς στο οποίο η κυβέρνηση θέλει να βάλει τέλος και να προχωρήσει σε κανονική αδειοδότηση. «Στόχος της κυβέρνησης είναι περισσότερο η περιοριστική κοινωνική πολιτική και λιγότερο η μεγιστοποίηση των κερδών. Θα υπάρξει γενικότερη επανεξέταση των αδειών που έχουν δοθεί, αν δηλαδή, τηρούνται όσα αναγράφονται στις άδειες, αλλά και τα όρια στο δανεισμό των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων» είπε ο κ. Βαρουφάκης μιλώντας χαρακτηριστικά για ξεκαθάρισμα του χώρος του διαδικτυακού στοιχήματος.

Περιγράφοντας το τοπίο του διαδικτυακού στοιχήματος ο κ. Βαρουφάκης μίλησε για 24 εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται με τρόπο που παραπέμπει σε οφσόρ χωρίς άδειες. Δεν δίστασε μάλιστα να χαρακτηρίσει «ιδιαίτερο» και με πολλές παθογένειες τον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών.

Καταλήγοντας μάλιστα ο Υπουργός Οικονομικών προκάλεσε τεράστια αίσθηση καθώς δεν δίστασε να «ασπαστεί» μία εκπεφρασμένη θέση του Κώστα Καραμανλή περί τζόγου: «Από την δική μας την πλευρά, πολιτικά μιλώντας δεν έχουμε στόχο να ηθικολογήσουμε εναντίον του τζόγου. Από την άλλη δεν αποστρέφουμε τη ματιά μας από τις εθιστικές διαστάσεις. Είναι ένας χώρος που πρέπει να ασκήσουμε περιοριστική κοινωνική πολιτική. Η ιδέα μεγιστοποίησης των κερδών δεν μας απασχολεί. Συμφωνώ με τον Καραμανλή που έλεγε ότι καλύτερα να πληρώνουμε 32.000 ευρώ πρόστιμο την ημέρα παρά να καταστρέψω την κοινωνία» είπε.