Τις κόκκινες γραμμές ενόψει της μεγάλης διαπραγμάτευσης θα αποφασίσει σήμερα η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Κυβερνητικές πηγές εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και θα επέλθει συμφωνία με στόχο να ανοίξει η κάνουλα της ρευστότητας.

Την ίδια ώρα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα "βλέπουν" συμφωνία μέχρι την Κυριακή.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να οριστικοποιηθούν και οι λεγόμενες "κόκκινες γραμμές" της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές αυτές οι "κόκκινες γραμμές" είναι οι εξής:

  • Θα δοθεί κανονικά η 13η σύνταξη, καθώς είναι νόμος που έχει ψηφιστεί.
  • Δεν θα κοπούν οι επικουρικές συντάξεις, καθώς δεν υπάρχουν πολύ υψηλές επικουρικές.
  • Δεν υπάρχει περίπτωση αύξησης ΦΠΑ. Μάλιστα, τονίζουν πως δεν θα γίνει αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Φάρμακα, βιβλία, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης θα μείνουν στο 6,5%.

Παράλληλα από την πλευρά της κυβέρνησης υπάρχει διαλλακτικότητα σε μία άλλη ομάδα ζητημάτων όπως:

  • Τέλος στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις για όσους είναι κάτω των 60 ετών (για τραπεζικό κλάδο και ΔΕΚΟ), καθώς είναι ένα μέτρο ισονομίας. Τα βαρέα και οι ανάπηροι θα συνταξιοδοτούνται κανονικά. Η πρόταση της κυβέρνησης είναι όλοι να παίρνουν σύνταξη στα 62.
  • Ναι στο πλαστικό χρήμα και στην καθιέρωση κάρτας για όλες τις συναλλαγές άνω των 70 ευρώ.
  • Να γίνει ανεξάρτητη αρχή η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
  • Περαιτέρω ανεξαρτητοποίηση της ΕΛΣΤΑΤ.

Υπουργικό συμβούλιο

Η συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να συμπεριλάβει και το θέμα του δημοψηφίσματος, καθώς τόσο ο πρωθυπουργός όσο και πολλά μέλη του οργάνου έχουν δηλώσει ότι αν η προτεινόμενη συμφωνία ξεφεύγει από τους όρους της λαϊκής εντολής της 25ης Ιανουαρίου, θα πρέπει η κυβέρνηση να προσφύγει στον λαό.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επιστήσει την προσοχή στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ότι η πίεση τα επόμενα 24ωρα θα είναι πολύ μεγάλη, ότι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στις δημόσιες δηλώσεις τους, να εκφράζονται με μία φωνή και να συνεργάζονται με το συντονιστικό κέντρο και το επικοινωνιακό επιτελείο, προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, καθώς «ο επικοινωνιακός πόλεμος» θα κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες.