Φορολογικούς ελέγχους, αλλαγές σε συντάξεις και φόρους στον τουρισμό περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, το πολυνομοσχέδιο το οποίο θα εξεταστεί αύριο στις 5 το απόγευμα στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η κυβέρνηση εξετάζει τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων σε βάθος δεκαετίας σχετικά με τις εισροές και τις εκροές, υποχρεωτική χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα νησιά με περισσότερους από 3.000 κατοίκους.

Σχετικά με το συνταξιοδοτικό, η κυβέρνηση εξετάζει την κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με τον «πήχη» να ορίζεται στα 60 χρόνια, συζητείται και η περικοπή των υψηλών επικουρικών συντάξεων, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και η ακύρωση της εξαγγελίας για επαναφορά 13ης σύνταξης για χαμηλοσυνταξιούχους.

Σε ό,τι αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι παραμένουν οι «κόκκινες γραμμές» για ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, αλλά προχωρούν οι ιδιωτικοποιήσεις του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, ενώ ανοιχτό παραμένει το ζήτημα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Τέλος, η γενική γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα γίνει ανεξάρτητη Αρχή, με ανεξάρτητη διοίκηση, και θα λογοδοτεί στη Βουλή.

«Δεν υποχωρούμε από τις "κόκκινες γραμμές" που έθεσε ο πρωθυπουργός. Η λαϊκή εντολή μάς δεσμεύει σε κάποια ζητήματα που θεωρούνται κομβικά», δήλωσε υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος ερωτηθείς για τη στάση της κυβέρνησης σχετικά με τις αναφορές Ευρωπαίων αξιωματούχων στις Βρυξέλλες, ότι εάν υπάρξει υποχώρηση είτε στο ασφαλιστικό είτε στο εργασιακό είτε στο φορολογικό, τότε θα επέλθει συμφωνία.

«Εμείς δεν παίζουμε πολιτικά παιχνίδια» είπε και, σε ερώτηση ειδικά για το συνταξιοδοτικό, ο συγκεκριμένος αξιωματούχος, που μετείχε στη συνεδρίαση της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης στο υπουργείο Οικονομικών, δήλωσε κατηγορηματικά ότι «δεν συζητάμε για μείωση των συντάξεων».

«Εμείς», πρόσθεσε, «θέλουμε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, το ταχύτερο δυνατόν- ενδεχομένως και με ένα έκτακτο Eurogroup πριν τις 11 Μαΐου- την οποία συνδέουμε με μια λύση στο ζήτημα της ρευστότητας». Δήλωσε ότι θα αρκούσε μια σημαντική πρόοδος για τη λύση στη ρευστότητα και μια απόφαση της ΕΚΤ για τα έντοκα γραμμάτια θα είναι πολύ γρήγορη διαδικασία για τη ρευστότητα.

Σύμφωνα με άλλες πηγές του Μαξίμου, η Κυβέρνηση διατυπώνει την αισιοδοξία της ότι έως την Κυριακή θα έχει αποτυπωθεί η πρόοδος που έχει πραγματοποιηθεί σε επίπεδο διαβουλεύσεων. Άλλωστε, κατά την ίδια πηγη, οι αλλαγές στην ομάδα διαπραγμάτευσης στις οποιες προχώρησε η κυβέρνηση καταδεικνύουν την ξεκάθαρη βούλησή της να επιτευχθεί άμεσα συμφωνία.

Επ' αυτού, δεν απέκλειαν μάλιστα, τις επόμενες ημέρες ο Πρωθυπουργός, να προβεί σε νέο γύρο τηλεφωνικών επικοινωνιών για την "επισφράγιση" της προόδου στη διαπραγμάτευση.

Σε θετικό κλίμα το EWG

Εν τω μεταξύ, πηγές της ευρωζώνης δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ικανοποιημένες από τη συζήτηση που διεξήχθη στο EWG για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι το κλίμα ήταν «θετικό και ευχάριστο». Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στη νέα διαδικασία των διαπραγματεύσεων και πώς αυτή θα γίνει πιο αποτελεσματική και παραγωγική.