«Η Αθήνα θα πρέπει να παρουσιάσει ένα αναλυτικό πακέτο μεταρρυθμίσεων» υποστήριξε ο Martin Jeager, εκπρόσωπος Τύπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι είναι ακόμη νωρίς για να εκτιμήσει κανείς πότε θα υπάρχει αποτέλεσμα από τις διαπραγματεύσεις.

Παράλληλα επισήμανε ότι η αλλαγή στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα ενδέχεται να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις.

«Έχουμε νέες δομές εργασίας στην Αθήνα. Περιμένουμε ότι αύτο θα οδηγήσει σε επιτάχυνση των συνομιλιών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γιάγκερ, στην τακτική ενημέρωση του Τύπου, σύμφωνα με το Reuters.

Μαξίμου

Από την πλευρά του το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι η συμφωνία είναι κοντά σημειώνοντας ότι μπορεί να επιτευχθεί σύντομα.

Στην κυβέρνηση ποντάρουν πολλά στις συνεδριάσεις του EuroWorking Group και του Brussels Group, ενώ, εκτιμούν ότι οι δανειστές θα «πειστούν» από το νέο πολυνομοσχέδιο.

Την Πέμπτη το πρωί ξεκινούν οι συνεδριάσεις του Brussels Group όπου θα συμμετάσχουν όχι μόνο η ομάδα Χουλιαράκη, αλλά και σύσσωμα τα κλιμάκια Ελλήνων και ξένων τεχνοκρατών που εδώ και μήνες συνεδριάζουν.

CNBC

Οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδα και των πιστωτών της χώρας έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, λόγω της απαίτησης η Αθήνα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, όπως περικοπές στις συντάξεις και απελευθέρωση της αγοράς εργασίας.

«Δυνητικά πρόκειται για ένα βήμα προς τα μπροστά», σημειώνει ο αναλυτής της Nomura, Alastair Newton στο CNBC, προσθέτοντας ότι «είναι σαφές ότι ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι έτοιμος να εκπληρώσει τις απαιτήσεις των πιστωτών».

Ο περιορισμός του ρόλου του Γιάννη Βαρουφάκη αυτή την εβδομάδα από την κεφαλή των διαπραγματεύσεων επίσης εκτιμάται θετικό βήμα προκειμένου να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Το πολυνομοσχέδιο των ελληνικών μεταρρυθμίσεων δεν εκτιμάται ότι θα προσφέρει πολλές νέες συναινέσεις περάν όσων ήδη έχουν συζητηθεί, όμως θα περιέχει λεπτομέρειες σε μέτρα που αφορούν τη φοροδιαφυγή και την αντιμετώπιση της διαφθοράς.

Η πτώση της δημοτικότητας και οι σημαντικοί περιορισμοί ρευστότητας πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια συμφωνία τον Μάιο, κάτι που αντικατοπτρίζεται στην αναδιάρθρωση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας και τον αριθμό των μεταρρυθμίσεων που θα προωθηθούν στο κοινοβούλιο το νωρίτερο αύριο, σημειώνει από την πλευρά του ο Mujtaba Rahman του Eurasia Group.

Τα βασικά ερωτήματα σχετικά με την Ελλάδα, σύμφωνα με τον αναλυτής της Nomura, A. Newton, είναι δύο.

Το πρώτο είναι αν η Ελλάδα θα παρουσιάσει κάτι που να εξευμενίσει τους πιστωτές της και δεύτερον, αν υποτεθεί ότι ο Τσίπρας το επιτύχει αυτό, αν μπορεί να διασφαλίσει ότι η πλειοψηφία του κοινοβουλίου θα εγκρίνει το νομοσχέδιο.