Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νίκος Φίλης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Το the Toc στα Παραπολιτικά” και στη δημοσιογράφο Έλλη Στάη

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

Ερωτηθείς για την διαπραγμάτευση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι: "Βρισκόμαστε σε μια φάση διαπραγμάτευσης από την οποία θα προκύψουν συντόμως νέα. Η συζήτηση που γίνεται τώρα αφορά τη μικρή λεγόμενη συμφωνία και όχι τη μεγάλη συμφωνία του Ιουνίου που συμπεριλαμβάνει και το θέμα της μείωσης και ρύθμισης του χρέους".

ΔΗΜ: Έχει υπάρξει συμφωνία ήδη την οποία περίπου την γνωρίζει ο πρωθυπουργός για να έχει την βεβαιότητα και να εκδηλώνεται και να λέει ότι θα την έχουμε πολύ σύντομα τη συμφωνία;

Ν.ΦΙΛΗΣ: Αυτό που ξέρουμε είναι μια δημόσια δήλωση που έχει κάνει η κα Μέρκελ μετά την συνάντησή της με τον κ. Τσίπρα ότι δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να ξεμείνει από ρευστό και τώρα έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου η Ελλάδα θα ξεμείνει από ρευστό άρα όλοι τίθενται ενώπιον της αληθείας. Την τελευταία εβδομάδα υπάρχει ένα βήμα προς τη συμφωνία η δήλωση αυτή της Γερμανίδας Καγκελαρίου είναι ένα βήμα, υπάρχει πρόθεση για συμφωνία.

Με αφορμή ότι πηγαίνουν στις διαπραγματεύσεις με την λίστα Βαρουφάκη η οποία δεν είχε γίνει αποδεκτή ο κ. Φίλης τόνισε ότι: "Δεν θέλω να προκαταλάβω τι θα συμβεί, γνωρίζω ποια είναι η επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης και αυτά τα οποία μεταφέρονται είναι οι θέσεις που παγίως έχει διαμορφώσει μέσα από διάλογο και διαπραγμάτευση η κυβέρνηση. Θα μου πείτε δεν έγιναν αποδεκτά από τους άλλους τόσο καιρό, αυτό αφορά τους άλλους δεν αφορά εμάς. 

Αφορά έναν σχεδιασμό των άλλων να φτάσει η χώρα στο αμήν και να υποκύψει σε αυτή την πίεση.
…Δεν παίξαμε και δεν χάσαμε τοποθετήσαμε το ελληνικό θέμα σε ευρωπαϊκή και παγκόσμια διάσταση με την διαπραγματευτική λογική που ακολουθήσαμε με βάση την εντολή του ελληνικού λαού".

ΔΗΜ: Το τοποθετήσαμε χρήματα δεν πήραμε

Ν.ΦΙΛΗΣ: Δεν τελείωσε η διαπραγμάτευση, θα τελειώσει ελπίζουμε σε μερικές μέρες και έχει και φάσεις άρα λοιπόν μηδένα προ του τέλους μακάριζε.

Για τον κ. Βαρουφάκη ο κ. Φίλης ξεκαθάρισε ότι: "Δεν υπάρχει αντικατάσταση θα τον δουν μπροστά τους στο επόμενο Eurogroup. Είναι υπουργός Οικονομικών και έχει την ευθύνη την πολιτική της διαπραγμάτευσης, η ομάδα που τον πλαισιώνει με τον συντονισμό του αναπληρωτή υπουργού του κ. Τσακαλώτου έχει ακριβώς την ευθύνη μιας συλλογικής στήριξης αυτής της διαπραγμάτευσης.

Ερωτηθείς αν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ πάει χρονικά πίσω ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος τόνισε ότι: "Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πρόγραμμα τετραετίας, οι άμεσοι στόχοι τροποποιούνται, δεν εγκαταλείπονται, με βάση την πραγματικότητα την οποία έχουμε παραλάβει. Σας θυμίζω ότι δεν είχαμε πλεόνασμα 3% ούτε 1,5% είχαμε 0,3% όταν λοιπόν έχεις πολύ λιγότερα χρήματα να διαθέσεις είναι λογικό ότι θα διαφοροποιήσεις το πρόγραμμά σου".

Ερωτηθείς για ποιο λόγο μένει ανοιχτό το θέμα του δημοψηφίσματος για την άμεση συμφωνία ή για συμφωνία του Ιουνίου ο κ. Φίλης υπογράμμισε ότι: "Καταρχήν είναι μια συνταγματική δυνατότητα και δεν κλείνει, δεν απεμπολούμε μια δυνατότητα που μας δίνει το σύνταγμα. Δεύτερον, δεν είναι ένα στοιχείο το οποίο είναι ερήμην της συμφωνίας που θα επιτευχθεί ή δεν θα επιτευχθεί, είναι ένα στοιχείο που επηρεάζει ως τοποθέτηση δημόσια το συσχετισμό της διαπραγμάτευσης. Δεν μιλάει μια κυβέρνηση απονομιμοποιημένη με τους πιστωτές όπως γινόταν με την κυβέρνηση Σαμαρά –Βενιζέλου, μιλάει μια κυβέρνηση η οποία διαθέτει νωπή εντολή και είναι έτοιμη οποιαδήποτε απόφαση θεωρεί ότι είναι έξω από την λαϊκή εντολή ή αμφισβητούμενη να την θέσει στην έγκριση του λαού.