Σε ένα εν δυνάμει «νέο αμυντικό δόγμα» Ελλάδος – Κύπρου – Ισραήλ, που επεκτεινόμενο προς βορρά μπορεί να περιλαμβάνει και τις Βουλγαρία και Ρουμανία, που θα συνεργάζεται στενά με μετριοπαθείς αραβικές χώρες όπως η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κ.λπ., αναφέρθηκε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Πάνος Καμμένος, μιλώντας στη διακλαδική άσκηση μεσαίας κλίμακος «Ηνίοχος 2015», η οποία διεξάγεται με τη συμμετοχή δυνάμεων της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πολεμικού Ναυτικού και του Στρατού Ξηράς, ενώ σε αυτήν συμμετέχουν για πρώτη φορά δυνάμεις από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.

Ο ΥΕΘΑ, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο και τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Βαΐτση, επισκέφθηκε το Κέντρο Εκπαίδευσης Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ) στην Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδος, όπου συνάντησε εκεί τον Αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Χριστοδούλου και την πρέσβειρα του Ισραήλ κυρία Irit Ben Abba ενημερώθηκαν για την άσκηση.

«Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί τέτοιου είδους συνεργασίες θα οδηγήσουν στη δημιουργία μιας ασφαλούς περιοχής που ξεκινά από την Αίγυπτο, μία χώρα που αντιστέκεται στον ισλαμικό φονταμενταλισμό και από το Ισραήλ.  Ισραήλ, Κύπρος και Ελλάδα ουσιαστικά αποτελούν ένα χώρο που - γιατί όχι - μπορεί να είναι το νέο αμυντικό δόγμα το οποίο μπορεί να προεκταθεί και προς το Βορρά, προς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία - κάτι το οποίο θα επιδιώξει η Ελλάδα - και σε συνεργασία με μετριοπαθείς χώρες της Μέσης Ανατολής», τόνισε, μεταξύ άλλων ο κ.Καμμένος, προσθέτοντας: «Προχωράμε σε αμυντική συνεργασία με την Αίγυπτο τις επόμενες ημέρες. Στις αρχές Ιουνίου ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα βρίσκεται στην Αίγυπτο. Συμφώνησα πριν από δέκα μέρες με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, τον κ. Σίσι και τον Υπουργό Άμυνας και τον Αρχηγό των Γενικών Επιτελείων ότι με ένα κλιμάκιο της Πολεμικής Αεροπορίας, με Μιράζ 2000, με τα οποία ουσιαστικά πετάει και η αεροπορία της Αιγύπτου, θα κάνουμε και μία άσκηση τις πρώτες μέρες του Ιουνίου».

Ο ίδιος σε άλλο σημείο σημείωσε ότι «Η άμυνα της Ελλάδας δεν αφορά μόνο τη χώρα μας, που είναι η βασική μας προτεραιότητα, αλλά λειτουργεί και ως Ευρωπαϊκό προγεφύρωμα και ανάχωμα σε κάθε σύγχρονη απειλή» και συμπλήρωσε: «Η γεωπολιτική θέση της χώρας μας αλλάζει τα τελευταία χρόνια και έχει ιδιαίτερη σημασία η συνεργασία για να αντιμετωπίσουμε έναν νέο εχθρό που είναι ο ισλαμικός φονταμενταλισμός, το ισλαμικό χαλιφάτο που αναπτύσσεται ραγδαία στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή. Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα, ως μέλος του ΝΑΤΟ, έχει ουσιαστικά την πολιτική ευθύνη, με κέντρο τη Σούδα, να αντιμετωπίσει αυτή την απειλή στα πεδία της Συμμαχίας».

Από την πλευρά του ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρ.Βαΐτσης, αναφέρθηκε στο νέο σχεδιασμό της ασκήσεως που ξεκίνησε – όπως είπε από την προηγούμενη ηγεσία της ΠΑ και συνεχίζεται τώρα, σημειώνοντας ότι το όραμα όλων στην ΠΑ είναι αυτή να γίνει «η πιο ανταγωνιστική άσκηση στην Ευρώπη, παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα».

Η πρέσβης του Ισραήλ κυρία Irit Ben Abba σημείωσε με έμφαση ότι η άσκηση «Ηνίοχος 2015» είναι η μοναδική εκτός Ισραήλ στην οποία συμμετέχουν Ισραηλινές δυνάμεις, ενδεικτικό των εξαιρετικών αμυντικών σχέσεων της χώρας της με την Ελλάδα, που αντανακλά το γενικότερο άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων, προσθέτοντας ότι η φετινή άσκηση συνέπεσε με την επέτειο της συμπληρώσεως 25 ετών επισήμων διπλωματικών σχέσεων Ελλάδος – Ισραήλ.
Στην άσκηση «Ηνίοχος 2015», η οποία διεξάγεται από 20 έως 30 Απριλίου 2015, σε συνδυασμό με την άσκηση «Αστραπή» του Πολεμικού Ναυτικού, εκτελούνται σύνθετες αεροπορικές αποστολές σε ολόκληρο το εύρος του FIR Αθηνών, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού αεροπορικών, ναυτικών δυνάμεων και μονάδων του Στρατού Ξηράς.

Λ.Σ.Μ.