Μετρ των… δημοσίων σχέσεων -με λεφτά των άλλων!- αποδεικνύεται πως είναι ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και υποψήφιος βουλευτής Κορινθίας της Ν.Δ., Νίκος Ταγαράς. Τα στοιχεία που φέρνουμε σήμερα στο φως της δημοσιότητας είναι αποκαλυπτικά για τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Ταγαράς κατόρθωσε να χτίσει ένα δίκτυο δημοσίων σχέσεων γύρω από το πρόσωπό του. Για παράδειγμα, στα οκτώ χρόνια που ήταν στη Νομαρχία άφησε μεγάλο όνομα. Οχι τόσο για το έργο του, όσο για τις… μνημειώδεις απολογιστικές συνεντεύξεις Τύπου που έκανε, οι οποίες ήταν περίφημες για τα λουκούλλεια γεύματα που τις συνόδευαν. Οταν το 2010 εξελέγη αντιπεριφερειάρχης ο Γιώργος Δέδες (εκλεγμένος με την παράταξη Τατούλη), κάποια εντυπωσιακά στοιχεία άρχισαν να έρχονται στην επιφάνεια για τα έργα και τις ημέρες του κ. Ταγαρά.

Πρόσφατα, μάλιστα, όταν ο αντιπεριφερειάρχης δημοσιοποίησε τον απολογισμό της πρώτης τριετίας της θητείας του, όλοι έμαθαν έκπληκτοι ότι ο κ. Ταγαράς την περίοδο 2008-2010 είχε συνολικές λειτουργικές δαπάνες στη Νομαρχία 7,8 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 46%, δηλαδή 3,6 εκατομμύρια, ήταν για εκδόσεις και δημόσιες σχέσεις! Σε ανάλογο χρονικό διάστημα, την περίοδο 2011-2013, οι συνολικές λειτουργικές δαπάνες έπεσαν κάτω από τα 2 εκατομμύρια (1,9 εκατ. ευρώ), ενώ για δημόσιες σχέσεις δόθηκαν μόλις 258.000 ευρώ. Την περίοδο εκείνη παρουσιάστηκε και ένα θέμα που έρχεται από πολύ παλιά και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος βρήκε πρόσφατα μπροστά του.

Πρόκειται για τη λειτουργία ενός λατομείου στο Χιλιομόδι Κορινθίας, που (σύμφωνα με τον νόμο 1428 του ’84) δεν μπορεί να διαθέτει λατομικές περιοχές. Για το θέμα αυτό, πριν από μερικούς μήνες, πέρσι το φθινόπωρο, αντιμετώπισε το ενδεχόμενο να βρεθεί στο εδώλιο, αλλά η άρση ασυλίας του απορρίφθηκε. Τι ακριβώς είχε συμβεί; Ο νυν υπουργός, ως κοινοτάρχης στο Χιλιομόδι και στη συνέχεια ως δήμαρχος Τενέας, είχε νοικιάσει σε ιδιωτική εταιρεία μια κοινοτική έκταση για τη λειτουργία λατομείου. Η διαδικασία εκμίσθωσης έπασχε εξ αρχής, καθώς οι κατήγοροί του υποστηρίζουν ότι για τη διενέργεια της δημοπρασίας ουδέποτε συγκροτήθηκε η προβλεπόμενη από τον νόμο επιτροπή.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, ήταν το αναλογικό μίσθωμα 4% στον κύκλο εργασιών του λατομείου, που εξ αρχής προκάλεσε συζητήσεις. Σύμφωνα με τις καταθέσεις των μαρτύρων στις ανακριτικές Αρχές, από τα 2 και πλέον εκατομμύρια ευρώ που θα έπρεπε να έχουν καταβληθεί ως ενοίκιο, είναι ζήτημα αν από τον δήμο έχουν εισπραχθεί 300-400 χιλιάδες.

Το τελευταίο «βάσανο» για τον Νίκο Ταγαρά ήρθε στις 14 Οκτωβρίου 2011, οπότε το ΣΔΟΕ Πελοποννήσου ξεκίνησε έλεγχο στα περιουσιακά στοιχεία του Ταγαρά και άλλων πολιτικών προσώπων.