Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Πέντε συν έναν φακέλους προαναγγέλλει ότι θα ανοίξει την επομένη των εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. H ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας από το ΤΑΙΠΕΔ, η αναζήτηση πολιτικών και ποινικών ευθυνών για τον θανάσιμο εναγκαλισμό της χώρας με τους δανειστές και η παραμονή διαρκείας στα Μνημόνια, τα νέα δάνεια που δόθηκαν στα ήδη καταχρεωμένα κόμματα, η μη καταβολή αποζημιώσεων από πλευράς Siemens για τη ζημιά που προκάλεσε στο Δημόσιο και το σκάνδαλο των υποβρυχίων, στο «κάδρο» του οποίου περίοπτη θέση κατέχει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προκρίνονται ως κύριες προτεραιότητες από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιπλέον, υπό διερεύνηση είναι το αιφνίδιο λουκέτο στην ΕΡΤ, η αναίτια απόλυση των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, η εκκρεμοδικία με τη λίστα Λαγκάρντ και η εμβάθυνση του ελέγχου για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Ο πήχης των καλλιεργούμενων προσδοκιών τίθεται ψηλά και η όποια υπαναχώρηση από πλευράς του Αλέξη Τσίπρα θα επηρεάσει καταλυτικά την αξιοπιστία του, την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής του και την Αριστερά, όπως συνέβη το 2004, όταν, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Κώστας Καραμανλής υποσχόταν το άνοιγμα «32 αμαρτωλών φακέλων της διαπλοκής» και του «συστήματος Σημίτη», αλλά τελικώς ανέκρουσε πρύμναν. Ομοίως έπραξαν οι Γιώργος Παπανδρέου και Αντώνης Σαμαράς με τις προαναγγελίες για σύσταση Εξεταστικών, που εντέλει δεν έβγαλαν κανένα αποτέλεσμα ή δεν διενεργήθηκαν καν.

ΟΠΑΠ

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι ο Δημήτρης Μελισσανίδης είναι προσωπικός φίλος του Αντώνη Σαμαρά, τοποθετώντας τον ευθέως στους «στόχους» της επόμενης μέρας.

Η αντιπαράθεση εξάλλου για το γήπεδο της ΑΕΚ και το δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» της περασμένης εβδομάδας, υπό τον τίτλο «Ο Μελισσανίδης ρυθμιστής» και υπέρτιτλο «Ενορχηστρωμένη εκστρατεία», άνοιξαν ένα ακόμα μέτωπο, με τον ΣΥΡΙΖΑ να εγκαλεί τον μικρομέτοχο του ΟΠΑΠ ότι μέσω των οπαδικών και ελεγχόμενων από τον ίδιο ΜΜΕ στρέφει ευθέως τον κόσμο της ΑΕΚ εναντίον του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «εθνικό έγκλημα» την εκχώρηση του ΟΠΑΠ τον Αύγουστο του 2013, μιλώντας «για καζινοποίηση της χώρας, την οποία δεν θα επιτρέψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Ο διευθυντής της «Αυγής», Νίκος Φίλης, επεσήμανε ότι «ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μελισσανίδης πήρε τον Οργανισμό καθώς είχε την εύνοια του πρωθυπουργού», ενώ ο βουλευτής Στάθης Παναγούλης ανέφερε πως, «αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν στείλει τον φάκελο στη Δικαιοσύνη, θα είναι άξια της μοίρας της». Ο διεθνής διαγωνισμός για την αποκρατικοποίηση του 33% του Οργανισμού ξεκίνησε το 2011 και 1,5 χρόνο αργότερα βρέθηκε μόνη υποψήφια η Emma Delta, fund ελεγχόμενο από τον Τσέχο Γίρι Σμετς και την οικογένεια Μελισσανίδη, η οποία συμφώνησε να καταβάλει τίμημα 652 εκατ. ευρώ σε δόσεις, με τραπεζικό δανεισμό.

Το ΤΑΙΠΕΔ έδωσε τον ΟΠΑΠ με τιμή μετοχής μόλις 6,19 ευρώ, παρότι πριν ακόμη ολοκληρωθεί η μεταβίβαση η τιμή κατέγραψε άνοδο 50%, φτάνοντας στα 9,2 ευρώ, δηλαδή το προσφερόμενο τίμημα θα μπορούσε να υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ. Τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου («Financial Times» κ.τ.λ.) έκαναν λόγο για σκάνδαλο ολκής. Η Δικαιοσύνη παρενέβη, αλλά ο εισαγγελέας Διαφθοράς τον Φεβρουάριο του 2014 έθεσε την υπόθεση στο αρχείο. Την ίδια περίοδο που ο μικρομέτοχος του ΟΠΑΠ, κ. Μελισσανίδης, διαπραγματευόταν την αγορά του Οργανισμού, ελάμβανε χορηγία 1,9 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΑΠ για την ΑΕΚ της οποίας ηγούνταν, νοθεύοντας έτσι κάθε έννοια υγιούς ανταγωνισμού. Σύμφωνα με τις τότε αποκαλύψεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα απώλεσε ετήσια έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, με τα οποία θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει κοινωνικές δράσεις. Παρά ταύτα, επέλεξε να δώσει τον ΟΠΑΠ «σε φίλια συμφέροντα». Περαιτέρω, το fund δεν έβαλε ευρώ από την τσέπη του (σ.σ.: ερώτηση της βουλευτού Νάντιας Βαλαβάνη στις 30/9/2013), καθώς «η Emma Delta προχώρησε στην έκδοση δύο ομολόγων 4ετούς διάρκειας, με εγγύηση τις ίδιες τις μετοχές και τα μελλοντικά μερίσματα του ΟΠΑΠ, με επιτόκιο 8,5%-9% -με διαφαινόμενο αποτέλεσμα τη μείωση της συνολικής αξίας του λόγω σοβαρής έμμεσης αύξησης του δανεισμού του». Ταυτόχρονα, δημοσιεύματα έφεραν την Emma Delta «να αναζητά δανειοδότηση για την ολοκλήρωση της εξαγοράς από τις ανακεφαλαιοποιημένες -με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων- τράπεζες, οι οποίες εξακολουθούν να κρατούν κλειστή τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις». Μεγάλο ερώτημα είναι και το ποινικό μητρώο του κ. Μελισσανίδη, η καθαρότητα του οποίου αμφισβητείται ευθέως από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι φορολογικές του εκκρεμότητες. Πέραν της ενδελεχούς δικαστικής έρευνας, ο κ. Φίλης πρότεινε την αύξηση της φορολογίας στα κέρδη του ΟΠΑΠ, «γεγονός που δεν θα συμφέρει αυτούς που τον πήραν κοψοχρονιά». Την ίδια ώρα, στις σκέψεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι να δοθούν νέες άδειες, για να καταργηθεί το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ και να ξεκαθαρίσει το τοπίο στον χώρο του ηλεκτρονικού τζόγου.

Κατηγορούν το ΤΑΙΠΕΔ για ξεπούλημα πλούτου

Σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι χαρακτηρίζει η Κουμουνδούρου το road show του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, Πασχάλη Μπουχώρη  στη Νέα Υόρκη και οι επαφές του με επενδυτές «για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας». Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στοχοποιήσει για τα καλά το Ταμείο αναφέροντας συχνά ότι σκοπός του «αμαρτωλού ΤΑΙΠΕΔ» είναι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας προς όφελος των «καρχαριών της διαπλοκής και των διεθνών κερδοσκόπων». Αρχικώς ο Αλέξης Τσίπρας εναντιώθηκε στην πράξη εκχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων και περιέλαβε στην κριτική του τους διαγωνισμούς για τα λιμάνια, τις μαρίνες, τα δίκτυα ύδρευσης-αποχέτευσης, ηλεκτροδότησης και άλλα «φιλέτα» του Δημοσίου, που έχει βάλει μπροστά η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ στοχεύοντας σε έσοδα μόλις 10 δισ. ευρώ έως το 2016. Ο σχετικός φάκελος έχει ήδη καταρτιστεί με τη συνδρομή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, με το οποίο επισήμως συνεργάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω της κυρίας Βαλαβάνη. Ο Αλ. Τσίπρας δηλώνει ότι το μόνο που έχει καταφέρει το ΤΑΙΠΕΔ είναι να συσσωρεύσει χρέη, «πράγμα που δεν αποτελεί είδηση, αν αναλογιστεί κανείς ότι η γερμανική εταιρεία στα πρότυπα της οποίας στήθηκε το Ταμείο, η Treuhand, που είχε επιφορτιστεί με την αξιοποίηση του συνόλου της περιουσίας της Ανατολικής Γερμανίας μετά την ένωση των δύο Γερμανιών, κατάφερε στα τέσσερα χρόνια της λειτουργίας της να συσσωρεύσει χρέη 260 δισ. μάρκων».

Εξεταστική για τα Μνημόνια με έξι μεγάλα ερωτήματα

Η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις συνθήκες υπαγωγής στο Μνημόνιο αποτέλεσε βασική προεκλογική εξαγγελία του Αντώνη Σαμαρά στις εκλογές του 2012. Παρά ταύτα, ουδέποτε υλοποιήθηκε. Την επομένη της προκήρυξης εκλογών για τις 25 Ιανουαρίου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε περιθώριο εξαίρεσης κανενός εκ των κ. Γ. Παπανδρέου, Αντ. Σαμαρά, Ευ. Βενιζέλου, Γ. Παπακωνσταντίνου και Γ. Στουρνάρα από την Εξεταστική που θα ζητήσει αμέσως, σε περίπτωση επικράτησής του. Περιέγραψε δε το πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης με τα εξής ερωτήματα:

  • Γιατί ο κ. Παπανδρέου, την ίδια στιγμή που δημόσια καταφερόταν εναντίον του ΔΝΤ το 2009, είχε ήδη κλείσει μυστικά, όπως αποδείχτηκε, συμφωνία με το ΔΝΤ πριν από τις εκλογές;
  • Γιατί ο κ. Παπακωνσταντίνου την ώρα που έπρεπε να δανειστεί από τις αγορές μιλούσε για «Τιτανικό» και αρνούνταν την έξοδο σε αυτές;
  • Γιατί η ΕΛΣΤΑΤ διόγκωσε το δημόσιο έλλειμμα, με αποτέλεσμα να βρεθεί η χώρα στη δίνη του κυκλώνα;
  • Γιατί ο κ. Σαμαράς την περιβόητη νύχτα των Καννών έγινε μνημονιακότερος των μνημονιακών; Ποιες δεσμεύσεις παρείχε στην κ. Μέρκελ, τον κ. Μπαρόζο και τον κ. Γιούνκερ;
  • Γιατί ο κ. Βενιζέλος ταξίδεψε στις Κάννες ως αντιπρόεδρος του Παπανδρέου και επέστρεψε ως αντιπρόεδρος του Σαμαρά; Τέλος,
  • Γιατί το 2012, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, ενώ είχε τη στήριξη της Κρ. Λαγκάρντ για να θέσει θέμα διαγραφής του ελληνικού χρέους στο Εurogroup, το κάρφωσε στον Β. Σόιμπλε, ο οποίος του είπε το απαξιωτικό «Forget it, Giannis!»;

Υψιστης προτεραιότητας τα δάνεια των κομμάτων

Επείγουσα χαρακτηρίζεται από την Κουμουνδούρου η διαβίβαση στη Δικαιοσύνη της υπόθεσης των συνεχόμενων χαριστικών ρυθμίσεων στα υπερχρεωμένα κόμματα, η οποία «κορυφώθηκε» με την υπερψήφιση, στις 16 Οκτωβρίου 2014, τροπολογίας (ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι θα την καταργήσει) που διασφαλίζει ότι το 40% της κρατικής χρηματοδότησης θα καταλήγει στα ταμεία των κομμάτων και δεν θα κατάσχεται, όταν το αντίστοιχο ακατάσχετο για φυσικά πρόσωπα είναι μόλις 1.500 ευρώ. Η Ζωή Κωνσταντοπούλουείχε καταγγείλει «εξόφθαλμη διαπλοκή κομμάτων με το τραπεζικό σύστημα…». Λίγους μήνες νωρίτερα, τον Μάιο, ο αρμόδιος επίτροπος της Κομισιόν, Χοακίμ Αλμούνια, αναγνώριζε ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των εν λόγω δανείων ήταν μη εξυπηρετούμενα ήδη από τον Ιανουάριο του 2013». Σε τι ύψος ανέρχονται αυτά; Ανω των 300 εκατ. ευρώ για Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, μη υπολογιζόμενης της «μαύρης τρύπας» των 125 εκατ. ευρώ και βάλε που κατέγραψαν 5 ελεγκτικές εταιρείες στα ταμεία του Κινήματος την περίοδο 2004-2010.

Η αποζημίωση από τη Siemens

Σε αναζήτηση ευθυνών δεσμεύεται να προχωρήσει ο Αλέξης Τσίπρας για το σκάνδαλο της Siemens, καθώς η εταιρεία δεν κατέβαλε ούτε ένα ευρώ από τις οφειλόμενες στην Ελλάδα αποζημιώσεις, ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για τα «αντισταθμιστικά οφέλη» που ανέλαβαν να παρέχουν οι Γερμανοί υπογράφοντας το 2012 συμφωνία ακαταδίωκτου της Siemens με το ελληνικό Δημόσιο. Ο εθνικός συντονιστής κατά της Διαφθοράς, Ι. Τέντες, είχε αποκαλύψει τον Σεπτέμβριο ότι χρήματα δεν έχουν δοθεί ακόμη και ότι αν αυτό δεν έχει γίνει έως το 2017, τότε το Δημόσιο δεν θα μπορεί να απαιτήσει το παραμικρό. Το 2011 ο Δημήτρης Παπαδημούλης είχε καταγγείλει στη Βουλή ότι, ενώ η Siemens, κατέβαλε αποζημιώσεις άνω του 1 δισ. ευρώ στις δημόσιες Αρχές της Ρωσίας, της Αργεντινής, της Βενεζουέλας, του Μπαγκλαντές, του Καναδά, της Λιβύης και της Νιγηρίας, η Ελλάδα δεν… περιλαμβανόταν στα σχέδιά της. Οσο δε για τα πολιτικά πρόσωπα; Σε κάποιες περιπτώσεις οι κατηγορίες παραγράφηκαν, ενώ οι όποιες δίκες είτε βρίσκονται σε εκκρεμότητα είτε δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμη.

Το «κόλπο του αιώνα» με τα υποβρύχια

Η απορριφθείσα τον Δεκέμβριο του 2013 πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής αναφορικά με το σκάνδαλο των υποβρυχίων αναμένεται να επανέλθει εμπλουτισμένη με νέα στοιχεία. «Πρόκειται για το κόλπο του αιώνα και ο κ. Βενιζέλος επιδεικνύει στάση ενοχής», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας επιζήμιες τις δύο συμβάσεις (012Β/ 2000 και 021Β/2002) που είχαν υπογραφεί μεταξύ της κυβέρνησης και των Γερμανών κατασκευαστών «για την προμήθεια των υποβρυχίων 209 και 214». Τότε είχε καταγγείλει στη Βουλή ότι «οι Γερμανοί πήραν τη δουλειά, έδωσαν μίζες μέσα από την ύποπτη διαδρομή των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, δεν ολοκλήρωσαν το έργο τους και όχι μόνο δεν πλήρωσαν για την καθυστέρηση, όχι μόνο δεν εξέπεσαν οι εγγυητικές τους, αλλά έφτιαξαν μια παρένθετη, ενδιάμεση εταιρεία, με έναν αχυράνθρωπο από τον Λίβανο, αναβάθμισαν την εργολαβία και πήραν 1 δισ. σε καιρό κρίσης. Ενώ γλύτωσαν και τα 260 δισ. δρχ. που υπολείπονταν από τα αντισταθμιστικά ωφελήματα και τον έλεγχο του ΣΔΟΕ για τα παλιά, αμαρτωλά αντισταθμιστικά ωφελήματα με τροπολογία του κ. Βενιζέλου». Στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι διαθέτουν στοιχεία «ευθείας σχέσης» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με το εν λόγω σκάνδαλο.