Του Χάρη Παπαβασιλείου - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Την ώρα που ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται αισιόδοξος για νίκη της Ν.Δ. στις εκλογές, στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Λεωφόρο Συγγρού έχει ξεσπάσει μια άνευ προηγουμένου αντιπαράθεση μεταξύ των στενών συνεργατών του. Το γεγονός ότι η τακτική που έχει ακολουθήσει ο πρωθυπουργός δεν αποδίδει έχει δημιουργήσει ζοφερό κλίμα, με εκατέρωθεν αιχμές και πισώπλατα μαχαιρώματα.

Τα προβλήματα άρχισαν να παρουσιάζονται αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, όταν και καταγράφηκε σαφής διάψευση των προσδοκιών του Μαξίμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Χρύσανθος Λαζαρίδης εξέφραζε στον κ. Σαμαρά μέχρι την τελευταία ημέρα τη βεβαιότητα ότι η διαφορά θα είναι μικρή. Και πάλι όμως στην ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά έπεσαν έξω, καθώς εκτίμησαν πως ο ελληνικός λαός θέλησε με την ψήφο του να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του, αλλά υποτίμησαν το γεγονός ότι είχε αρχίσει να απομακρύνεται ουσιαστικά από τη Ν.Δ. Κομβικό σημείο για το επικοινωνιακό «Βατερλώ» της Ν.Δ. αποτέλεσε η περίοδος της ΔΕΘ. Ο κ. Σαμαράς, ακούγοντας τις εισηγήσεις του Δημήτρη Σταμάτη, είχε αποφασίσει να προχωρήσει στην ομιλία του σε δεσμεύσεις για την ανακούφιση των πολιτών. Παράλληλα, έσπευσε να ανακοινώσει την αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα έναν χρόνο νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό. Η αντιμετώπιση του ελληνικού οικονομικού επιτελείου στο Παρίσι από την τρόικα ήταν το πρώτο σοκ για το Μαξίμου. Οι κύριοι Σταύρος Παπασταύρου και Χρ. Λαζαρίδης έσπευσαν να ενημερώσουν τον πρωθυπουργό για το βροντερό «όχι» στις φοροελαφρύνσεις και φυσικά για την ανάγκη διατήρησης του ΕΝΦΙΑ. Μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα, ο Χρήστος Σταϊκούρας μπήκε στο αυτοκίνητο για τη Θεσσαλονίκη και ο κ. Σαμαράς άλλαξε ριζικά την ομιλία του στη ΔΕΘ, χωρίς να ανακοινώσει θετικά μέτρα, πολλά από τα οποία είχαν διαρρεύσει ήδη στον Τύπο.

ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Ακολούθησαν επαφές του πρωθυπουργού στο εξωτερικό, δύο ταξίδια στο Μιλάνο, δύο Σύνοδοι Κορυφής και μία επίσκεψη στο Βερολίνο και στην Αγκελα Μέρκελ, όπου και διαπιστώθηκε πως οι εταίροι είχαν αποφασίσει να μην κάνουν πίσω και να μη στηρίξουν τον κ. Σαμαρά. Ποιοι όμως τον είχαν πείσει πως θα είχε τη στήριξη των εταίρων;

Είναι χαρακτηριστική η σφοδρή αντιπαράθεση του τότε πρέσβη μας στη γερμανική πρωτεύουσα, Παναγιώτη Ζωγράφου, με τον κ. Λαζαρίδη, που μάλιστα οδήγησε στην παραίτηση του πρώτου, ο οποίος είχε προειδοποιήσει το Μαξίμου για το αρνητικό κλίμα στο Βερολίνο.

Ποιοι είχαν εισηγηθεί την επίσπευση των διαδικασιών αποσύνδεσης από το Μνημόνιο ώστε να αλλάξει αμέσως το κλίμα; Τόσο ο κ. Σταμάτης όσο και ο κ. Λαζαρίδης είχαν ταχθεί υπέρ της αλλαγής πολιτικής ως απάντηση στον «λαϊκισμό» του Αλέξη Τσίπρα και κυρίως μπροστά στον φόβο να ξεφύγει η διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Ο στόχος ήταν να υπάρξει ένα βελτιωμένο κλίμα σε επίπεδο κοινωνίας, για να βοηθηθούν και οι βουλευτές να στηρίξουν την κυβερνητική επιλογή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μέσα σε όλα, ο πρωθυπουργός είχε να αντιμετωπίσει το μίνι «κραχ» στο χρηματιστήριο και την άνοδο των spreads, αποτέλεσμα της δήλωσής του για έξοδο από το πρόγραμμα έναν χρόνο νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό.

ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Το κλίμα βάρυνε επικίνδυνα και ο κ. Σαμαράς έπαιξε το τελευταίο του χαρτί, αυτό της επίσπευσης της διαδικασίας για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός γνώριζε πως η κίνηση αυτή θα οδηγούσε σε εκλογές, τις οποίες όμως εκτιμούσε πως μπορούσε να κερδίσει. Και σε αυτή την περίπτωση υπήρχαν διαφορετικές προσεγγίσεις. Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης δεν ήταν υπέρ των πρόωρων εκλογών μέχρι κάποιο σημείο. Ο ίδιος εξάλλου είχε απορρίψει τις πρόωρες κάλπες τον Σεπτέμβριο και είχε ταχθεί υπέρ της εξάντλησης όλου του χρονικού περιθωρίου μέχρι την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. «Το κρίσιμο θέμα για τη χώρα είναι η ρύθμιση του χρέους και αυτό θα το έχουμε κλείσει μέχρι το τέλος του έτους», έλεγε προ μηνών. Αντίθετα, ο κ. Σταμάτης ήταν υπέρ των εκλογών, υπό προϋποθέσεις, με παράλληλη άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Η εισήγηση πάντως για επίσπευση των εκλογών ήταν, όπως φαίνεται, κοινή.

Ο... ΦΟΒΟΣ

Μεγαλύτερες φουρτούνες στο Μαξίμου προκάλεσε ο καθορισμός της προεκλογικής στρατηγικής της Ν.Δ. Αρχικά, επικράτησε η θέση του κ. Λαζαρίδη για τον «ρεαλιστικό φόβο». Ο ίδιος στις συσκέψεις υποστήριζε πως «μόνο με φόβο κερδίζονται οι εκλογές», βάζοντας απέναντί του τόσο τον κ. Σταμάτη όσο και τον Ανδρέα Παπαμιμίκο, που ήθελαν να προτάξουν θετικά μηνύματα για την επόμενη μέρα. Στην πρώτη φάση της προεκλογικής περιόδου, ο κ. Σαμαράς κινήθηκε στη λογική του Grexit. Ωστόσο, οι δηλώσεις από τους εταίρους πως δεν τίθεται θέμα εξόδου από την ευρωζώνη, αλλά και η δυσφορία των τραπεζιτών μπροστά στον κίνδυνο ενός bank run λειτούργησαν μάλλον αρνητικά, με αποτέλεσμα ο κ. Σαμαράς να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική του. Η εικόνα που υπάρχει είναι ότι πλέον ο κ. Λαζαρίδης έχει πέσει σε δυσμένεια, όπως φάνηκε και από την απόφαση Σαμαρά να τον αφήσει εκτός Βουλής, κάτι που δεν συνέβη με τον Δημήτρη Σταμάτη, ο οποίος βρέθηκε στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Αυτή η κατάσταση έχει και παράπλευρες απώλειες. Ο Ανδρέας Παπαμιμίκος έχει περιοριστεί σε έναν οργανωτικό ρόλο και, αν και συμμετέχει στις συσκέψεις του κομματικού επιτελείου, ο ρόλος του είναι περιφερειακός. Ο άνθρωπος που τρέχει ουσιαστικά μόνος να συντονίσει το κόμμα και να αυξήσει τη συσπείρωση έχει βρεθεί απέναντι από τους συνεργάτες του κ. Σαμαρά. Οι παρεμβάσεις που γίνονται για την παράνομη μετανάστευση και η συνεχής αναφορά στη θρησκεία ως μέσο πολιτικής αντιπαράθεσης δεν φαίνεται να βρίσκουν σύμφωνο τον κ. Παπαμιμίκο.

Ο Γιώργος Μουρούτης έχει περιοριστεί στο υπόγειο του Μαξίμου, έχοντας αναλάβει να παρακολουθεί τη διαδικτυακή παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο εξ απορρήτων του κ. Σαμαρά δεν έχει αφήσει τίποτα να πέσει κάτω και προχωρά σε συνεχή χτυπήματα κατά της Κουμουνδούρου. Και εδώ, πάντως, υπάρχει θέμα, καθώς ο κ. Παπαμιμίκος έχει εγκαταστήσει στη Συγγρού τη δική του ομάδα παρακολούθησης και άμεσης αντίδρασης. Οι πληροφορίες θέλουν τους δύο άνδρες να μην τα πηγαίνουν καλά και να μη βρίσκουν γραμμή συνεννόησης.

Και ο Παπασταύρου στο στόχαστρο

Με το πάγωμα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, περιορίστηκε και ο ρόλος του Σταύρου Παπασταύρου στο Μαξίμου. Ο άνθρωπος που πήρε πάνω του όλο το παιχνίδι με τους εκπροσώπους των δανειστών, μετά και την αντικατάσταση του Γιάννη Στουρνάρα, βρέθηκε πολλές φορές στο στόχαστρο των κ. Λαζαρίδη και Μουρούτη. Ο ίδιος πάντως είχε από την αρχή εισηγηθεί στον κ. Σαμαρά πως οι πρόωρες εκλογές θα ήταν καταστροφή για τον τόπο, ενώ ήταν και συγκρατημένος με τη λογική των παροχών. Εκ του αποτελέσματος, πάντως, φαίνεται πως όλα ξεκίνησαν από την απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να προχωρήσει σε ανασχηματισμό το καλοκαίρι, βάζοντας στην κυβέρνηση στελέχη της λαϊκής Δεξιάς. Στο Μαξίμου τραβάνε τα μαλλιά τους με τις επιλογές Ντινόπουλου και Γιακουμάτου, καθώς κατάλαβαν αργά πως δεν μπορείς να προχωρήσεις σε μεταρρυθμίσεις με ανθρώπους που δεν πιστεύουν σε αυτές. Οι εισηγήσεις που είχε δεχτεί τότε ο κ. Σαμαράς για «στροφή στην κοινωνία» και «άμεση απεμπλοκή από το Μνημόνιο» αποδείχθηκαν καταστροφικές για την κυβέρνηση και τη Ν.Δ. Υπάρχουν μάλιστα και πολλοί στο κόμμα που αναμένουν την επόμενη μέρα, για να υποδεχθούν κατάλληλα ορισμένους συνεργάτες του πρωθυπουργού στους οποίους και θα επιρρίψουν ουσιαστικές ευθύνες.